Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

02.05.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΔΡΟΜΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-262-3
Σελίδες
162

Δρομέας μεγάλων αποστάσεων στο στίβο και τη ζωή

Γιος ψυχιάτρου, ο Jean Echenoz (Ζαν Εσνόζ) γεννήθηκε στην Orange (Vaucluse) το Δεκέμβριο του 1947 και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Προβηγκία. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Παρίσι και εργάστηκε στον ιατρικο-κοινωνικό τομέα. Το πρώτο του βιβλίο (Le meridian de Greenwich) εκδόθηκε το 1979. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει δώδεκα μυθιστορήματα και έχει λάβει πολλά λογοτεχνικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το Medicis 1983 για το “Cherokee” και το Goncourt 1999 για το “Je m’en vais”. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του «Φεύγω», «Οι ψηλές ξανθιές», «Ζερόμ Λεντόν», «Προπαντός όχι Σοπέν», «Ραβέλ» (όλα από τις εκδόσεις Πόλις) και «Λίμνη» (από τον Καστανιώτη).

Οι Γερμανοί μπαίνουν στη Μοραβία. Ο Εμίλ Ζάτοπεκ είναι δεκαεπτά χρονών και εργάζεται ως μαθητευόμενος στο εργοστάσιο της υποδηματοποιίας Bata στο Ζλιν, νότια της Οστράβας. Συμμετέχει σε έναν αγώνα ανωμάλου δρόμου που διοργανώνει η Βέρμαχτ στο Μπρνο, στον οποίο μια γερμανική αθλητική ομάδα αντιπαρατίθεται μ’ ένα τσούρμο λιμασμένους και ρακένδυτους Τσέχους και τερματίζει δεύτερος χωρίς να το καταλάβει, υπό την έκδηλη δυσαρέσκεια των αρίων (οι φράσεις είναι παρμένες από το βιβλίο). Αυτή είναι η πρώτη κούρσα του κατοπινού τριπλού Ολυμπιονίκη του Ελσίνκι στους δρόμους των μεγάλων αποστάσεων. Ο Εσνόζ παρακολουθεί τη σταδιοδρομία ενός αθλητή πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα, την άνοδο, το απόγειο, την κάμψη και την κατάρρευσή του. Αξιωματικός του τσεχοσλοβάκικου στρατού στα χρόνια του κομμουνισμού, εργάτης σε ορυχεία ουρανίου στα βορειοδυτικά σύνορα μετά την Άνοιξη της Πράγας, την οποία υποστήριξε ανοικτά, θα καταλήξει στα υπόγεια του Αθλητικού Κέντρου Πληροφοριών έπειτα από μια δήλωση «μετανοίας».

Σε αυτή τη βιογραφία που μοιάζει και με ρεπορτάζ, ο συγγραφέας σχολιάζει με έναν εντελώς δικό του τρόπο την πορεία του ήρωά του, προφανώς γνωρίζοντας πολύ καλά τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του και δη της σταδιοδρομίας του. Αυτό που προκύπτει είναι, εν μέρει, μια «τοιχογραφία» του φαινομένου Ζάτοπεκ, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερο πείσμα και μεγάλη αντοχή – σωματική και ψυχική. Τίποτε δεν μοιάζει να τον πτοεί, η αγάπη του για το τρέξιμο είναι τόσο μεγάλη που πέφτει και σηκώνεται, αποχωρεί και επανέρχεται στην ενεργό δράση, βιώνει τα διάφορα στάδια της ζωής του με ένα είδος στωικότητας, «απολίτικα» ίσως, αλλά πάντως με την εγκαρτέρηση του ανθρώπου που θέλει μόνο να τρέχει.

Ας σημειωθεί ότι από το κείμενο του Εσνόζ απουσιάζουν εντελώς οι ημερομηνίες, αν και η αφήγηση είναι γραμμική και ακολουθεί πιστά τα γεγονότα της ζωής του Ζάτοπεκ. Η υπογράφουσα θα χαρακτήριζε τόλμημα αυτή την επιλογή του συγγραφέα, που αφήνει έτσι να αναδυθεί με έναν τρόπο καθαρά λογοτεχνικό η διαδρομή ενός ανθρώπου με ακατάβλητη θέληση και επιμονή, ενός δρομέα μεγάλων αποστάσεων στο στίβο και στη ζωή.

Για τους σχολαστικούς αναγνώστες θα θέλαμε, τέλος, να θέσουμε τον προβληματισμό κατά πόσον ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου (“Courir”) αποδίδεται ικανοποιητικά στα ελληνικά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ