Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1942-1944

17.01.2010
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 1942-1944
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλίκη Κεραμιδά
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-239-5
Σελίδες
330

''Το κορίτσι με το κίτρινο άστρο''

''Ξυπνώντας, πόσο τρυφερό είναι το φως, και πόσο όμορφο το ζωντανό γαλάζιο''
                                                                                                      Πωλ Βαλερύ

Η Ελέν Μπερ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1921. Οι γονείς της κατάγονταν από παλιές γαλλικές οικογένειες με εβραϊκές ρίζες. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπου και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής. Το 1941 εντάσσεται σε παράνομη οργάνωση η οποία φροντίζει παιδιά εβραϊκής καταγωγής που οι γονείς τους έχουν συλληφθεί ή εκτοπισθεί. Στις 7 Απριλίου 1942 ξεκινά το ημερολόγιό της, όπου καταγράφει τα καθημερινά γεγονότα της ζωής της. Ο αρραβωνιαστικός της, Ζαν Μοραβιεσκί, μάχεται με τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις του στρατηγού Ντε Γκωλ. Η Ελέν Μπερ εμπιστεύεται τις σελίδες του ημερολογίου της στην Αντρέ Μπαρντώ σε περίπτωση που εκείνη συλληφθεί. Στις 8 Μαρτίου 1944 η Ελέν Μπερ συλλαμβάνεται μαζί με τους γονείς της. Υποκύπτει στις κακουχίες και την επιδημία τύφου στις αρχές Απριλίου του 1945, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους Άγγλους. Το Ημερολόγιο δωρίζεται το 2002 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Την άνοιξη του 1942 η Ελέν περπατούσε στο Παρίσι και ένιωθε μια ανησυχία να την καταλαμβάνει. Έτσι άρχισε να γράφει το Ημερολόγιο. Όπως αναφέρει ο Patrick Modiano στον πρόλογο, το κορίτσι αυτό έχει μια λαχτάρα για ευτυχία και μια μεγάλη πνευματική διαύγεια. Η αγγλική ποίηση και η λογοτεχνία την έχουν επηρεάσει βαθιά. Στις πρώτες πενήντα σελίδες του ημερολογίου της ξεχνάμε σε ποια φρικτή εποχή ζει. Απολαμβάνουμε το Παρίσι μέσα από τη ματιά της και ακολουθώντας τα βήματά της. Αρχίζει έπειτα να αναφέρεται στις σκοτεινές μέρες που ζει, στην αγωνία της για τον πόλεμο. Τα πράγματα για την ίδια γίνονται χειρότερα όταν συλλαμβάνεται ο πατέρας της, ο οποίος παραδίδεται στην Γκεστάπο από τη γαλλική αστυνομία. Ο εγκλεισμός του πατέρα της στο Ντρανσί τη στιγματίζει, αλλά παράλληλα την κάνει πιο δυνατή και συνειδητοποιημένη. Δεν προσπαθεί να ξεφύγει, αλλά αντίθετα αναλαμβάνει καθήκοντα εθελόντριας κοινωνικής λειτουργού στις υπηρεσίες των φυλακισμένων. Το θάρρος, η ευθύτητα και η καθαρότητα της καρδιάς τη χαρακτηρίζουν.

Το ημερολόγιό της διακόπτεται για εννέα μήνες. Μέσα στους εννέα αυτούς μήνες βίωσε καταλυτικές στιγμές, αλλά ταυτόχρονα ανακάλυψε πόση ανακούφιση της προσφέρει τελικά το διάβασμα μέσα στις ασφυκτικές στιγμές που ζει και αυτό το καταλαβαίνουμε καθώς όταν ξαναρχίζει να γράφει, ο γραφικός της χαρακτήρας είναι αιχμηρός και ακανόνιστος. Σημειώνει ''Συνέλαβαν όλες τις φίλες μου από το γραφείο''. Στις 8 Ιουνίου 1942, αναγκάστηκε να φορέσει άστρο για πρώτη φορά. Στις 8 Μαρτίου 1944, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Άουσβιτς. Τον Ιανουάριο του 1945 μεταφέρθηκε στο Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου πέθανε από επιδημία γρίπης λίγο πριν οι Άγγλοι απελευθερώσουν το στρατόπεδο. Το ''Ημερολόγιο'' της Ελέν αποτελεί ένα χειρόγραφο μνήμης και αγάπης προς τη ζωή. Μια κατάθεση ψυχής, προσωπικών στιγμών, αγώνα για επιβίωση και σωτηρίας ανθρώπινων ζωών. Γενικότερα μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου εκπορεύονται πολλά συναισθήματα, όπως αγωνίας, λύπης, χαράς για τη ζωή, αγάπης, φόβου, μοναξιάς, οργής, απελπισίας. Η ηρωίδα καταγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα της εποχής της και την προσπάθειά της να επιβιώσει και να σώσει όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί. Τα αισθήματα και η αγάπη για τη ζωή και τον άνθρωπο δεν μπορεί να τα καταργήσει καμιά βαρβαρότητα και καμιά απύθμενη κτηνωδία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ