Έχουμε διαβάσει 2920 βιβλία

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

15.06.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βίκυ Βολιώτη
Κατηγορία
ISBN
960-03-4235-0
Σελίδες
204

                      "Ανεξέλεγκτη τροχιά ενός ερωτευμένου"
                                 Έρωτας και σαρκασμός

Ο Βίλχελμ Γκενατσίνο γεννήθηκε το 1943 στο Μανχάιμ της Γερμανίας. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Γερμανούς συγγραφείς. Το 2004 βραβεύτηκε από τη Γερμανική Ακαδημία. Σήμερα ζει στη Φρανκφούρτη. Επίσης, στα ελληνικά έχει μεταφραστεί το έργο του «Μια ομπρέλα για τη μέρα».
     
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Βίλχελμ Γκενατσίνο γράφει για την ανάγκη ή την επιθυμία, την αναστάτωση ή τη χαρά, που μόνο ο έρωτας μπορεί να προκαλέσει. Ο ήρωας ζει μια απλή καθημερινότητα. Μια δουλειά τυπική, ένα συμβατικό σπίτι και η κρίση της μέσης ηλικίας κοντοζυγώνει. Χαρακτηρίζεται όμως, η ζωή του από μια διαφορά : απολαμβάνει τη συντροφιά δύο γυναικών, τόσο διαφορετικών, σε σημείο μάλιστα και οι δύο να συμπληρώνουν το πρότυπο της ιδανικής γυναίκας για τον ίδιο. Τα στερεότυπα με τα οποία χαρακτηρίζει η κοινωνία τα όρια του έρωτα δεν τον αφορούν. Ο άνθρωπος είναι ελεύθερος να πράττει, ώστε να ευφραίνεται η ψυχή του. Για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα απιστίας, αφού : «περιμένει κανείς από εσάς να αγαπάω μόνο έναν από τους δύο, είτε τον πατέρα μου, είτε τη μητέρα μου ; Τότε όμως, γιατί δεν μπορώ να αγαπάω ταυτόχρονα δύο γυναίκες»; Ωστόσο, ο ήρωας που ζει σε μια ανθρώπινη κοινωνία με τις επιταγές που αυτή φέρει, αποπροσανατολίζεται προς στιγμήν και οδηγείται στο δίλημμα ποια εκ των δύο να διαλέξει.
     
Με αφορμή μια σχετικά συχνή ιστορία ο Βίλχελμ Γκενατσίνο υμνεί την ελευθερία του ατόμου στις σχέσεις του, την προσωπική αναζήτηση και κατακρίνει την ανελεύθερη κοινωνική λειτουργία. Διηγούμενος την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο ο συγγραφέας θέτει τον αναγνώστη σε ενεργό ρόλο. Η χρονική εξέλιξη των γεγονότων διευκολύνει την κατανόηση του κειμένου. Ο σαρκασμός και το χιούμορ διάχυτα σε κάθε σχεδόν φράση του βιβλίου κάνουν την ανάγνωση απολαυστική, ενώ τα μηνύματα δεν δίνονται εν είδει διδασκαλίας, αλλά ως προτάσεις για σκέψη. Τα ερωτήματα που τίθενται, λιτά και μεστά, αφήνουν τον χώρο, ώστε καθένας να δώσει ενδόμυχα την δική του απάντηση.
     
Η βλακεία του ανθρώπου να οριοθετήσει τον έρωτα και να χαλιναγωγήσει τα πάθη, οδήγησε τον κόσμο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Καλό ή κακό, ο καθένας ας κρίνει. Η μετάφραση της Βίκυς Βολιώτη διατηρεί αψεγάδιαστα τα δυνατά σημεία του κειμένου.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ