Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ

01.08.2010
facebook twitter linkedin email
Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κατερίνα Σχινά
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-271-5
Σελίδες
163

Όποιος υποδύεται ρόλους, μόνο μέσα από ρόλους ξέρει να ζει ή ακόμα και να πεθαίνει

Για τον Φίλιπ Ροθ δεν θα μπορούσε να ειπωθεί κάτι περισσότερο από όσα όλοι, σχεδόν, γνωρίζουν μια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς συγγραφείς. Πολυβραβευμένος, έχει το προνόμιο να είναι ο μοναδικός Αμερικανός συγγραφέας που βλέπει (εν ζωή, δηλαδή) τα άπαντά του να εκδίδονται. Στα τελευταία του βιβλία, «Αγανάκτηση» και «Η ταπείνωση», που θα με απασχολήσει εδώ, έχω την εντύπωση ότι πλησιάζει εμφανώς αυτοβιογραφικά τα θέματα που θίγει. Και αν στην «Αγανάκτηση» το θέμα γύριζε γύρω από τα αναγνωρίσιμα δικά του εφηβικά χρόνια, «Η ταπείνωση» έχω την αίσθηση πως περιτριγυρίζει δικές του ερωτήσεις, αμφιβολίες και τοποθετήσεις γύρω από τη ζωή, την επιτυχία, ή αυτό που θεωρείται επιτυχία ζωής στον άδειο κόσμο των μίντια, αλλά και το θάνατο, δεδομένης και της ηλικίας του.

Στην «Ταπείνωση», λοιπόν, ο Σάιμον Άξλερ, κορυφαίος ηθοποιός του αμερικανικού θεάτρου επί δεκαετίες, αναγνωρίσιμος από όλους για το εκπληκτικό ταλέντο του, φτάνει σε ένα σημείο, στα εξήντα του, να μην μπορεί να εξασκήσει τη γνώριμη ικανότητά του να σαγηνεύει υποδυόμενος κάποιον ρόλο. Τον εγκαταλείπει η βεβαιότητα στις υποκριτικές του ικανότητες, τα άχαρα πια βήματά του στο παλκοσένικο τον κάνουν να αποστρέφεται ό,τι αγάπησε, και η άλλοτε άψογη ηθοποιία του προκαλεί θυμηδία στο κοινό του που τον εγκαταλείπει. Αδυνατώντας να αντέξει την ταπείνωση, έτσι αισθάνεται ο ίδιος την απώλεια των δυνατοτήτων του που τον ανέβασαν πολύ ψηλά, καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική μήπως και μπορέσει να επανακάμψει ως ηθοποιός. Ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, αλλά καταφέρνει να βρεθεί σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση ώστε να αποτραβηχτεί με τις μνήμες του στο σπίτι του, αρνούμενος οποιαδήποτε πρόταση για επιστροφή στη σκηνή.

Αποτραβηγμένος και ταπεινωμένος, αναθαρρεί με πάθος –υποδυόμενος, άραγε, ή ζώντας επιτέλους-, όταν η ζωή τού κτυπάει και πάλι την πόρτα με έναν απρόσμενο έρωτα που θα τον βάλει και πάλι στο παιχνίδι της. Και το ερώτημα που γεννιέται αυτή την φορά είναι αν θα αντέξει αυτόν τον καινούργιο ρόλο, που ποτέ του δεν έχει ζήσει, αφού ποτέ του δεν είχε ερωτευθεί χωρίς να παίζει παράλληλα και στο θέατρο τους δεκάδες ρόλους του. Πού θα καταλήξει άραγε ο έρωτας για μια σαραντάχρονη κόρη φίλων και συνομηλίκων του; Φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο της επιστροφής στο θέατρο με ατμομηχανή τη σχέση του. Τότε ακριβώς θα υποχρεωθεί να παίξει τον τελευταίο, δικής του μάλιστα έμπνευσης, ρόλο, ώστε να καταφέρει να κάνει αυτό που είχε αποφασίσει στη ζωή της αλήθειας και όχι του θεάτρου. Υποδύεται, λοιπόν, αφού μόνον έτσι μπορεί να εκτελέσει ό,τι διάλεξε. Μια πραγματική απάντηση, για τον ίδιο και όχι για τους θεατές.

Μια αλληγορία ζωής, από την ιστορία του ξεπεσμού ενός αστέρα, για όσους, βασιζόμενοι σε ένα χάρισμα, ξεχνούν όλες τις άλλες αξίες και βαδίζουν μεθυσμένοι ένα μονόδρομο του οποίου το τέλος θεωρούν τόσο σίγουρο και δεδομένο, ώστε δεν σκέπτονται ούτε αυτό αλλά ούτε και ότι μπορεί να περιλαμβάνει εκπλήξεις. Ένας σημαδιακός παραλληλισμός με τη ζωή και τους ρόλους που καλούνται να παίξουν οι άνθρωποι, χωρίς πολλές φορές να αναγνωρίζουν ούτε καν το ότι παίζουν ένα ρόλο. Πολλές φορές μάλιστα αυτός ο ρόλος γίνεται τόσο κυρίαρχος, ώστε αποτελεί και το μοναδικό μέσο για να ζήσουν ή ακόμα και να πεθάνουν.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ