Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΚΑΛΙΝΤΕΘ

17.04.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΓΚΑΛΙΝΤΕΘ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βάσω Συνοδινού
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-003-6
Σελίδες
548

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1939 και πέθανε στην Μπανγκόκ το 2003. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και ήταν μέλος του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας. Πολυγραφότατος, δημοσίευσε δοκίμια, ποιητικές συλλογές και διηγήματα, ασχολήθηκε με το ευθυμογράφημα και τη γαστρονομία και ήταν ο δημιουργός του δημοφιλούς ιδιωτικού ντετέκτιβ, Πέπε Καρβάλιο. Τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων, μεταξύ των οποίων το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας (1992) για το μυθιστόρημα «Γκαλίντεθ».

Η Αμερικανίδα Μίριελ Κόλμπερτ εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή με θέμα η «Ηθική της αντίστασης», η οποία επικεντρώνεται στην προσωπικότητα του Χεσούς ντε Γκαλίντεθ, συγγραφέα, νομικού, εκπροσώπου του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη, συνεργάτη του FBI και της CIA, τα ίχνη του οποίου εξαφανίστηκαν πριν από 32 χρόνια, το Μάρτιο του 1956, λίγο μετά την έκδοση της εργασίας του για το Δομινικανό δικτάτορα, Ραφαέλ Λεόνιδας Τρουχίγιο. Η έρευνά της θα την οδηγήσει στη Χώρα των Βάσκων, στη Μαδρίτη, στον Άγιο Δομίνικο, στο Μαϊάμι. Θα συναντήσει ανθρώπους που γνώρισαν ή συνεργάστηκαν με τον Γκαλίντεθ και θα έρθει αντιμέτωπη με, διαφορετικές εκτιμήσεις για το έργο και τη συνεισφορά του. Θα αγνοήσει τις προειδοποιήσεις να αλλάξει το αντικείμενο της έρευνάς της, ωθούμενη από μία προσωπική ανάγκη να μοιραστεί μαζί του τις στιγμές του «ανώφελου» θανάτου του. Οι αμερικανικές και δομινικανές μυστικές υπηρεσίες, που δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να ξανανοίξει η υπόθεση Γκαλίντεθ, για τους δικούς τους λόγους η κάθε μια, θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Ο Μονταλμάν ανιχνεύει το μυστήριο της ζωής (και του θανάτου) του Γκαλίντεθ μέσα από τις δευτεροπρόσωπες αφηγήσεις της Μίριελ και άλλων δευτερευόντων προσώπων του έργου, όπως ένας Αμερικανός πράκτορας λίγο πριν τη σύνταξη, που διαθέτει λογοτεχνικές γνώσεις και ενδιαφέροντα και ένας κουβανικής καταγωγής εξόριστος, που έζησε όλη την Ιστορία με τον Γκαλίντεθ. Ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται αν ο αναγνώστης θα κατατάξει τον Γκαλίντεθ στους ήρωες ή τους προδότες του λαού του. Το λογοτεχνικό διακύβευμα είναι, κατά την άποψη της υπογράφουσας, αν τα μυθιστορηματικά πρόσωπα θα καταφέρουν να «αναστήσουν» (ή να «ανασυστήσουν») τον Γκαλίντεθ, τονίζοντας εκείνη την πλευρά του που τους φαίνεται η πιο κοντινή στην αλήθεια. Το αποτέλεσμα είναι ένα μυθιστόρημα για την πολιτική, την ιστορία, την αντίσταση στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το δικαίωμα στη ελευθερία και στον αυτοπροσδιορισμό. Ο Γκαλίντεθ είναι πάνω απ΄όλα ένας εξόριστος Βάσκος που θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα του, στο χωριό όπου πέρασε ένα μέρος –το πιο ευτυχισμένο-, των παιδικών του χρόνων. Και η Μίριελ θέλει να βρει τον τόπο αυτό και για κείνην, καθώς είναι εξόριστη από την πατρίδα, την κοινότητα και την οικογένειά της.

Ο αγώνας συνεχίζεται, μοιάζει να μας λέει ο Μονταλμπάν: απέναντι στη λήθη και στο θάνατο, το ψέμα και τη συγκάλυψη. Ένας αγώνας για αυτό που μας κάνει ανθρώπους. Μπορεί να φαίνεται μάταιος, ανώφελος, αλλά πάντα κάποιος θα παίρνει τη σκυτάλη, γιατί, όπως λέει τα βάσκικο τραγούδι (σελ. 40), το παρόν παραμένει στο μέλλον, σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ