Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ

17.02.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΛΑΤΥΠΟΥΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νικόλαος Βλαμάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-6665-43-1
Σελίδες
414
Gothic saga

Έχουμε τη δύναμη για το κακό
                                           Σενέκας

Στο γοτθικό μυθιστόρημα της Αμερικανίδας συγγραφέως Michelle Zink, μια αρχαία προφητεία διχάζει δύο δίδυμες αδελφές και τις τοποθετεί σε αντίπαλα στρατόπεδα της επικείμενης κοσμικής μάχης: η μία θα γίνει η Πύλη, απ' όπου ο Πρίγκιπας του Σκότους θα περάσει στη δική μας διάσταση, η άλλη έχει οριστεί ως Φρουρός και πρέπει να αποτρέψει την κυριαρχία του Χάους...

Με opening scene μια κηδεία υπό καταρρακτώδη βροχή, ξεκινά η σκοτεινή ιστορία των έφηβων αδερφών Λία και Άλις Μίλθροπ, στις ΗΠΑ του 1890. Μετά τον περίεργο θάνατο του πατέρα τους, τα δύο ορφανά πλέον κορίτσια συνειδητοποιούν ότι πολύ σύντομα θ' αναγκαστούν να χάσουν και η μία την άλλη. Το σημάδι του ουροβόρου όφεως που εμφανίζεται στον καρπό της Λία (που είναι και η αφηγήτρια της ιστορίας) και η ανακάλυψη ενός περίεργου βιβλίου που περιέχει μια δυσοίωνη προφητεία, είναι οι απαρχές μιας αλυσιδωτής σειράς γεγονότων - οι δύο αδελφές θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης που μαίνεται από την αρχή της Δημιουργίας.

Το βιβλίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας (το δεύτερο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το Σεπτέμβρη του 2010 και πάλι από τις εκδόσεις Πλατύπους) και είναι ήδη best seller διεθνώς. Αν και η saga της πρωτοεμφανιζόμενης Michelle Zink μοιάζει ν' ακολουθεί τη συγγραφική μόδα που καθιέρωσε η Stephenie Meyer με το ''Λυκόφως'', κατά την προσωπική μου εκτίμηση το λογοτεχνικό αποτέλεσμα υπερέχει σε αρκετά σημεία: είναι κατά πολύ σκοτεινότερο και έχει ένα συγγραφικό εύρημα -εκείνο της αρχαίας προφητείας-, πολύ πιο ενδιαφέρον αφηγηματικά από την ευόδωση ή όχι μιας ερωτικής σχέσης μ' ένα βαμπίρ. Ακολουθώντας δε σε μεγάλο βαθμό τη σχολή των αδελφών Μπροντέ, η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει μια στοιχειωμένη ατμόσφαιρα που υποβάλει τον αναγνώστη. Παράλληλα, η καθαρά μεταφυσική διάσταση του κειμένου (π.χ. οι λεπτομερείς και ολοζώντανες περιγραφές εξωσωματικών εμπειριών), είναι αυτή που απογειώνει τη φαντασία και εισάγει με εύληπτο τρόπο τους αναγνώστες σε βασικές αρχές του εσωτερισμού.

Στα υπέρ της έκδοσης, η καλή μετάφραση και το γοτθικής αισθητικής εξώφυλλο. Συμπερασματικά, αν και πολλοί θα βιαστούν να χαρακτηρίσουν το βιβλίο ως light εφηβικό αφήγημα, δεν θα συμφωνήσω: εκτιμώ ότι πρόκειται για ένα καλογραμμένο και ιδιαιτέρως ''διαβαστερό'' μυθιστόρημα, το οποίο όμως περιέχει κι ένα δεύτερο, ''κρυπτικό'' επίπεδο που λειτουργεί μέσω των αρχετύπων και των συμβόλων. Επιφυλάσσομαι για την άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ