Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

17.01.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σώτη Τριανταφύλλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3470-8
Σελίδες
85

«Οι άνθρωποι ξεχωρίζουν ως προς αυτό που δείχνουν και μοιάζουν ως προς αυτό που κρύβουν»
                                                                                    Πωλ Βαλερί

Ο Ρομπέρτο Σαβιάνο γεννήθηκε το 1979 στη Νάπολη. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης. Διετέλεσε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Παρατηρητηρίου για την Καμόρρα και την Παρανομία και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες "Il Manifesto", "Il Corriere del Mezzogiorno", "L' Espresso", "La Reppublica". Το 2006 κυκλοφόρησε στην Ιταλία το βιβλίο του "Γόμορρα", που έχει ήδη μεταφραστεί σε 33 γλώσσες. Από τις 13 Οκτωβρίου 2006, εξαιτίας της επιτυχίας του βιβλίου του και των απειλών που δέχεται για τη ζωή του, ζει υπό στρατιωτική προστασία. Η ταινία "Γόμορρα" του Ματέο Γκαρόνε, βασισμένη στο βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών (2008, Grand Prix).

Το βιβλίο «Το αντίθετο του θανάτου» είναι ένα αφήγημα, στο οποίο κάλλιστα διαφαίνεται η υφή ενός δοκιμίου. Το έργο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος ο αφηγητής – συγγραφέας καταγράφει τη μαρτυρία μιας νεαρής κοπέλας από κάποιο χωριό κοντά στη Νάπολη. Η Μαρία, αρραβωνιασμένη με τον Έντσο, εξιστορεί μέσα από τη γραφή του Σαβιάνο τις στιγμές που προετοιμαζόταν για τον επικείμενο γάμο της, ενώ ο Έντσο βρισκόταν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ο νεαρός δεν επέστρεψε ποτέ ζωντανός και ξαφνικά η νεαρή κοπέλα βρέθηκε από τις προετοιμασίες του γάμου, να ετοιμάζεται για την κηδεία του αγαπημένου της. Παράλληλα με την ιστορία των δύο νέων, ο συγγραφέας παραθέτει και στοιχεία από τις πεποιθήσεις των φτωχών οικογενειών απέναντι στο στρατό και τον πόλεμο.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία, όταν ήταν έφηβος και έφερε μια κοπέλα από τον Βορρά. Περιγράφει πώς ντράπηκε για την πατρίδα του για πρώτη φορά, αφού δεν μπορούσε να εξηγήσει στην κοπέλα γιατί υπήρχαν στο δρόμο τόσα πολλά καντήλια και γύρω λουλούδια. Την άφησε να πιστεύει ότι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ήταν πολύ συνηθισμένα στην περιοχή. Όταν μετά από χρόνια η ίδια κοπέλα, γυναίκα πια, επιστρέφει ως δημοσιογράφος στον ίδιο τόπο, ζητάει από τον αφηγητή να της διηγηθεί την ιστορία δυο νέων αγοριών, που δολοφονήθηκαν πριν από καιρό στο χωριό. Τότε ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία του Βιντσέντζο και του Τζουζέππε. Οι δύο νέοι μαζί με τρεις φίλους τους μια Κυριακή βράδυ έπιναν στο καφενείο του χωριού, όταν ξαφνικά εμφανίστηκαν κάποιοι άντρες και μετά από κυνηγητό δολοφόνησαν τα δύο αγόρια, μολονότι ο στόχος τους ήταν ένας από τους υπόλοιπους. Και σε αυτήν την ιστορία ο συγγραφέας περιγράφει τις αντιδράσεις των συγχωριανών των δύο παιδιών απέναντι στις τοπικές συμμορίες.

Το βιβλίο του Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι…ο θάνατος σε δύο πράξεις, όχι ο θάνατος ο «φυσικός» ή από κάποια αρρώστια, αλλά εκείνος ο θάνατος ή, καλύτερα, η αρπαγή της ζωής ανθρώπων με όνειρα και ελπίδες. Ο τίτλος του βιβλίου, τον οποίο ο συγγραφέας δανείστηκε από το τραγούδι «Carmela» του Σέρτζο Μπρούνι, είναι πραγματικά εκπληκτικός, αφού, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το αντίθετο του θανάτου είναι η αγάπη, μια αγάπη που εξυψώνει, γαληνεύει, συντροφεύει, μια αγάπη που ο άνθρωπος δεν αντέχει να ζήσει. Για τα λογοτεχνικά θέματα του βιβλίου δεν θα πω τίποτα, αφού κρίνω ότι περιττεύουν. Το μόνο που θα σημειώσω είναι ότι το έργο του Ρομπέρτο Σαβιάνο διαβάζεται απνευστί, με το στόμα ανοιχτό.

Το βιβλίο «Το αντίθετο του θανάτου» είναι μια φωνή διαμαρτυρίας, όχι μόνο προς εκείνους που διεξάγουν τους πολέμους και αυτούς που διοικούν περιοχές στηριζόμενοι στον φόβο, αλλά και στους απλούς ανθρώπους που παραμένουν αμέτοχοι και ουδέτεροι, ακόμα και όταν πρόκειται για τους δικούς τους, χαμένους, ανθρώπους. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ