Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

15.12.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλαίτη Σωτηριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-98470-9-4
Σελίδες
188

Η τέχνη απέναντι στη βαρβαρότητα

Η Μαρία Άντζελς Ανγλάδα, μία από τις πιο αξιόλογες συγγραφείς της καταλανικής λογοτεχνίας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Ο αρχαίος ελληνικός και ρωμαϊκός κόσμος ζωντανεύει συχνά στα έργα της, που εκτείνονται από την ποίηση και το μυθιστόρημα μέχρι το διήγημα και το λογοτεχνικό δοκίμιο. Η ιστορία της Καταλωνίας αποτελεί μία από τις βασικές πηγές έμπνευσής της. Το πιο γνωστό της μυθιστόρημα, «Το βιολί του Άουσβιτς», έχει πουλήσει στην Καταλωνία περισσότερα από 100.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Το σκηνικό της ιστορίας είναι ένα ζοφερό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Τρίτου Ράιχ το 1944 στο Άουσβιτς. Περιγράφονται οι συνθήκες παραμονής των κρατουμένων στο στρατόπεδο. Στερήσεις, βασανιστήρια, εξευτελισμός, τιμωρίες και θανατώσεις. Οι άνθρωποι-αριθμοί βιώνουν τραγικές στιγμές, από τις οποίες απουσιάζει οτιδήποτε θυμίζει ανθρώπινο συναίσθημα. Ο Ντάνιελ, ένας Εβραίος κατασκευαστής οργάνων από την Κρακοβία, κατορθώνει να παρατείνει τη ζωή του δηλώνοντας ότι είναι ξυλουργός και έτσι του προσφέρεται εργασία. Η τραγικότητα του ήρωα αρχίζει να υφίσταται από τη στιγμή που ο διοικητής του στρατοπέδου, λάτρης της κλασικής μουσικής, του αναθέτει ως έργο την κατασκευή ενός βιολιού που να ηχεί όπως ένα Στραντιβάριους. Αυτό θα πρέπει να το κατασκευάσει σε συγκεκριμένο χρόνο που ο ίδιος δεν γνωρίζει. Επίσης δεν έχει ιδέα για το ποια θα είναι η τιμωρία του αν δεν τα καταφέρει. Ο ήρωας της ιστορίας συνειδητοποιεί ότι το βιολί είναι η μοναδική του σωτηρία. Θα καταφέρει να κατασκευάσει το βιολί και να εξαγοράσει τη ζωή του;

Η Μαρία Άντζελς Ανγλάδα συνθέτει μια ιστορία που προκαλεί συγκίνηση και ταυτόχρονα οργή για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ενημερώθηκε σε βάθος σε ό,τι αφορά τη δομή και τη λειτουργία τους. Τη βοήθησαν πολύ οι μαρτυρίες των επιζώντων και κάποια κλασικά έργα που σχετίζονταν με το θέμα. Το βιβλίο αυτό είναι ακόμη μια μορφή καταγγελίας για τις φριχτές συνέπειες που μπορεί να έχει για ένα λαό ο ακραίος ρατσισμός. Στην εξαθλίωση που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φυλή αντιπαραθέτει την ομορφιά της τέχνης. Ο τραγικός ήρωας νικά μέσα από την τέχνη της μουσικής την απανθρωπιά και τη βαρβαρότητα. Νικητής βγαίνει ο άνθρωπος, καθώς η οποιαδήποτε εξαθλίωση του ανθρώπινου είδους δεν κατορθώνει να είναι ποτέ πιο δυνατή από τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ