Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

O ΚΥΡΙΟΣ ΡΕΝΕ

16.05.2010
facebook email
O ΚΥΡΙΟΣ ΡΕΝΕ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εύη Καλλιγέρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-417-251-1

Κατάσκοποι... τρίτης ηλικίας

Πολλά είναι αυτά που γνωρίζει ο κόσμος για τον Πήτερ Ουστίνοφ: ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος. Αυτό που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό είναι το πηγαίο χιούμορ του που ξεπηδάει από κάθε γραπτό του. Και σίγουρα «Ο Κύριος Ρενέ» είναι ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα.

Ο κύριος Ρενέ είναι ένας συνταξιούχος και χήρος αρχιθυρωρός, παθιασμένος με την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι η ζωή του θα περιοριστεί στο σπίτι του και αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή μια λαμπρή ιδέα. Φιλοδοξεί να οργανώσει τους υπαλλήλους του ξενοδοχειακού τομέα -σερβιτόρους, καμαριέρες, θυρωρούς-, σε ένα δίκτυο που θα παρακολουθεί και θα αναφέρει τα όσα σχεδιάζουν τα μεγάλα ονόματα που μαζεύονται στα ξενοδοχεία. Η ομάδα του αποτελείται από ηλικιωμένους κυρίως ξενοδοχειακούς υπαλλήλους, ώσπου στην ομάδα προστίθεται μια μυστηριώδης γυναίκα, η Άγκνες. Η Άγκνες δίνει μια νότα δυναμισμού στην ομάδα και προκαλεί ερωτικά σκιρτήματα στον κύριο Ρενέ. Και ενώ φαίνεται ότι η κατασκοπευτική δράση τους προχωράει, η Άγκνες παραδίδεται στην αστυνομία και ομολογεί τρεις φόνους. Τώρα, ο κύριος Ρενέ πρέπει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του για να τη βοηθήσει.

Το μυθιστόρημα είναι δομημένο σε μια γραμμική, τριτοπρόσωπη αφήγηση και διαθέτει εξαιρετικό ρυθμό, αλλά κυρίως διαθέτει έναν ακόμα πιο δυνατό πρωταγωνιστή. Ο κύριος Ρενέ είναι ένας άνθρωπος με σταθερές και μάλλον άκαμπτες ιδέες. Το σχέδιό του να φτιάξει ένα τεράστιο κατασκοπευτικό δίκτυο προέρχεται από την ανάγκη του για δράση. Ο ερχομός της Άγκνες στη ζωή του αλλάζει όλα όσα ήταν σημαντικά για αυτόν μέχρι τότε και του δίνει νέα κίνητρα για ζωή. Γύρω του κινούνται άτομα σχεδόν παραιτημένα από τη ζωή: ο αστυνομικός διευθυντής που παρακολουθούσε την ομάδα του παίρνει σύνταξη και πέφτει σε κατάθλιψη, η γυναίκα που του καθαρίζει τον προσεγγίζει ερωτικά και απογοητεύεται από την απόρριψη προτού παντρευτεί τον αστυνομικό διευθυντή και ο ανιψιός του μπαίνει στη φυλακή επειδή δεν έχει πληρώσει τις 47 από τις 48 δόσεις για τη μηχανή του. Και ο κύριος Ρενέ προσπαθεί ασυνείδητα να τα ταχτοποιήσει όλα, παράλληλα με τον αγώνα του να ελευθερώσει την Άγκνες.

Αρχικά χαμογελάς διστακτικά, μετά χαμογελάς πλατιά και ταυτόχρονα συγκινείσαι, αφού οι ηλικιωμένοι κατάσκοποι είναι τρυφεροί, αστείοι -αλλά ποτέ καρικατούρες ή γελοίοι-, ερωτευμένοι και τολμηροί. Με λίγα λόγια είναι πολύ, πάρα πολύ ζωντανοί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ