Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΦΟΝΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ

17.02.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΦΟΝΙΚΕΣ ΝΟΤΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλέξης Καλοφωλιάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-628-1
Σελίδες
329

Ένας θάνατος με …κλασική μουσική

Ο Μόρλεϊ Τόργκοφ είναι ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του Καναδά. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα το 1974. Έκτοτε έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα και συλλογές ιστοριών, τα οποία έχουν λάβει πλήθος διακρίσεων (Leacock Medal, Jewish Book Award, Toronto Book Award). Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ζει με τη σύζυγό του στο Τορόντο.

Το βιβλίο «Φονικές νότες» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Ντίσελντορφ, στα μέσα του 19ου αιώνα. Ο Χέρμαν Πράις, επιθεωρητής της Αστυνομίας, δέχεται ξαφνικά ένα βράδυ σημείωμα από τον Ρόμπερτ Σούμαν, διάσημο συνθέτη, να μεταβεί άμεσα στο σπίτι του. Όταν καταφτάνει ενημερώνεται από τον ίδιο τον συνθέτη και τη γυναίκα του, Κλάρα, ότι κάποιοι έχουν βάλει στόχο να τον τρελάνουν. Από το βράδυ αυτό και έπειτα ο επιθεωρητής Πράις βρίσκεται συχνά στην οικία των Σούμαν, για να ενημερώνεται λεπτομερώς για την κατάσταση του Σούμαν. Σε ένα κονσέρτο, που δινόταν προς τιμή του Φραντς Λιστ, το σαλόνι των Σούμαν εκτός από μελωδίες θα γεμίσει και από τις κατάρες του Ρόμπερτ Σούμαν προς τον επίτιμο προσκεκλημένο του, ενώ ο συνθέτης φωνάζει διαρκώς ότι η νότα λα του διαπασών κοντεύει να τον τρελάνει.

Ο επιθεωρητής Πράις κάνει πιο εντατικές τις έρευνές του, ανακρίνοντας πότε τον κουρδιστή των πιάνων στο σπίτι των Σούμαν, πότε τον νεαρό προστατευόμενο Γιοχάνες Μπραμς, άλλοτε τον βιογράφο του συνθέτη, άλλοτε την Κλάρα Σούμαν και όποιους άλλους έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα έστω και λίγο χρόνο με τον Ρόμπερτ Σούμαν. Ξαφνικά, όταν ο βιογράφος του συνθέτη βρίσκεται νεκρός, όλες οι υποψίες πέφτουν πάνω στον ημίτρελο συνθέτη. Εκείνος κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο και ο επιθεωρητής Πράις επιχειρεί με ένα κύκνειο άσμα να ανακαλύψει την ταυτότητα του πραγματικού δράστη.

Το βιβλίο του Μόρλεϊ Τόργκοφ κερδίζει εξ αρχής τον αναγνώστη με τις εικόνες και την ατμόσφαιρα της γερμανικής πόλης των μέσων του 19ου αιώνα που μεταφέρει. Με φόντο την κλασική μουσική, τις συνθέσεις και τα κονσέρτα, ο συγγραφέας στήνει ένα σκηνικό με σκοτεινό ύφος και μια υπόθεση που η διαλεύκανσή της μοιάζει αδύνατη ακόμα και στον πιο υποψιασμένο αναγνώστη. Το κείμενο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια, ενώ η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Οι διάλογοι ευνοούν την οικονομία αλλά και την εξέλιξη της πλοκής, ενώ οι αναφορές στους συνθέτες, αλλά και στα μουσικά όργανα καταδεικνύουν τη μελέτη της εποχής που έκανε ο συγγραφέας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα στοιχεία της ζωής του Ρόμπερτ Σούμαν και των υπόλοιπων χαρακτήρων είναι πραγματικά.

Το βιβλίο «Φονικές νότες» είναι ένα μυθιστόρημα όπου η ανάγνωση είναι απολαυστική, ενώ παράλληλα αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ