Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΓΟΤΘΙΚΕΣ ΙΣTΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΚΤΟΡΙΑΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

02.03.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΓΟΤΘΙΚΕΣ ΙΣTΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΒΙΚΤΟΡΙΑΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ν.Σταμπάκης, Μ.Γιακανίκη, Ρ.Ιωάννου, Μ.Παπαντωνόπο
Κατηγορία
ISBN
978-960-89937-9-2
Σελίδες
445
Η σκοτεινή γυναικεία γραφή

Love, strong as Death, is dead
                                             Christina Rosseti

Η γοητεία της γεμάτης αντιφάσεις βικτοριανής εποχής συμπυκνώνεται στα 18 γοτθικά διηγήματα γυναικών συγγραφέων, που συγκέντρωσαν οι εκδόσεις Ars Nocturna. Την εξαιρετική αυτή συλλογή ''στοιχειώνουν'' φαντάσματα νεκρών που διψούν για εκδίκηση ή καταδιώκουν τους ζωντανούς ως Ερινύες, δαιμονικές παρουσίες, παράλληλες πραγματικότητες στις οποίες οι ήρωες εγκλωβίζονται αλλά και παράξενες καταστάσεις όπου η απειλή παραμένει άγνωστη, αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη...

Οι γυναίκες συγγραφείς της παρούσας έκδοσης, είτε ακολουθούσαν το βικτοριανό πρότυπο της ''καθώς πρέπει'' κόρης και συζύγου είτε υπήρξαν χειραφετημένες και πρωτοπόρες κοινωνικά, μοιράζονταν την κοινή τους αγάπη για το σκοτεινό, μεταφυσικό στοιχείο και συνθέτουν στις σελίδες του βιβλίου ένα καλειδοσκόπιο γοτθικών αφηγημάτων που κάνουν τον αναγνώστη ν' ανατριχιάσει, συνειδητοποιώντας πόσο κοντά βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή σε πράγματα που δεν κατανοούμε αλλά υπάρχουν σε πείσμα του ρασιοναλισμού - ταυτόχρονα όμως τον συγκινούν με το συναίσθημα και την ευαισθησία της γυναικείας γραφής.

Απόλαυσα πραγματικά όλα τα διηγήματα, το καθένα είχε τη δική του ξεχωριστή φωνή και όλα ήταν αρκούντως σκοτεινά, αλλά υπήρξαν και κάποια που ξεχώρισα ως αληθινά ''μαύρα διαμάντια''. Ανάμεσά τους, ''Ο Ίσκιος στη Γωνία'' της Μαίρης Ελίζαμπεθ Μπράντον για τη ζοφερότητά του αλλά και για την κριτική που ασκεί στην αναλγησία απέναντι στον πόνο του άλλου, η αριστουργηματική ''Κουνιστή πολυθρόνα'' της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν, ένα γνήσιο αφήγημα τρόμου, ''Το Παράθυρο της Βιβλιοθήκης'' της Μάργκαρετ Όλιφαντ για την ποιητική απόδοση του ενδιάμεσου κόσμου ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα και βέβαια ο αινιγματικός ''Τόπος της Δρασκελιάς'' της Γερτρούδης Άθερτον. Το δε άγνωστο, πρωτόλειο διήγημα της 17χρονης Σαρλότ Μπροντέ, ''Ο Ναπολέων και η Οπτασία'', έχει οπωσδήποτε λογοτεχνικό ενδιαφέρον ως πρώτο δείγμα γραφής από την πένα που θα δημιουργήσει αργότερα την ''Τζέην Έυρ''.

Και βέβαια για μια ακόμα φορά, οι εκδόσεις Ars Nocturna συνοδεύουν τα κείμενα με μια αναλυτική και άκρως χρήσιμη στον αναγνώστη εισαγωγή από την Μαρία Γιακανίκη καθώς και με μια σειρά από πίνακες γνωστών ζωγράφων - άψογη είναι και η απόδοση στα ελληνικά από τους πέντε μεταφραστές των διηγημάτων. Συμπερασματικά, ένα γοητευτικό λογοτεχνικό ταξίδι, στη σκοτεινή πλευρά του βικτοριανού κόσμου...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ