Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

01.06.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τρισεύγενη Παπαϊωάννου
Κατηγορία
ISBN
960-16-1706-Χ
Σελίδες
357

Το «Σπίτι του Καΐρου» είναι το πρώτο βιβλίο της Σαμία Σεραγκελντίν που γεννήθηκε στο Κάιρο, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο και ζει από το 1980 στις ΗΠΑ, όπου διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα για την Αραβοαμερικανική λογοτεχνία, για το φύλο και για το Ισλάμ στην Αίγυπτο. Ασχολείται επίσης με την πολιτική αρθρογραφία και τη λογοτεχνική κριτική.

Στο «Σπίτι του Καΐρου» η ηρωίδα Τζιχάν-Ζιζί επιστρέφει στο Κάιρο ύστερα από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό. Ανατρέχει στα τελευταία χρόνια της εφηβείας της, λίγο πριν από την επιλεκτική δήμευση περιουσιών πλούσιων οικογενειών, όπως η δική της, από τον Νάσερ, στη γνωριμία με το μελλοντικό σύζυγό της, στα πρώτα χρόνια του γάμου της στο Λονδίνο, στην επιστροφή στο Κάιρο και στην ουσιαστική διάλυση του γάμου της με τον Γιούσεφ. Μετά το θάνατο του πατέρα της, μητέρα πλέον ενός αγοριού, θα διαφύγει στο Παρίσι, αφήνοντας το παιδί στη μητέρα της. Θα επιστρέφει στην Αίγυπτο σποραδικά και για λίγο, έως ότου εκδοθεί το διαζύγιό της, θα ξαναπαντρευτεί, όπως κι ο Γιούσεφ, θα μεταναστεύσει, τρίτη φορά, στις ΗΠΑ. Αυτή η επιστροφή θα είναι, άραγε, η τελευταία;

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη: Φωτογραφίες, Εξορία, Επιστροφή, και το καθένα σε επιμέρους κεφάλαια που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα γεγονότα από τη ζωή της συγγραφέως-αφηγήτριας, σκιαγραφώντας πρόσωπα και πράγματα της  ιστορίας της Αιγύπτου των τελευταίων πενήντα χρόνων. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο παρόν, παράλληλα με το παρελθόν, μέχρι να σμίξουν οι δύο άκρες και να οδηγηθούμε στην κάθαρση. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση δίνει τη θέση της στην πρωτοπρόσωπη, καθώς η έφηβη Ζιζί γίνεται η ώριμη Τζιχάν που πρέπει να πάρει οριστικές αποφάσεις για το μέλλον. Σταθερό σημείο αναφοράς, το σπίτι της πολυπληθούς οικογένειας Σεραγκελντίν στην οδό Ελ Μπασά 10 στο Κάιρο.

Η Σεραγκελντίν καταπιάνεται με θέματα όπως η επιστροφή στην πατρίδα,  οι επιλογές που κάνουμε και το τίμημα που πληρώνουμε, η μνήμη, το βάρος του οικογενειακού ονόματος, οι αλλαγές που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, η μητρική αγάπη, η διεκδίκηση της προσωπικής ελευθερίας, η αποκατάσταση της σχέσης με το παρελθόν.

Το βιβλίο της Σαμία Σεραγκελντίν περιλαμβάνει αυτοβιογραφικά στοιχεία που αναμειγνύονται με τα λογοτεχνικά έτσι ώστε το βιβλίο να μην έχει το χαρακτήρα του χρονικού. Παρ΄όλ΄αυτά, μέσα από τις σελίδες του παρελαύνουν οι εποχές και τα πρόσωπα με το ιδιαίτερο βάρος τους στην κοινωνική και πολιτική ανέλιξη της χώρας. Είναι μια ιστορία ειδωμένη «από μέσα», με τους δικούς της ήρωες, άνδρες και γυναίκες, εφήβους και ενήλικες που διεκδικούν το μερίδιό τους στη ζωή και στην αγάπη. Η μετάφραση της Τρισεύγενης Παπαϊωάννου ρέει αβίαστα.

Περισσότερα για το Σπίτι του Καϊρου της Σαμία Σεραγκελτίν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.thecairohouse.com

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ