Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΜΠΑΜΠΑ;

30.11.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΜΠΑΜΠΑ;
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Κορομηλά
Κατηγορία
ISBN
978-960-6781-47-6
Σελίδες
166

Ένα ανατρεπτικά αληθινό έργο

Ο Ζαν-Λουί Φουρνιέ γεννήθηκε στο Καλαί το 1938. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του δημοσιογράφος. Χιουμορίστας, παραγωγός για πολλά χρόνια της τηλεόρασης και πιστός φίλος και συνεργάτης του Πιερ Ντεσπρόζ, εξελίχθηκε σ' έναν κωμικό και πολύ γόνιμο συγγραφέα. Το "Πού πάμε, μπαμπά;" του χάρισε το βραβείο Femina 2008, και έχει σημειώσει μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης το "Θα σου μάθω εγώ καλούς τρόπους" και το "Δε σκότωσε ποτέ κανέναν ο μπαμπάς μου".

Το βιβλίο του Ζαν Λουί Φουρνιέ «Πού πάμε μπαμπά;» είναι μια συλλογή από κείμενα, στα οποία ο συγγραφέας αποτυπώνει τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του για το μεγάλωμα των δυο νοητικά καθυστερημένων παιδιών του. Ένα ημερολόγιο που ξεφεύγει κατά πολύ από τα συνηθισμένα, αφού ο Φουρνιέ με καυστικότητα περιγράφει την καθημερινότητα με την οικογένειά του. Ο τίτλος προέρχεται από την ερώτηση ενός από τους γιους του συγγραφέα, του Τομά, ο οποίος κάθε φορά που έμπαιναν στο αυτοκίνητο ρωτούσε τον πατέρα του : «Πού πάμε, μπαμπά»; Μια ερώτηση που επαναλαμβάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκάστοτε διαδρομής και οι απαντήσεις του πατέρα εναλλάσσονται. Πότε απαντάει «στο σπίτι», πότε «στην Αλάσκα», πότε «για μανιτάρια», αφού γνωρίζει ότι όποια απάντηση και να δώσει ο γιος του δεν πρόκειται να καταλάβει.

Όπως είναι λογικό σε τέτοιου είδους βιβλία, τα οποία έχουν τη μορφή ημερολογίου – συλλογής κειμένων, η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο. Το χιούμορ και η οξυδέρκεια του Φουρνιέ κερδίζουν τον αναγνώστη από το πρώτο κιόλας κείμενο, ενώ παράλληλα η γλώσσα του συγγραφέα είναι τόσο απλή που χτυπάει κατευθείαν στα σωθικά.

Σίγουρα σε ορισμένα σημεία το ύφος του συγγραφέα μπορεί να θεωρηθεί κυνικό, όμως ο Φουρνιέ δεν αποτυπώνει και δεν περιγράφει τίποτα άλλο από την αλήθεια, τη ζωή με τους δυο νοητικά καθυστερημένους γιους του, την συνοίκηση με τη γυναίκα του, την αντιμετώπιση του κόσμου, όταν αναφέρει ότι δεν έχει ένα, αλλά δύο παιδιά με ειδικές ανάγκες. Χλευάζει τα πάντα και αυτοσαρκάζεται, εκθέτοντας παράλληλα και στοιχεία του χαρακτήρα του, προκειμένου ο αναγνώστης να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας της συγκεκριμένης οικογένειας με τα «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά. Η στάση ενός σκωπτικού συγγραφέα απέναντι σ’ ένα σοβαρό, για τον κόσμο, ζήτημα.

Το βιβλίο «Πού πάμε μπαμπά;» είναι μια αποθέωση του χιούμορ, καταδεικνύοντας ότι ορισμένες φορές για να αντέξεις και τα πιο σοβαρά προβλήματα πρέπει να γελάς. Για ακόμα μια φορά η μετάφραση της Έφης Κορομηλά είναι εξαιρετική.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ