Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ

01.01.2010
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κατερίνα Γούλα
Κατηγορία
ISBN
978-960-211-932-7
Σελίδες
138

Στην καρδιά του σκότους

         Εγώ ο ίδιος, η Κόλαση είμαι
          κι ο Παράδεισος

                                             Ομάρ Καγιάμ

Το μίσος, λένε, μπορεί να ζεστάνει την καρδιά όπως κι η αγάπη. Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια: η φλόγα του μίσους τρώει την καρδιά από μέσα, αφήνοντας μόνο ένα κενό κέλυφος, όπου σπεύδει να κατοικήσει το σκότος - κι έπειτα όλα έχουν τελειώσει. Αυτό έχει συμβεί και στον ήρωα του Salim Bachi, που αναπλάθει λογοτεχνικά τη ζωή και τις σκέψεις ενός μουσουλμάνου καμικάζι, ''διατρέχοντας'' μαζί του το τελευταίο 24ωρο πριν από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Με λόγο παραληρηματικό, σε φρενήρεις ρυθμούς αφήγησης, ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη στους διαδρόμους ενός μυαλού που βρίσκεται σε τυφλή πτήση προς την άβυσσο: δεν πρόκειται για έναν ακραίο φονταμελιστή που θα σκοτώσει και θα πεθάνει για να δικαιώσει την πίστη του, αλλά για έναν άπιστο, έναν άνθρωπο που δεν έχει πια τίποτα να χάσει κι αποφασίζει να κλείσει τους λογαριασμούς του με τη ζωή και τον κόσμο, με μια μεγαλειώδη νεκρική πυρά. Είναι ένας μηδενιστής που υποδύεται τον φανατικό ιδεολόγο, ένας άνθρωπος μόνος που περιφέρει την οδύνη του και το βάρος της τρομερής πράξης που πρόκειται να διαπράξει. Οι όποιες στιγμιαίες αμφιβολίες δεν επαρκούν να τον σταματήσουν, ούτε και η παρουσία μιας τυχαίας γυναίκας που ''ψωνίζει'' σ' ένα club το προηγούμενο βράδυ -η τελευταία ανθρώπινη επαφή του και το πιο συγκινητικό σημείο του βιβλίου-, μπορεί να αναστρέψει την πορεία του. Η ψυχή του ήδη φλέγεται στην Κόλαση...

Με γραφή νευρική, σχεδόν αγωνιώδη και συνεχείς αναφορές σε εδάφια από το Κοράνι, που ο καμικάζι επαναλαμβάνει νοερά ως ένα είδος εσωτερικού διαλόγου, αλλά και με αποσπάσματα από τον Άμλετ, τον πρίγκιπα που βρίσκεται εξόριστος ''έξω απ' το άστρο του'', ο Salim Bachi χτίζει αριστοτεχνικά ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα βαθιά συναισθηματικό αφήγημα: το ανθρώπινο δράμα μιας καρδιάς παραδομένης στο μίσος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ