Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ

04.07.2010
facebook email
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΠΤΩΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΣΤΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Φρυδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-05-1454-4
Σελίδες
313

Βγαίνοντας από τα ερείπια

Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου συγκλόνισαν όλο τον κόσμο. Ακόμα και σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, οι εικόνες δεν φεύγουν εύκολα από το μυαλό. Τι εικόνες υπάρχουν άραγε στο μυαλό όσων βγήκαν ζωντανοί από τους δίδυμους πύργους; Μπορείς ποτέ να ξεπεράσεις μια τέτοια εμπειρία; Πώς συνεχίζεται η ζωή μετά από ένα τέτοιο συμβάν; Ο Ντον Ντελίλλο γράφει ένα μυθιστόρημα για τη ζωή μετά την 11η Σεπτεμβρίου και αναδεικνύει όλα αυτά τα ερωτήματα.

Η ιστορία του μυθιστορήματος επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα: τον Κηθ, που καταφέρνει να βγει ζωντανός από τα συντρίμμια των δίδυμων πύργων, τη Λίαν, τη γυναίκα του με την οποία βρισκόταν σε διάσταση και τον Τζάστιν, τον γιο τους. Ο Κηθ, όταν καταφέρνει να βγει από τους πύργους επιστρέφει στο σπίτι και στην οικογένειά του, παρ’ όλο που το τελευταίο διάστημα ζούσε μόνος του. Η Λίαν προσπαθεί να τον βοηθήσει με το να τον δεχτεί στο σπίτι. Ξέρει ότι όλα τώρα αλλάζουν ριζικά, πρέπει να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Και όσο ο Κηθ δεν μιλάει για όσα έζησε, τόσο η Λίαν αναρωτιέται για τα όσα αυτός βίωσε. Παράλληλα, έχουν να αντιμετωπίσουν τον γιο τους που αρνείται να δεχτεί ότι οι πύργοι κατέρρευσαν και κοιτάζει τον ουρανό με κιάλια περιμένοντας να δει νέα αεροπλάνα να επιτίθενται.

Οι πρώτες εικόνες του μυθιστορήματος είναι γεμάτες σκόνη, καπνό και τρόμο. Δεν μπορεί ο αναγνώστης να ξεφύγει από αυτή την εικόνα, που του φέρνει στο μυαλό όσα είδε εκείνη την ημέρα. Ο Κηθ είναι ο χαρακτήρας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ιστορία, είναι αυτός που κατάφερε να σωθεί. Η αντίδρασή του απέναντι σε όσα συνέβησαν είναι η απάθεια. Έχασε φίλους, συναδέλφους, τη δουλειά του και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι περίπατοι. Δεν μπορεί να επιστρέψει στο είδος της δουλειάς που έκανε και αποφασίζει να βγάζει χρήματα από το χόμπι του, το πόκερ. Η Λίαν πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που της έφερε τον άντρα που αδυνατούσε να καταλάβει πριν πίσω στο σπίτι τους. Πώς βοηθάς κάποιον να ξεπεράσει κάτι για το οποίο δεν μιλά; Πώς μπορείς να κατανοήσεις τι αισθάνεται κάποιος που έχει επιβιώσει μετά από μια τέτοια εμπειρία; Δεν μπορείς εύκολα να προχωρήσεις. Αυτοί οι δυο καταφέρνουν να συμβιβαστούν και να κάνουν υποχωρήσεις όταν πρέπει για να συνεχίσουν να ζουν.

Είναι δύσκολο να γράφεις για ένα γεγονός τόσο πρόσφατο και τόσο επώδυνο. Είναι δύσκολο για τον αναγνώστη που έρχεται αντιμέτωπος με τα ίδια γεγονότα για δεύτερη φορά. Ο Ντελίλλο, όμως, καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί όχι το γιατί ή το πώς αλλά το αύριο, επειδή πρέπει να υπάρχει αύριο. Επειδή αυτός που βγήκε από τα ερείπια πρέπει να βρει το δρόμο του για το αύριο, το κέρδισε περπατώντας μέσα στα συντρίμμια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ