Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΛΑΒΙΝΙΑ

29.03.2010
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΛΑΒΙΝΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΤΟΠΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρίνα Τουλγερίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-6863-26-4
Σελίδες
333

Γυναίκα-σύμβολο

Κόρη της συγγραφέως Theodora Kroeber και του ανθρωπολόγου Alfred L. Kroeber, γεννημένη στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας το 1929, η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στη Γαλλία, όπου γνώρισε το σύζυγό της, ιστορικό Charles A. Le Guin. Πολυγραφότατη συγγραφέας, κυρίως έργων επιστημονικής φαντασίας, έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, βιβλία για παιδιά και ποιητικές συλλογές και έχει λάβει πολλά βραβεία: Hugo, Nebula, National Book Award, PEN-Malamud κ.ά. Ζει στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Στο πιο πρόσφατο μυθιστόρημά της, «Λαβίνια», που εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2008, η Λε Γκεν εμπνέεται από το κλασικό έπος του Λατίνου συγγραφέα Βιργίλιου, «Αινειάδα», το οποίο ακολουθεί πιστά ως προς το χρόνο, τον τόπο, τα πρόσωπα. Δίνει φωνή στη Λαβίνια, κόρη του Λατίνου, βασιλιά του Λατίου και κατοπινή σύζυγο του Τρώα βασιλιά Αινεία, που φθάνει ηττημένος από τους Έλληνες με το λαό του στην Ιταλία, όπου ιδρύει τη νέα του πατρίδα. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει πρώτα να νικήσει τον Ρουτούλο βασιλιά Τύρνο που εποφθαλμιά το βασίλειο του Λατίνου και διεκδικεί τη Λαβίνια για γυναίκα του. Εκείνη, ωστόσο, εκπληρώνοντας την προφητεία του ποιητή που συναντά στο μαγευτικό δάσος της Αλβούνεας, θα διαλέξει τον Αινεία. Ο Λατίνος θα κάνει ειρήνη μαζί του παραχωρώντας του γη για να ιδρύσει τη νέα του πόλη, το Λαβίνιο. Με τη νεαρή κόρη του βασιλιά ο Αινείας θα ζήσει τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι το θάνατό του, αποκτώντας μαζί της έναν γιο.

Η συγγραφέας, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, διηγείται την ιστορία από την πλευρά της Λαβίνιας, στην οποία δίνει τη διπλή υπόσταση του υπαρκτού (στο έπος) και του μυθιστορηματικού προσώπου: με την ικανότητά της να αντιλαμβάνεται τους χρησμούς (ή την επιθυμία) των προγόνων της και με τη βαριά γνώση των μελλούμενων που της κληροδοτεί ο ποιητής, η Λαβίνια θα ζήσει ευτυχισμένη δίπλα στον ήρωά της, άξια κόρη, σύζυγος και μητέρα. Δίνοντάς της φωνή η Λε Γκεν την εξυψώνει σε γυναίκα-σύμβολο ειρήνης και αγάπης. Ξαναβρίσκουμε εδώ τις φανταστικές περιγραφές του πολέμου και της ειρήνης, το σεβασμό στους θεούς και τις τελετουργίες του κάθε λαού, τους ήρωες στη μάχη και στη ζωή. Η Λε Γκεν μπολιάζει τα πρόσωπα της Αινειάδας με τα χαρακτηριστικά που συναντάμε και σε άλλα έργα της: είναι συνετοί, σοφοί, πλέριοι στο σώμα και στην ψυχή. Κι ανάμεσά τους η Λαβίνια, ισότιμη, σύμβουλος και συνοδοιπόρος. Γράφει η Λε Γκεν στο επίμετρο: «Οι γυναίκες δεν ζούσαν χωριστά, ως μετακινούμενο περιουσιακό στοιχείο, και αυτός θα μπορούσε να είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η φαντασία μου μού επιτρέπει να νιώσω άνετα στην ιδέα ενός αρχαίου ρωμαϊκού νοικοκυριού, όπως δεν μπορώ να νιώσω στην ιδέα ενός αρχαίου ελληνικού νοικοκυριού».

Μέρες που είναι, στις 8 Μαρτίου «γιορτάσαμε» την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σ΄έναν κόσμο όπου όχι μόνο ο πόλεμος δεν έχει εκλείψει αλλά και οι ανισότητες μεταξύ των ανθρώπων αυξάνονται συνεχώς, ίσως η αναδρομή στα κλασικά έπη να μας φωτίσει λίγο για το δρόμο που θα΄ πρεπε, ως κυβερνήτες και ως λαοί, να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε τον όλεθρο.

Με παράλληλη εξιστόρηση επεισοδίων στο παρελθόν και το παρόν, που είναι ταυτόχρονα και μέλλον, η Λε Γκεν δημιουργεί ένα έργο που, αν και δεν διαθέτει την πνοή άλλων πρωτότυπων εμπνεύσεών της, (αφού είναι υποχρεωμένη να βαδίσει στα χνάρια του Βιργίλιου), μας συγκινεί και μας συνεπαίρνει με τα πανανθρώπινα μηνύματά του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ