Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

15.06.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θωμάς Σκάσσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-691-666-3
Σελίδες
590

Δημιουργώντας τον θαυμαστό, καινούριο κόσμο

Το Μάιο του 1990, στο ιστορικό καφέ Ζερμπό της Βουδαπέστης, πέντε νεαροί Δυτικοί παίζουν το παιχνίδι της «Ειλικρίνειας». Νικητής είναι αυτός που θα πει τα πιο πολλά ψέματα που μοιάζουν με αλήθειες ή το αντίθετο: να κάνει, δηλαδή, τις αλήθειες να μοιάζουν με ψέματα. Σ’ αυτό το διανοητικό παιχνίδι της παραπλάνησης παίζουν ο Τσαρλς Γκάμπορ, Αμερικανός, ουγγρικής καταγωγής, σύμβουλος επενδύσεων κεφαλαίου, ο Καναδός ερευνητής Μαρκ Πέιτον που αναζητά τα πειστήρια της νοσταλγίας κάθε εποχής για τις προηγούμενές της, η ειδική βοηθός στην αμερικανική πρεσβεία Έμιλι Όλιβερ από τη Νεμπράσκα, ο Σκοτ Πράις που διδάσκει αγγλικά στο (ιδιωτικό) Ινστιτούτο Μελέτης Ξένων Γλωσσών και ο μισητός, μικρότερος αδελφός του, ο Τζον, άρτι αφιχθής από τις ΗΠΑ σε μάταιη αναζήτηση ενδυνάμωσης του αδελφικού δεσμού.

Στη μετακομμουνιστική Ουγγαρία με το αυτοκρατορικό παρελθόν, οι πέντε, ως άλλοι πιονέροι, θα βρουν το Ελντοράντο της ψυχής και του χρήματος, του εαυτού τους εν τέλει: ανάμεσα στους βαρετούς φακέλους που είναι υποχρεωμένος να διαβάζει στη δουλειά του ο Τσαρλς, θα βρει την πρόταση ενός εκπατρισμένου, από το 1956, στη Βιένη Ούγγρου εκδότη. Θα τον βοηθήσει να επιστρέψει στη Βουδαπέστη και να ανακτήσει την επιχείρησή του, με τη βοήθεια του Τζον που έχει στο μεταξύ προσληφθεί σε μια αγγλόφωνη εφημερίδα. Η επαφή με τον Ίμρε Χόρβατ θα προσφέρει στον Τσαρλς (ή Κάροϊ) Γκάμπορ μια αναπάντεχη επαγγελματική και προσωπική προοπτική την οποία θα αξιοποιήσει πλήρως. Όσον για τον Τζον, αφού αναδείξει τα ταλέντα του, θα συνεχίσει την περιπλάνησή του σε μια άλλη κεντροευρωπαϊκή πόλη, όπου «δίχως αμφιβολία τα πάντα είναι πιθανά».

Το μυθιστόρημα του Άρθουρ Φίλιπς είναι γραμμένο με έναν τρόπο που τραβάει από τις πρώτες σελίδες το ενδιαφέρον του αναγνώστη: με τις περιγραφές μιας πόλης στο μεταίχμιο ανάμεσα στον παλιό και το γενναίο, νέο κόσμο και με τις διαδρομές των ηρώων του και κυρίως του Τζον (alter ego του συγγραφέα που έζησε κι αυτός το 1990-1992 στη Βουδαπέστη), που φιλοδοξούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη διαμόρφωση αυτού του κόσμου. Αυτοί οι Δυτικοί, που προέρχονται από νεαρές χώρες, δεν μοιάζουν να συνθλίβονται από το βάρος της Ιστορίας στο κομμάτι αυτό της Ευρώπης. Οι παλιοί θεσμοί έχουν καταλυθεί και οι νέοι δεν έχουν εγκαθιδρυθεί ακόμη. Στην κυβέρνηση βρίσκονται καλλιτέχνες και ποιητές. Είναι, από πολλές απόψεις, μια μαγική στιγμή που θα περάσει όχι χωρίς πόνο και ισοπέδωση. Αυτές, βέβαια, είναι σκέψεις που γεννώνται είκοσι χρόνια μετά, στο μέσο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει πολλές χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, και την Ελλάδα, στις πόρτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Γι΄αυτό, το βιβλίο του Φίλιπς αποπνέει τώρα, στη σημερινή συγκυρία, μια αίσθηση νοσταλγίας για την εποχή όπου η νεοαποκτηθείσα ελευθερία (από την καταπίεση και την ανέχεια) τα έκανε ΟΛΑ να φαίνονται δυνατά.

Ο Άρθουρ Φίλιπς γεννήθηκε στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών το 1969. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την υποκριτική και την τζαζ μουσική. Υπήρξε για κάποιο διάστημα λογογράφος και αποτυχών επιχειρηματίας, ενώ αναδείχθηκε πέντε φορές νικητής του διάσημου, στις ΗΠΑ, τηλεπαιχνιδιού “Jeopardy”. Το πρώτο βιβλίο του, “Prague” (ελλ, τίτλος «Βελούδινοι επαναστάτες») ήταν μπεστ σέλερ στη χώρα του και περιλαμβανόταν στα Αξιόλογα Βιβλία του 2002 από την εφημερίδα The New York Times. Για το ίδιο βιβλίο η Los Angeles Times του απένειμε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Εξέδωσε ακόμη τα μυθιστορήματα «Αιγυπτιολόγος» (2004), “Angelica” (2007) και “The Song is You” (2009). Ζει στη Νέα Υόρκη με τη σύζυγο και τους δύο γιους του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ