Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ

01.01.2010
facebook twitter linkedin email
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Δημητριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-242-5
Σελίδες
253

Φίλιπ Ροθ και «διακριτικά» μεταφυσικά

«Δεν ήξερα ότι το επέκεινα όχι μόνο δεν είναι χωρίς μνήμη αλλά ότι η μνήμη θα είναι το παν»
                                                                         (σελ.67)

Ο Φίλιπ Ροθ είναι ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς συγγραφείς και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων δυο φορές με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας και το βραβείο Αμερικανών κριτικών λογοτεχνίας. Τα βιβλία του είναι ευρύτατης θεματολογίας και είναι παραγωγικότατος (αυτό είναι το 29ο βιβλίο του).

Το έργο του «Αγανάκτηση», ενώ σε πρώτο επίπεδο είναι μια εξιστόρηση της διαδρομής ενός νέου στην εφηβεία και αμέσως μετά, σε δεύτερο, πολύ «διακριτικά» αναφερόμενο, δίνει τόνους μεταφυσικής παρατήρησης. Άσχετα με το αν αυτό αποτελεί τέχνασμα του συγγραφέα ή πιο πρόσφατη γνώση του, όπως συχνά συμβαίνει με πολλούς καλλιεργημένους ανθρώπους όταν προχωράνε αρκετά στην ηλικιακή κλίμακα, αποδεικνύεται σαν άποψη πετυχημένη, ίσως και ερεθιστική.

Ο Μάρκους, μοναχοπαίδι Εβραίων γονιών που διατηρούν χασάπικο κόσερ*, μεγαλωμένος σε γειτονιά με πολλούς Εβραίους, φθάνει σε ηλικία επιλογής πανεπιστημίου. Απογοητευμένος από την καταπιεστική, αρρωστημένα υπερ-προστατευτική συμπεριφορά του πατέρα του, παρ’ ότι ο ίδιος είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε ένα καλό παιδί, καταφεύγει σε ένα πανεπιστήμιο που είναι μακριά από το σπίτι του ώστε να ξεκόψει από όσα τον έπνιγαν. Δεν ξέρει, μα θα το μάθει, πικρά ίσως, ότι ο τρόπος για να ξεφύγεις από κάτι -οτιδήποτε-, δεν είναι να πας σε άλλη γειτονιά, αλλά να το αντιμετωπίσεις, αλλάζοντας τον τρόπο που εσύ ο ίδιος το ερμηνεύεις και το βιώνεις.

Τη συμπεριφορά λοιπόν της φυγής σαν μέσο σωτηρίας από ό,τι δεν του «ταιριάζει», την εφαρμόζει και όταν κάτι τον ενοχλεί στα δωμάτια που κοιμάται με άλλους φοιτητές. Είναι ο μοναδικός φοιτητής που αλλάζει κοιτώνες μέχρι να βρει ένα ερημητήριο για έναν και μόνο φιλοξενούμενο, που παρέμενε για χρόνια κλειστό λόγω ακαταλληλότητας. Η μάχη του με τα πρότυπα συμπεριφοράς του πατέρα του, αν και γίνεται ασυνείδητα, επεκτείνεται σε κάθε φάση της φοιτητικής του ζωής. Ο τρόπος όμως που αντιδρά στο δικό του καινούργιο, την ερωτική συνεύρεση, απελευθερώνει μια αντίδραση που θυμίζει τη συμπεριφορά του πατέρα του. Όποτε συναντούσε κάτι αλλιώτικο, του έδινε μια προσωπική ερμηνεία που αυτόματα το μετουσίωνε σε επισφαλές, και όχι μόνο. Η ύπαρξή του Μάρκους χαρακτηρίζεται από μια εσωτερική μάχη, τα γεγονότα υψώνονται σαν τείχη γύρω του, μα η ζωή του, αν και είναι μοναχική, τον επιβραβεύει με μια αριστούχο πορεία. Μέσα του ο πόλεμος συνεχίζεται, μεταξύ αγριεμένων αντιπάλων, ενώ παράδοξα μα εξηγήσιμα οι δυο εμπλεκόμενοι είναι ουσιαστικά ένας. Ο ίδιος. Το πριν, και το μετά. Τα πατρικό σχεδιάγραμμα ζωής με τα αδιαπραγμάτευτα πιστεύω του, κόντρα στις νεανικές ανησυχίες του αγνώστου και την αναζήτηση της αλήθειας. Η πίστη στο οτιδήποτε, λόγω συνήθειας, θρησκοληψίας, οικογένειας, κοινωνίας ή και φανατισμού, σε πόλεμο με την πνευματική καλλιέργεια που βρίθει τεκμηριωμένων επιχειρημάτων.

Ο πόλεμος στο υποσυνείδητο του Μάρκους, ξεσπάει στην πραγματικότητα του πανεπιστημίου, όταν κατακεραυνώνει με το λόγο τη μέγιστη αρχή του, τον πρύτανη. Η τεκμηριωμένη επανάστασή του εναντίον, μεταξύ άλλων, της θρησκευτικής πίστης, αντιμετωπίζεται αρχικά μάλλον με θαυμασμό. Αλλά αν το σύστημα επιτρέπει τον πλουραλισμό στα λόγια, και καμαρώνει μάλιστα για το ότι παρέχει την ελευθερία γι’ αυτό, τιμωρεί αυστηρά στην πράξη την καταπάτηση των κανόνων του. Έτσι, όταν ο Μάρκους υιοθετεί μια επουσιώδη κομπίνα, που όλοι εφαρμόζουν, εντοπίζεται και καταδικάζεται σε ... θάνατο (;), επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημα ψάχνει την ευκαιρία για να συντρίψει στο δικό του γήπεδο, όσα στο πνευματικό το κατατροπώνουν.

Ένα βιβλίο επίκαιρο, άσχετα αν διαδραματίζεται στα 1950, αφού οι κόσμοι γονιών και παιδιών πάντοτε θα διαφέρουν και θα συγκρούονται. Είναι μια ευκολοδιάβαστη ιστορία ενός ταξιδιού – ενός ταξιδιού μέσα σε ένα άλλο μεγαλύτερο ταξίδι αν δούμε και τη μεταφυσική χροιά που δίνει ο Ροθ-, που από κάποια πλευρά του, και σε κάποια ένταση, όλοι το κάνουν. Για να μαθαίνουν όσοι δεν το ξέρουν, να θυμούνται όσοι το πέρασαν και να αφυπνίζονται όσοι δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους.

* (εβραϊκής προέλευσης λέξη) που σημαίνει καθαρή τροφή η οποία διαχειρίζεται σύμφωνα με συγκεκριμένη διαδικασία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ