Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

15.12.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Ξενάριος
Κατηγορία
ISBN
978-960-455-571-0
Σελίδες
143

Ένας θάνατος, μια απώλεια: εξομολόγηση

Γαλλίδα φιλόσοφος και συγγραφέας, εκπρόσωπος του Υπαρξισμού και του φεμινιστικού κινήματος, η Σιμόν ντε Μποβουάρ γεννήθηκε το 1908 στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σορβόνη και μετά το τέλος των σπουδών της δίδαξε φιλοσοφία στη Μασσαλία, τη Ρουέν και το Παρίσι. Το 1929 γνώρισε τον Ζαν Πωλ Σαρτρ που την μύησε στη συγγραφή και έζησε δίπλα του όλη την υπόλοιπη ζωή της. Το πρώτο της έργο, "Τα πρωτεία του πνεύματος", απορρίφθηκε, το 1938, από τους εκδότες. Το επόμενο μυθιστόρημά της, "Η καλεσμένη", είχε καλύτερη τύχη και δημοσιεύτηκε το 1943. Μαζί με τον Σαρτρ διηύθυνε το περιοδικό "Μοντέρνοι Καιροί", μέσα από το οποίο υποστήριξαν τη φοιτητική εξέγερση του 1968. Πέθανε το 1986 σε ηλικία 78 ετών.

Το βιβλίο της Σιμόν ντε Μποβουάρ «Ένας πολύ γλυκός θάνατος» είναι η αυτοβιογραφική εξιστόρηση της συγγραφέως, ενθυμούμενη τον τελευταίο μήνα της ζωής της μητέρας της. Ενώ βρισκόταν στη Ρώμη η Σιμόν ντε Μποβουάρ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Μποστ στο Παρίσι, όπου την ενημέρωνε ότι η μητέρα της είχε ένα ατύχημα. Είχε πέσει από τις σκάλες και είχε χτυπήσει. Επιστρέφει άμεσα στη Γαλλία και από εκείνη τη στιγμή αποδύεται σε έναν καθημερινό αγώνα για την υγεία της μητέρας της, η οποία νοσηλεύεται, καθώς οι γιατροί, οι νοσοκόμες και λίγα συγγενικά πρόσωπα αποτελούν τις καθημερινές της επαφές.

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ με κεντρικό άξονα τις τελευταίες ημέρες εν ζωή της μητέρας της, «βουτάει» στη σχέση της μαζί της και βγάζει τα αγκάθια που αγκύλωναν για χρόνια τη συγκεκριμένη σχέση. Παράλληλα κάνει σύντομες αναδρομές στο παρελθόν και θυμάται διάφορα στιγμιότυπα από την παιδική, νεανική, αλλά και ενήλικη ζωή της, όπου πρωταγωνιστεί η μητέρα της. Ακόμα, στοχάζεται και επουλώνει τις πληγές στις σχέσεις τους, ενώ δεν παραλείπει να καταδείξει τη σημασία που έχει για κάθε παιδί ο γονιός του.

Το βιβλίο «Ένας πολύ γλυκός θάνατος» θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ημερολόγιο της συγγραφέως απέναντι στη φυσιογνωμία που σημάδεψε ποικιλοτρόπως τη ζωή της. Ένα από τα σπουδαιότερα στοιχεία που αναδύεται από το κείμενο είναι ότι, ενώ η ντε Μποβουάρ εξέπεμπε την εικόνα μιας δυναμικής γυναίκας, εδώ απεκδύεται αυτόν τον μανδύα και υποτάσσεται στην επικείμενη απώλεια. Σημειώνει τις ελπίδες, τη χαρά, την απογοήτευση, τον πόνο, που αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Επίσης, το έργο διαπνέεται από απόλυτη ειλικρίνεια: δεν χρειάζεται να είναι όλα ρόδινα, απλά και μόνο να βγαίνουν μέσα από την ψυχή.

 Ένα πολύ «γλυκό» βιβλίο για το ρόλο της μητέρας, για την παρακμή ενός ανθρώπου που καθένας διατηρεί στη μνήμη του ως μια πολύ υγιή και δυνατή προσωπικότητα, για τον πόνο απέναντι στο αναπόφευκτο, για τη θλίψη βιώνοντας την απώλεια. Τέλος, η μετάφραση του Γιώργου Ξενάριου είναι πραγματικά εξαιρετική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ