Έχουμε διαβάσει 2944 βιβλία

ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ

15.11.2009
facebook email
ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΗΓΗΣΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Μπεζαντάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-7951-71-7
Σελίδες
454

Εγκλήματα και φαντάσματα

Τα μυθιστορήματα μυστηρίου ανήκουν σε ένα απαιτητικό είδος, καθώς όλη η απόλαυση της ανάγνωσης πηγάζει από το σασπένς και τις συνεχείς ανατροπές και όχι από την ανάπτυξη των χαρακτήρων. Η Ίρσα Σιγκουρδαντότιρ γνωρίζει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται αυτά τα στοιχεία, γι’ αυτό και θεωρείται ένα από τα νέα σημαντικά ονόματα στο είδος αυτό.

Η ιστορία τοποθετείται στην Ισλανδία -πατρίδα της συγγραφέως-, και ξεκινάει όταν μια δικηγόρος, η Θόρα, καλείται από τον πελάτη της, τον Γιόνας, στο new age θέρετρό του για να τον βοηθήσει σε μια περίεργη υπόθεση: θέλει να ανακαλύψει γιατί οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τού απέκρυψαν την ύπαρξη φαντασμάτων. Η Θόρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει την υπόθεση σοβαρά, αλλά πηγαίνει στο ξενοδοχεία κι εκεί βρίσκεται αντιμέτωπη με δολοφονίες. Αρχικά δολοφονείται η αρχιτέκτονας που είχε αναλάβει την ανακαίνιση του χώρου κι έπειτα ο ειδικός στην αύρα. Παράλληλα, όλοι οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το μέρος είναι καταραμένο, γι’ αυτό εμφανίζονται και τα φαντάσματα. Το χειρότερο είναι ότι η αστυνομία θεωρεί ύποπτο για τους φόνους τον Γιόνας. Η Θόρα αρχίζει να σκαλίζει την υπόθεση και ανακαλύπτει ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι ανάμεσα στους επισκέπτες και τους κατοίκους της περιοχής: οι πρώην ιδιοκτήτες της φάρμας με την περίεργη ιστορία, ένας ηλικιωμένος πρώην δήμαρχος με ναζιστικό παρελθόν, η γυναίκα του εραστή της αρχιτέκτονος. Τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο όταν ανακαλύπτεται μια υπόγεια αποθήκη με σκελετούς ζώων και ενός...μικρού κοριτσιού.

Η ιστορία είναι δοσμένη μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση και με πολύ γρήγορο ρυθμό. Έχει όλα τα στοιχεία μιας καλής ιστορίας θρίλερ: φόνοι που, φαινομενικά, δεν συνδέονται μεταξύ τους, μυστικά του παρελθόντος που έρχονται στην επιφάνεια και μια μεγάλη λίστα υπόπτων. Ιδιαίτερα σε αυτό το τελευταίο στοιχείο, η Σιγκουρδαντότιρ πλησιάζει την Αγκάθα Κρίστι: όλοι οι ύποπτοι έχουν λόγο και θα μπορούσαν να είχαν κάνει τους φόνους, αλλά κάποιος πρέπει να κοιτάζει και προς αυτούς που δεν φαίνονται και τόσο ύποπτοι.

Εκτός από την υπόθεση των δολοφονιών υπάρχει και το ζήτημα των φαντασμάτων. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι υπάρχουν, ακόμα και η Θόρα αρχίζει να εξετάζει αυτή την πιθανότητα, ιδιαίτερα όσο σκαλίζει την ιστορία των αρχικών ιδιοκτητών της φάρμας. Η συγγραφέας πλέκει αριστοτεχνικά αυτές τις δυο ιστορίες συνδυάζοντας το κλασικό μυστήριο με θρύλους της πατρίδας της, μιας χώρας ιδιαίτερα πλούσιας σε μύθους και δοξασίες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ