Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ

02.11.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΙ ΕΚΚΕΝΤΡΙΚΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΟΛΚΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Βλαχοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8154-64-3
Σελίδες
218

Αναζητώντας περισσότερη ελευθερία και ομορφιά

Ο διπλωμάτης, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Πωλ Μοράν (1888-1976) σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι και στην Οξφόρδη και δημοσίευσε πάνω από πενήντα βιβλία. Διακρίθηκε στο διήγημα και είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη σύγχρονη ζωή, τον κοσμοπολιτισμό, τους αυτοκινητιστικούς αγώνες, την τζαζ και τα ταξίδια.

«Οι Εκκεντρικοί – Σκηνές από την κοσμοπολίτικη ζωή των μποέμ» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του, το οποίο έγραψε το 1910-1911 και παρέμεινε αδημοσίευτο έως το 1986. Η ιστορία είναι απλή: ο νεαρός Ανκετίλ πείθει το φίλο του Σιμόν ντε Μπιεβίλ να τον ακολουθήσει στο Λονδίνο, όπου συχνάζει στα σαλόνια των Άγγλων εκκεντρικών (όπου εκκεντρικός σημαίνει πλάνητας σε αναζήτηση περισσότερης ελευθερίας και ομορφιάς). Στη διάρκεια μιας τέτοιας συνάθροισης, ο Σιμόν γνωρίζει και συνδέεται με την κ. Χάιντ, μια Αγγλοϊνδή με εκρηκτικό ταμπεραμέντο, παντρεμένη και μεγαλύτερή του στην ηλικία. Όμως ο έρωτας της ζωής του θα είναι με την ορφανή Πολωνέζα πριγκίπισσα Λέμσκα που περιφρονεί τον έρωτα, τον οποίο θεωρεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς της.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, όσα και οι πόλεις που επισκέπτεται ο Σιμόν σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι της γνωριμίας με τον εαυτό του: Λονδίνο, Οξφόρδη, Βενετία. Αν το Λονδίνο είναι η πόλη της μύησης και η Οξφόρδη της αποκάλυψης του έρωτα, η Βενετία είναι σίγουρα η πόλη της ανέμελης ζωής και των παιχνιδιών με μια αναπάντεχα ευτυχή κατάληξη. Ο Σιμόν παίρνει μαθήματα αισθηματικής αγωγής και αποδεικνύεται άριστος μαθητής. Αλλά ταυτόχρονα μυείται στην ελευθερία και στον κοσμοπολιτισμό: «Του έλειπε το σύμπαν, νοσταλγούσε όλες τις χώρες» (σελ. 169). Κι αν τελικά επιλέγει το μόνιμο καταφύγιο της Τουραίν, είναι γιατί δεν ήταν εκκεντρικός εκ φύσεως αλλά εκ περιστάσεως.

Μήπως κι εμείς, κάποια περίοδο της ζωής μας και ιδίως στη νεανική, δεν υπήρξαμε εκκεντρικοί; «Δεν ήταν απλώς μπλαζέ τύποι που έψαχναν διαρκώς, από βαριεστημάρα, για νέα θεάματα, αλλά ενθουσιώδεις άνθρωποι οι οποίοι περιπλανιούνταν αδιάκοπα, αναζητώντας μια πιο έντονη πνευματική ζωή, γυρεύοντας να ανακινήσουν νέες ιδέες, να γνωρίσουν περίεργα και γοητευτικά πλάσματα, και οι οποίοι συναιρούσαν σε ένα κοινό ιδεώδες, τον ασυμβίβαστο τρόπο ζωής τους, τη διαφορετική γλώσσα και κοινωνική τάξη τους, τις αλλιώτικες συνήθειές τους» (σελ.24); Με το πρώτο μυθιστόρημά του, ο Μοράν καταθέτει ένα μικρό διαμάντι που ανοίγει τα μάτια της ψυχής μας.

H μετάφραση της Φωτεινής Βλαχοπούλου είναι υποδειγματική και η εισαγωγή του Vincent Giroud πολύ κατατοπιστική για το έργο του συγγραφέα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ