Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

01.01.2010
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρήστος Καψάλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2045-5
Σελίδες
669

Τα μυστικά της ανθρωπότητας, μια οργάνωση και ένα κυνηγητό για την προστασία του κόσμου

Ο Νταν Μπράουν είναι συγγραφέας των διεθνών μπεστ σέλερ "Digital Fortress" ("Ψηφιακό οχυρό"), 2000, "Angels and Demons", 2001 (εκδόθηκε σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα με τον τίτλο "Illuminati"), "Deception Point" (ελλ. τίτλος "Αρκτικός κύκλος"), 2002, "The Da Vinci Code" ("Κώδικας Ντα Βίντσι"), 2003 και "The Lost Symbol" ("Το χαμένο σύμβολο"), 2009. Το «Illuminati» και το «Κώδικας Da Vinci» μεταφέρθηκαν και στην κινηματογραφική οθόνη. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Φίλιπς Έξετερ, όπου έχει διδάξει φιλολογία και δημιουργική γραφή.

«Το χαμένο σύμβολο» είναι το καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, όπου ήρωας για ακόμα μια φορά είναι ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκτον. Ένα συνηθισμένο πρωινό ο Λάνγκτον βρίσκεται σπίτι του, όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από το γραμματέα του φίλου και μέντορά του, Πίτερ Σόλομον, προκειμένου να δώσει το ίδιο βράδυ μια διάλεξη στην Ουάσινγκτον. Λίγες ώρες αργότερα ο καθηγητής βρίσκεται στο Καπιτώλιο και ετοιμάζεται να μπει στην αίθουσα, όπου θα λάβαινε χώρα η εκδήλωση. Με το που εισέρχεται στην αίθουσα μένει άναυδος, καθώς αντί να υπάρχει πλήθος κόσμου, δεν παρευρίσκεται κανείς παρά μόνο ελάχιστοι τουρίστες. Λίγο μετά ακούγεται μια κραυγή και στο κέντρο της αίθουσας βρίσκεται ένα κομμένο χέρι, το οποίο, όπως αντιλαμβάνεται αμέσως ο Λάνγκτον, ανήκει στον Πίτερ Σόλομον.

Πολύ γρήγορα καταφθάνει η Αστυνομία και η Διευθύντρια μίας από τις ανώτερες βαθμίδες της CIA. Ο Λάνγκτον, αποδιοργανωμένος, παρατηρεί κάποια περίεργα τατουάζ στο κομμένο χέρι, ενώ χτυπάει το τηλέφωνο. Ο συνομιλητής είναι ο υποτιθέμενος γραμματέας του φίλου του και του ανακοινώνει το λόγο που βρίσκεται εκεί: πρέπει να λύσει τους γρίφους που οδηγούν στα υπέρτατα μυστικά σοφίας της ανθρωπότητας και τα οποία αιώνες τώρα φυλάσσουν οι τέκτονες, προκειμένου να δει το φίλο του ξανά ζωντανό.

Το έργο του Νταν Μπράουν είναι γραμμένο στο ύφος που μας έχει συνηθίσει ο συγγραφέας. Ωστόσο ο αναγνώστης δεν πρέπει να περιμένει να δει τη δράση που είχαν οι «Illuminati», ούτε τις αποκαλύψεις που είχε ο «Κώδικας Da Vinci». Εδώ είναι γεγονός πως και η περιπετειώδης δράση υστερεί, αλλά και το μέγεθος των αποκαλύψεων ατονεί. Γι’ αυτό και μέχρι το δεύτερο μισό του βιβλίου υπάρχει «κοιλιά», μολονότι το κείμενο είναι ρέον.

Από το δεύτερο μισό και έπειτα θα λέγαμε ότι το βιβλίο καθηλώνει τους αναγνώστες, κυρίως λόγω της αγωνίας για την τύχη των χαρακτήρων. Τα μυστικά βγαίνουν στο φως, ενώ η δράση αυξάνεται σελίδα τη σελίδα. Τα ιστορικά γεγονότα είναι ορθά, ενώ ο Νταν Μπράουν δεν επιδίδεται τόσο στην αποκάλυψη κάποιων σπουδαίων μυστικών, όσο στην παρουσίαση της οργάνωσης των τεκτόνων, στους χώρους και τις τελετουργίες τους, αλλά και στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

 Ίσως γιατί το θέμα δεν είναι πανανθρώπινο, όπως στον «Κώδικα Da Vinci», ίσως γιατί δεν υπάρχει τόση δράση, όπως στους «Illuminati», «Το χαμένο σύμβολο» θα δημιουργήσει ενδοιασμούς στην κρίση του αναγνώστη, ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται αρκετά εύκολα και με σωστά δομημένη υπόθεση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ