Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ

14.03.2010
facebook email
Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Δελέγκος Μιχάλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-365-4
Σελίδες
500

Στιγμές που καθορίζουν τη ζωή

Η Victoria Hislop έγινε γνωστή στην Ελλάδα με το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Νησί», το οποίο έμεινε στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων για πολύ καιρό και της χάρισε το βρετανικό βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2007. Πολύ καλή πορεία είχε και το δεύτερο μυθιστόρημά της, «Ο Γυρισμός».

Η Σόνια, μια 35χρονη Αγγλίδα εγκλωβισμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο, κάνει ένα ταξίδι στη Γρανάδα μαζί με μια φίλη της για να παρακολουθήσει ορισμένα μαθήματα χορού. Μια μέρα θα καθήσει σε ένα καφέ και θα γνωριστεί με τον ηλικιωμένο ιδιοκτήτη του. Η γνωριμία αυτή της δίνει νέα ώθηση και όταν επιστρέφει μετά από λίγο καιρό στη Γρανάδα μαθαίνει την ιστορία των πρώτων ιδιοκτητών του καφέ, της οικογένειας Ραμίρεζ, που -όπως και τόσες άλλες οικογένειες-, διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Ο ηλικιωμένος άντρας τής μιλάει για την Κόντσα και τον Πάμπλο και τα τέσσερα παιδιά τους: τον ιδεαλιστή Αντόνιο, τον εγωιστή ταυρομάχο Ιγνάθιο, τον ευαίσθητο Εμίλιο και την Μερσέντες που ενδιαφερόταν μόνο για το χορό και τον Χαβιέ, τον αγαπημένο της γκιταρίστα. Ο εμφύλιος θα διχάσει την οικογένεια και θα οδηγήσει τα μέλη της σε μια περιπέτεια που θα τους απομακρύνει από την ασφάλεια της οικογενειακής εστίας. Όσο, όμως, η ιστορία της οικογένειας Ραμίρεζ προχωράει, τόσο αρχίζει να μπλέκεται με την οικογενειακή ιστορία της Σόνια.

Το μυθιστόρημα της Hislop κινείται σε δυο άξονες. Στον ένα άξονα βρίσκεται η ιστορία της Σόνια και η ανάγκη της για το χορό που της δίνει διέξοδο από ένα συμβατικό γάμο. Στον άλλο άξονα βρίσκεται η αφήγηση της ιστορίας της οικογένειας Ραμίρεζ κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που κατέστρεψε μια ολόκληρη χώρα. Όλα τα μέλη της οικογένειας θα δοκιμαστούν: φυλακίζονται, δολοφονούνται, παίρνουν το δρόμο της εξορίας και αυτό είναι κάτι που συνέβη σε χιλιάδες οικογένειες εκείνης της περιόδου, όπως τονίζει συνέχεια ο Μιγκέλ, ο ηλικιωμένος αφηγητής. Οι εικόνες που παρουσιάζονται στο βιβλίο είναι συγκλονιστικές: βομβαρδισμένες πόλεις, εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και χωρίς εφόδια στρατιώτες της αντίστασης παρελαύνουν από το βιβλίο και ζωντανεύουν εικόνες φρίκης ενός πολέμου, όπου ο αδερφός δεν διστάζει να σκοτώσει τον αδερφό.

Η συγγραφέας δημιουργεί ένα μυθιστόρημα ωρίμανσης. Η Σόνια πρέπει να ακούσει την ιστορία αυτής της οικογένειας για να συνδυάσει τα κομμάτια του παζλ της δικής της οικογένειας, αλλά κυρίως για να συνειδητοποιήσει ότι χρωστάει στον εαυτό της να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να εξαφανίσει ό,τι την πληγώνει. Μέσα από την ιστορία των Ραμίρεζ η Σόνια ενηλικιώνεται συναισθηματικά και βάζει στόχους για το μέλλον. «Ο Γυρισμός», λοιπόν, είναι ένα μυθιστόρημα που μαγνητίζει τον αναγνώστη και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ