Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΦΩΝΕΣ

01.08.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΦΩΝΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Ποτάγας-Άννυ Σπυράκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-756-
Σελίδες
255

Όταν το μυαλό ακούει

Αν δεν είχαμε φωνή και γλώσσα και θέλαμε να μιλήσουμε ο ένας στον άλλο για τα όντα, δεν θα προσπαθούσαμε, όπως κάνουν οι άφωνοι, να συνεννοηθούμε με νεύματα των χεριών, του κεφαλιού και του σώματος;
                                Πλάτων, Κρατύλος ή περί ορθότητας των ονομάτων

Ο Όλιβερ Σακς ασκεί την ιατρική και είναι συγγραφέας δέκα βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα «Ξυπνήματα» (που αποτέλεσε έμπνευση για την ομώνυμη, βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική ταινία). Ζει στη Νέα Υόρκη και είναι καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Φέρει τον τιμητικό τίτλο του πρώτου καλλιτέχνη του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του στην Αμερική, το βιβλίο του Όλιβερ Σακς, «Βλέποντας φωνές», εκδόθηκε και στη χώρα μας. Θα έπρεπε να συμπεράνουμε κάτι για την καθυστέρηση αυτή, όσον αφορά τις γνώσεις μας στα θέματα των ατόμων με κάποια μορφή αναπηρίας; Ή, μάλλον, όσον αφορά το ενδιαφέρον μας για τα άτομα αυτά στην Ελλάδα;

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές νοηματικές γλώσσες, δηλαδή οπτικές γλώσσες, που αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα, σε όλους τους τόπους όπου υπήρχε πλήθος κωφών οι οποίοι έρχονταν σε επαφή μεταξύ τους. Υπάρχει η αμερικάνικη νοηματική, η βρετανική νοηματική, η γαλλική νοηματική, η δανική νοηματική, η κινέζικη νοηματική, η ελληνική νοηματική και άλλες πολλές. Ο Όλιβερ Σακς αναλύει ως εξωτερικός παρατηρητής τη νοηματική γλώσσα και τον κόσμο των κωφών. Το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί μια επιστημονική πραγματεία στην κώφωση, αλλά μια προσωπική παρατήρηση και καταγραφή, μια έρευνα. Ο διευθύνων δάσκαλος στη σχολή κωφών στην Αϊόβα, Schuyler Long, τονίζει ότι είναι αδύνατον σε όσους δεν καταλαβαίνουν τη νοηματική να συλλάβουν τις δυνατότητες που προσφέρει στους κωφούς, την ισχυρή επίδρασή της στην ψυχική και κοινωνική ευτυχία των ατόμων που στερούνται την ακοή, και τη θαυμαστή της ικανότητα να μεταφέρει τη σκέψη σε διάνοιες που αλλιώς θα έμεναν για πάντα στο σκοτάδι. Η νοηματική δεν είναι μόνο μια γλώσσα που υπηρετεί τις ικανότητες της σκέψης, αλλά χρησιμεύει και ως μέσο σε μια κοινότητα και σ΄ έναν πλούσιο πολιτισμό.

Η ύπαρξη της νοηματικής μάς δείχνει ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα πλούσιο δυναμικό, που μόλις και μετά βίας μπορούμε να το υποψιαστούμε. Φανερώνονται οι άγνωστες και απροσδόκητες δυνάμεις μας και οι άπειρες διέξοδοι για επιβίωση και υπέρβαση που μας έχουν δώσει η φύση και ο πολιτισμός.

Το βιβλίο αυτό αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος, γράφτηκε στη διάρκεια των ετών 1985 και 1986 και ξεκίνησε ως κριτική παρουσίαση ενός βιβλίου πάνω στην ιστορία των κωφών. Το δεύτερο μέρος γράφτηκε το φθινόπωρο του 1988 και αποτελεί την πιο συστηματική διαπραγμάτευση του όλου θέματος. Το τρίτο μέρος είναι εμπνευσμένο από την εξέγερση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Γκάλλωντετ (το μοναδικό Πανεπιστήμιο κωφών), το Μάρτιο του 1988.

Συμπερασματικά, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια από καρδιάς εικονογράφηση μιας μειονότητας με το δικό της πλούσιο πολιτισμό και τη δική της οπτική γλώσσα. Ο συγγραφέας, ευαισθητοποιημένος από τη μειονότητα αυτή, προσπαθεί να ρίξει φως στα θεμέλια της γλώσσας όχι μόνο των κωφών αλλά και των ακουόντων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ