Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΕΓΩ, Ο ΙΗΣΟΥΣ

02.11.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΓΩ, Ο ΙΗΣΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βασιλική Κοκκίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-514-9
Σελίδες
342

Μια διαφορετική οπτική

Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γεννήθηκε το 1947 στην Αίγυπτο, πράγμα που τον επηρέασε αργότερα ως προς την επιλογή των θεμάτων τα οποία χρησιμοποίησε στα μυθιστορήματά του. Ο πατέρας του ήταν Αιγύπτιος, η μητέρα του Γαλλίδα, ενώ η γιαγιά του Ελληνίδα. Έργα του: "Η πορφύρα και η ελιά", "Η Αιγυπτία", "Η κόρη του Νείλου", "Το ζαφείρι του Θεού", "Το αγόρι της Φλάνδρας", "Η σοφία της Ανατολής", "Μέρες και νύχτες της ζωής του" κ.ά.

Το βιβλίο «Εγώ, ο Ιησούς» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, αναφέρεται στην εποχή του Ιησού. Ξεκινώντας από τη Σταύρωση, ο Σινουέ ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας με μια διαφορά: ο Μεσσίας δεν έχει πεθάνει πάνω στο Σταυρό. Ο Νικόδημος και ο Ιωσήφ τον κατεβάζουν από το σταυρό και τον κρύβουν ζωντανό με τη βοήθεια του Καϊάφα. Ο σκοπός τους είναι με την Ταφή και την Ανάσταση να παρακινήσουν τον εβραϊκό λαό να εξεγερθεί εναντίον των Ρωμαίων. Παράλληλα, ο Πιλάτος και οι άντρες του τον ψάχνουν διαρκώς, ενώ ο Ιησούς, φυλακισμένος, γράφει το δικό του ευαγγέλιο.

Ο Ζιλμπέρ Σινουέ γράφει ένα βιβλίο χωρίς διάθεση να προκαλέσει σχετικά με τη θρησκεία. Αντιθέτως, παραθέτει μια άποψη σχετικά με το τι θα είχε συμβεί, αν ο Ιησούς δεν είχε πεθάνει πάνω στο Σταυρό. Ποιοι και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την ύπαρξή του και τη διδασκαλία του; Πώς θα είχαν αντιδράσει οι μαθητές του και ποια η θέση του Πιλάτου απέναντι στα γεγονότα; Και ενώ η κατάσταση εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ο Ιησούς κάθεται και γράφει για τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τη Σταύρωση.

Η αφήγηση γίνεται άλλοτε σε τρίτο και άλλοτε σε πρώτο πρόσωπο. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση γίνεται όταν λαμβάνουν χώρα περιστατικά και πρόσωπα εκτός του Ιησού, ενώ η πρωτοπρόσωπη όταν ο συγγραφέας ενδύεται τον Μεσσία, που θυμάται και γράφει το δικό του ευαγγέλιο. Το έργο διαπνέεται από μια θεατρικότητα, τόσο στους διαλόγους, όσο και στα σκηνικά, όπως τα περιγράφει ο Σινουέ. Η γραφή ενέχει μια απαράμιλλη απλότητα που σε κερδίζει ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι τα στοιχεία που αναφέρονται στο κείμενο είναι ιστορικά αποδεδειγμένα, όπως αναφέρεται και στα ερμηνευτικά σχόλια του βιβλίου.

Το «Εγώ, ο Ιησούς» είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, που μας παραθέτει και μια διαφορετική οπτική για το ζήτημα που έχει απασχολήσει περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο την ανθρωπότητα για αιώνες, θέτοντάς το σε καθαρά ανθρώπινο πλαίσιο . Και το κυριότερο που υποδηλώνεται είναι ότι για να πιστέψεις σε κάτι, πρέπει πρώτα να είχες αμφιβολία γι’ αυτό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ