Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΤΟ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΠΑΡΤΙ

02.02.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΓΚΑΡΝΤΕΝ ΠΑΡΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΜΙΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Λαϊνά
Κατηγορία
ISBN
960-7793-69-2
Σελίδες
268

15 ανθρώπινες ιστορίες

Η Κάθρην Μάνσφηλντ, θυγατέρα του Χάρολντ και της Άννας Μπωσάμ, γεννήθηκε στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας τον Οκτώβριο του 1888. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αγγλία. Το 1909, στις 9 Μαρτίου, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον Τζορτζ Μπόουντεν και τον εγκατέλειψε το ίδιο βράδυ. Τα πρώτα της γραπτά δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Νέα Εποχή (The New Age). Το πρώτο της βιβλίο, "Σε μια γερμανική πανσιόν", δημοσιεύτηκε το 1911 και έγινε αμέσως επιτυχία. Το 1912 άρχισε τη συνεργασία της με το Rhythm, περιοδικό του Τζον Μίντλετον Μάρρυ. (Τον Μάρρυ τον γνώρισε το 1911, δημιούργησε σχέση μαζί του το 1912 και τον παντρεύτηκε το 1918, τρεις μήνες μετά την έκδοση του διαζυγίου της με τον Μπόουντεν). Πέθανε στο Φονταινεμπλώ τον Ιανουάριο του 1923.

«Το γκάρντεν πάρτι» είναι το τελευταίο έργο της Κάθρην Μάνσφηλντ και εκδόθηκε έναν χρόνο περίπου πριν πεθάνει. Πρόκειται για μια συλλογή από 15 διηγήματα, 15 μικρές ανθρώπινες ιστορίες, που αφηγούνται καθημερινές πτυχές της ζωής. Τα συναισθήματα των ανθρώπων, που διοργανώνουν ένα πάρτι, καθώς μαθαίνουν λίγο πριν ότι ένας γείτονας έχει πεθάνει. Οι αντιδράσεις των θυγατέρων λίγο μετά το θάνατο του πατέρα τους, η ανισότητα ενός επικείμενου γάμου, η εμπειρία μιας κοπέλας που δεν μπορεί να ακολουθήσει τη μητέρα της στο καζίνο, η σκληρή ζωή μιας γηραιάς κυρίας, το ταξίδι με πλοίο μιας νεαρής με τη γιαγιά της. Ακόμα, η συγγραφέας δημιουργεί σκηνές σχετικά με τον έρωτα, όπως η φλόγα μιας αγάπης που συνεχίζει να καίει ακόμα και μετά το διαζύγιο, ο πρώτος χορός μιας κοπέλας και η ελπίδα του έρωτα, το σμίξιμο ενός ζευγαριού στην προβλήτα κάποιου λιμανιού. Επίσης, πώς η μουσική μπορεί να εκφράσει τα ανθρώπινα συναισθήματα, η διασκέδαση, η γιορτή και τα παιχνίδια σε μια επίσημη αργία, μια δεσποινίδα που κάθεται στο πάρκο και παρατηρεί τον κόσμο που περνάει, οι αναμνήσεις μιας υπηρέτριας και τέλος, σκηνές από την καθημερινότητα μιας ιδανικής οικογένειας.

Όπως είναι ευνόητο, κεντρικός άξονας στη συγκεκριμένη συλλογή της Μάνσφηλντ είναι ο άνθρωπος, ο εσωτερικός του κόσμος και οι σχέσεις του με τους άλλους. Η συγγραφέας γράφει κατά κύριο λόγο σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η λυρική, ρομαντική γραφή της μαγεύει τον αναγνώστη. Θετικό σημείο του βιβλίου είναι οι ωραίες περιγραφές των σκηνικών, ενώ οι διάλογοι είναι «ντυμένοι» με όλη την απλότητα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η συγγραφέας εκεί που νομίζει ο αναγνώστης ότι καταλαβαίνει τα πάντα για τον ήρωα της κάθε ιστορίας, αναφέρει κάτι από το παρελθόν του προσώπου και ανατρέπει έτσι όλη την εικόνα. Στη συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνεται και η αλληλογραφία της Μάνσφηλντ τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

«Το γκάρντεν πάρτι» είναι ένα πολύ καλό βιβλίο για τον άνθρωπο, τον κόσμο που κρύβει μέσα του, τα συναισθήματα που διατηρούν ζωντανή ή καταρρακώνουν την ψυχή, τις ελπίδες, τον έρωτα, το θάνατο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ