Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΔΙΦΗ

02.11.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΔΙΦΗ
Εκδοτικός Οίκος
ARS NOCTURNA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Περικλής Μποζινάκης
Κατηγορία
ISBN
978-960-89937-1-6
Σελίδες
247

Οκτώ λόγοι για να φοβάστε το σκοτάδι

                                      Κάποιος νύχτιος επισκέπτης
                                      κρούει τη θύρα τέτοιαν ώρα...

                                                                  «Το Κοράκι», Ε. Α. Πόε

Τι απέγιναν τα παιδιά που εξαφανίζονται στο σπίτι του υπεράνω πάσης υποψίας Άγγλου τζέντλεμαν; Ποια είναι η τρομακτική φιγούρα που στοιχειώνει μια παλιά γκραβούρα; Και ποιος κατοικεί στο επισήμως ανύπαρκτο δωμάτιο 13 ενός πανδοχείου; Αν η περιέργεια μπορεί να νικήσει το φόβο σας, αναζητήστε τις απαντήσεις στις ''Ιστορίες φαντασμάτων ενός αρχαιοδίφη'': οκτώ κλασικές ιστορίες τρόμου από τον Βρετανό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Μόνταγκιου Ρ. Τζέημς (1862-1936) συνθέτουν τη μικρή αυτή συλλογή της Ars Nocturna και προορίζονται να προσφέρουν στους φαν του είδους την ανατριχιαστική απόλαυση της ανάγνωσής τους.

Πατέρας του σύγχρονου english ghost story, ο Μ. Ρ. Τζέημς συνεχίζει τη μακρά αγγλική παράδοση σκοτεινών ιστοριών με φαντάσματα που διψούν για εκδίκηση ή δαιμονικές μορφές που καταδιώκουν τους θνητούς. Η αφηγηματική του τεχνική ακολουθεί τις περισσότερες φορές μια συγκεκριμένη μορφή πλοκής που είναι γνωστή στη λογοτεχνία του Φανταστικού ως Jamesian ghost story: κεντρικός ήρωας είναι συνήθως ένας ερευνητής που ανακαλύπτει ένα παλιό βιβλίο ή αντικείμενο - η χαρά της ανακάλυψης σύντομα μετατρέπεται σε τρόμο, όταν συνειδητοποιεί ότι το εύρημά του αποτελεί την πύλη εισόδου μιας υπερφυσικής παρουσίας στον ανθρώπινο κόσμο.

Τα διηγήματα στις ''Ιστορίες φαντασμάτων ενός αρχαιοδίφη'' παραμένουν πιστά στην παραπάνω τεχνική, με εξαίρεση τη ''Φλαμουριά'', καθώς κι ένα από τα καλύτερα της συλλογής, τις ''Χαμένες Καρδιές'', όπου ο συγγραφέας αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις αρχαίες παραδόσεις για τη λατρεία του Μίθρα. Επίσης ξεχώρισα το πραγματικά τρομακτικό ''Δωμάτιο 13'' αλλά και την ιστορία του ''Κόμητα Μάγκνους'', με την απόκοσμη, αιμοδιψή μορφή να καταδιώκει παντού τον ήρωα...

Η μετάφραση των ιστοριών από τον Περικλή Μποζινάκη είναι άρτια - το αυτό ισχύει για την ιδιαίτερα διαφωτιστική εισαγωγή (της επιμελήτριας Μαρίας Γιακανίκη) , ενώ οι αφαιρετικές εικονογραφήσεις της Ιουστίνης Γιαννακοπούλου δένουν σωστά με το κείμενο. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, ο τρόμος που αναδύεται σταδιακά μέσα από την επιφανειακά ασφαλή καθημερινότητα, τα στοιχειωμένα εξοχικά τοπία και τα παλιά κτίρια που ρίχνουν το βαρύ ίσκιο τους σε όσους διαβαίνουν το κατώφλι τους, αυτά είναι τα υλικά με τα οποία ο συγγραφέας χτίζει το σύμπαν των ιστοριών του και επαρκούν με το παραπάνω για να παγιδεύσουν τον αναγνώστη στα δίχτυα του φόβου. Ο Μ. Ρ. Τζέημς συνήθιζε να διαβάζει τα διηγήματά του στους φίλους του υπό το φως των κεριών κι ενώ προχωρούσε η αφήγηση, έσβηνε σταδιακά τα κεριά πλην ενός. Και πράγματι, αυτό που χωρίζει τελικά τον ανθρώπινο νου από το αρχέγονο σκότος και όλα όσα κατοικούν εκεί, είναι η εύθραυστη φλόγα ενός κεριού...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ