Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΙΛΕΙΝ

02.03.2010
facebook email
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΟΜΙΛΕΙΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τερέζα Βεκιαρέλλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-647-2
Σελίδες
432
Αντίσταση είναι... να μιλάς τη γλώσσα σου

Λίγα είναι αυτά που γνωρίζουμε για τη σλοβένικη λογοτεχνία και τους συγγραφείς της, γι' αυτό είναι πολύ ευχάριστο να διαβάζουμε τον Μπόρις Πάχορ που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας του. Ο γεννημένος το 1913 Πάχορ ζει στην Τεργέστη και γράφει μόνο στα σλοβένικα, καθώς σε όλη του τη ζωή πολέμησε για την αναγνώριση της αξίας της μητρικής του γλώσσας. Στο "Απαγορεύεται το ομιλείν" ο Πάχορ ασχολείται και με αυτό το θέμα: τη διάσωση της γλώσσας του σλοβένικου λαού.

Η ιστορία αρχίζει τις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εκτυλίσσεται στην Τεργέστη. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται η Έμα, μια νεαρή Σλοβένα, ορφανή και άνεργη. Τριγυρίζει στην πόλη που αγαπά, ανάμεσα στους λιγοστούς ανθρώπους που γνωρίζει και εμπιστεύεται, ανησυχώντας για το μέλλον της και αγανακτισμένη για την καταπίεση που βιώνουν οι συμπατριώτες της, αφού αναγκάζονται να εξιταλίσουν τα ονόματά τους και να σταματήσουν να μιλάνε τη γλώσσα τους. Ένα βράδυ στην προβλήτα της Τεργέστης γνωρίζει ένα νεαρό, τον Ντανίλο, με τον οποίο θα καταφέρει να μοιραστεί την αγανάκτησή της για την "υποδούλωση" του λαού της και σιγά-σιγά θα μυηθεί στη σλοβένικη αντίσταση. Όταν ο Ντανίλο αναγκάζεται να πάει στο στρατό, η Έμα παίρνει τη θέση του στην αντιστασιακή ομάδα και τα βράδια μαζί με άλλους νεαρούς Σλοβένους μοιράζει παράνομα σλοβένικα βιβλία σε σπίτια. Η αγάπη της για το λαό της και τη λογοτεχνία του ανθίζει, όπως ανθίζει και ο έρωτάς της για τον ιδεαλιστή Ντανίλο και της δίνει δύναμη όταν έρχεται η ώρα να συλληφθεί.

Ο Παχόρ δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση. Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η Έμα και η συναισθηματική, αλλά κυρίως πολιτισμική ωρίμανσή της. Η ανάγκη της να εξορκίσει το φάντασμα της νεκρής αδερφής της που είχε καταταχθεί στη φασιστική ιταλική νεολαία την έχει απομονώσει από τους συμπατριώτες της. Η γνωριμία της με τον Ντανίλο και ο έρωτάς της για αυτόν τη βοηθάει να αντιμετωπίσει το παρελθόν ως ένα κίνητρο για το μέλλον: για να μπορέσουν οι νέοι Σλοβένοι να αντέξουν και να αποφύγουν την παγίδα του φασισμού πρέπει να διατηρήσουν ζωντανή τη γλώσσα τους και την εθνική τους υπόσταση. Σε δεύτερο επίπεδο, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η Τεργέστη και ο σλοβένικος λαός. Ο Πάχορ περιγράφει τόσο ζωντανά την πόλη του που η εικόνα της παρουσιάζεται σε κάθε κίνηση της Έμας. Και οι Σλοβένοι που έχουν καταντήσει να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίες μέσα στο φασιστικό καθεστώς κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν: κάνουν μαθήματα σλοβένικων κρυφά, μαζεύονται για βραδιές χορού, συζητάνε για τους εξόριστους συγγραφείς και πολιτικούς τους και ελπίζουν σε ένα αύριο που θα μιλάει... σλοβένικα.

Το "Απαγορεύεται το ομιλείν" είναι ένα μυθιστόρημα που μιλάει για τους Σλοβένους, αλλά απευθύνεται σε όλους όσους είδαν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους να καταπιέζεται από κάποιον κατακτητή. Πάνω από όλα, όμως, είναι ένας ύμνος για τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, έστω κι αν η αντίστασή τους είναι να κοιτάζουν την ομορφιά της πατρίδας τους και να γνωρίζουν πώς να την περιγράψουν στη γλώσσα τους.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ