Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

17.02.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασίλης Κιμούλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-410-561-8
Σελίδες
234
«Σ’ αυτό το δαιμονόπληκτο προσκύνημα που είναι ο ανθρώπινος βίος, τι άλλο μας περιμένει, θα ‘θελα να ξέρω».
                                                              Άιρις Μέρντοχ

Ο Χαρούκι Μουρακάμι, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς, γεννήθηκε στο Κιότο το 1949. Γνωρίστηκαν με τη γυναίκα του τη Γιόκο στο πανεπιστήμιο κι άνοιξαν στο Τόκιο ένα τζαζ κλαμπ με το όνομα Peter Cat. Η τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του «Νορβηγικό δάσος» ("Norwegian Wood" - 1987) τον έκανε διάσημο στη χώρα του. Ύστερα εγκατέλειψε την Ιαπωνία κι επέστρεψε το 1995. Έχει μεταφράσει στα ιαπωνικά έργα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, του Τρούμαν Καπότε, του Τζον Ίρβινγκ και του Ρέιμοντ Κάρβερ. Η πιο πρόσφατη από πολλές διακρίσεις του είναι το βραβείο Yomiuri Literary Prize, με το οποίο έχουν τιμηθεί επίσης, στο παρελθόν, οι Γιούκιο Μισίμα, Κενζαμπούρο Όε και Κόμπο Αμπέ.

Σ’ αυτό το βιβλίο του ο Χαρούκι Μουρακάμι καταπιάνεται με απλές ανθρώπινες ιστορίες, στις οποίες κοινό στοιχείο είναι ο σεισμός που συνέβη στο Κόμπε. Στην πρώτη ιστορία ο συγγραφέας μάς παρουσιάζει έναν άντρα, ο οποίος, αφού τον παρατά η γυναίκα του, μεταφέρει ένα περίεργο πακέτο στην αδερφή ενός φίλου του. Στη συνέχεια παρακολουθούμε ένα ζευγάρι μαζί μ’ έναν φίλο τους που απολαμβάνουν τη ζεστασιά της φωτιάς στην παραλία το χειμώνα. Η παρακολούθηση ενός άντρα από ένα αγόρι, ο οποίος είναι γιος του, μολονότι ο πρώτος αγνοεί την ύπαρξή του, είναι το θέμα της τρίτης ιστορίας. Μια γυναίκα γιατρός ταξιδεύει στην Ταϊλάνδη για να ξεφύγει από το φόρτο εργασίας, αλλά κυρίως από τα δεσμά ενός αποτυχημένου γάμου. Ένας άντρας, επιστρέφοντας σπίτι του, αντικρίζει έναν τεράστιο βάτραχο, ο οποίος ζητάει τη βοήθειά του για να αποτρέψουν τον επικείμενο σεισμό στο Τόκιο. Τέλος, στην έκτη ιστορία παρουσιάζεται ένα ερωτικό τρίγωνο σαν…παραμύθι.

Ο Χαρούκι Μουρακάμι μαγεύει με την απλότητα του αφηγηματικού ύφους, κερδίζοντας τον αναγνώστη από την πρώτη κιόλας γραμμή. Τα στιγμιότυπα που διαδραματίζονται στις ιστορίες αυτές είναι καθ’ όλα ανθρώπινα, ευαίσθητα και εσωτερικής αναζήτησης. Η αφήγηση γίνεται σε τρίτο πρόσωπο, ενώ οι διάλογοι είναι απλοί, γεμάτοι συναίσθημα, καθώς ευνοούν την εξέλιξη του κάθε θέματος. Ένα πολύ ιδιαίτερο και θετικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι οι εικόνες, μολονότι δεν υπάρχουν πολλές περιγραφές, σχηματίζονται άρτιες στα μάτια του αναγνώστη, γεγονός που αναδεικνύει το σπουδαίο αφηγηματικό ταλέντο του συγγραφέα.

Οφείλω να πω ότι πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα, αφού χωρίς λογοτεχνικές υπερβολές ή άλλου είδους τερτίπια, καταφέρνει να απογυμνώσει τον ανθρώπινο ψυχισμό και να τον εμφανίσει αποφλοιωμένο στον αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ