Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΠΑΝΤΡΕΙΑ

15.11.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΠΑΝΤΡΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέλλα Χρηστίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4523-0
Σελίδες
340

Η ιστορία δυο «μικρών» ανθρώπων

Γεννήθηκε στα Άδανα το 1914. Οι αριστερές καταβολές της οικογένειάς του τον ανάγκασαν από μικρό να εξοριστεί στη Συρία και να ριχτεί στη βιοπάλη. Το 1939, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε πέντε χρόνια φυλάκιση για ανατρεπτική δράση. Σήμερα το εγκυρότερο λογοτεχνικό βραβείο της Τουρκίας φέρει το όνομά του. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Τούρκους συγγραφείς του εικοστού αιώνα.

Το βιβλίο του Ορχάν Κεμάλ είναι ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Τουρκία στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα. Ένας παντρεμένος νέος άντρας βιώνει τη σκληρή καθημερινότητα στο εργοστάσιο όπου δουλεύει με πενιχρό μισθό. Οι ανάγκες του ζεύγους, αλλά και η επερχόμενη άφιξη του τέκνου τους, γεμίζει με αγωνία και ανησυχία την ψυχή και τις σκέψεις του νεαρού ζευγαριού. Σε μια πατρίδα απ΄όπου η οικογένεια του νεαρού άντρα έφυγε, ως πολιτικοί πρόσφυγες, για το εξωτερικό και με μια γυναίκα που η επιλογή της κατακρίνεται από το περιβάλλον για την ταπεινή καταγωγή της, ο νεαρός άντρας γίνεται υποχείριο της ανασφάλειάς του.

Απολύεται από το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε και αναζητά ένα καλύτερο μέλλον. Στο νου του γυρνάνε διάφορα: να γίνει σπουδαίος επαναστάτης σαν τον πατέρα του, ονειρεύεται μια καλύτερη εργασία με πολλά χρήματα, η οποία δεν έρχεται ποτέ, σκέφτεται να κλέψει. Παντού όμως αντικρίζει την άρνηση, κυρίως λόγω του αριστερού παρελθόντος της οικογένειάς του. Τα όνειρα συνοδεύονται από την ανασφάλεια και για τη συζυγική του ζωή, αφού η όμορφη γυναίκα του πολιορκείται από πολλούς άντρες της γειτονιάς. Σε μια κατηφόρα χωρίς τέλος, ανάμεσα σε πρόσωπα και καταστάσεις, ο νεαρός άντρας αναζητά τη λύτρωση σε λάθος μέρη και με λάθος τρόπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι η αγάπη στο σπίτι του είναι εκείνη που μπορεί να διατηρήσει συγκροτημένη την ψυχή του.

Ο Ορχάν Κεμάλ αφηγείται την ιστορία, η οποία έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, με φόντο το σκηνικό μιας εργατικής συνοικίας, σε τρίτο πρόσωπο, στέκοντας παρατηρητής όχι μόνο της δημιουργίας του, αλλά και της ίδιας του της ζωής. Οι προτάσεις είναι μικρές και κοφτές, προσδίνοντας γοργό ρυθμό στην ανάγνωση, ενώ εκπληκτική είναι η εμβάθυνση του συγγραφέα στον ψυχισμό και τις αντιδράσεις αντρών και γυναικών. Οι διάλογοι είναι λιτοί και προωθούν την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ μέσω του παντεπόπτη αφηγητή μαθαίνουμε τις σκέψεις τόσο του νεαρού άντρα, όσο και της γυναίκας. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα των δύο ηρώων (μόνο της γυναίκας αναφέρεται δυο φορές από τρίτο πρόσωπο), γεγονός που αφήνει το περιθώριο στον αναγνώστη να φανταστεί και να βάλει στη θέση τους τον εαυτό του.

«Η παντρειά» είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που διαβάζεται με ιδιαίτερη αφοσίωση και μένει χαραγμένο στη μνήμη, λόγω της ειλικρινούς, ρεαλιστικής και ανθρώπινης υφής του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ