Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΓΕΝΙΑ Χnet

02.11.2009
facebook twitter linkedin email
ΓΕΝΙΑ Χnet
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ισιδώρα Γενούζου
Κατηγορία
ISBN
978-960-16-3171-4
Σελίδες
472

«Όσοι θέλουν να είναι ελεύθεροι θα πρέπει να γνωρίζουν τον εχθρό τους»
                                                                                               Τζώρτζ Όργουελ, «1984»

Η φράση του Όργουελ, συγγραφέα του προφητικού «1984», που προέβλεπε ένα μέλλον ολικής παρακολούθησης των πολιτών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα. Η τεχνολογική «πρόοδος» στον τομέα αυτό είναι πολύ πέρα από τις δυνατότητες της φαντασίας του Όργουελ κι ας έχουν περάσει μόνο μερικές δεκαετίες από τότε που έγραψε το βιβλίο του.

Στην εποχή αυτή, λοιπόν, που μια απλά «απαγορευμένη» λέξη μπορεί να εντοπισθεί και να γίνει λόγος παρακολούθησης όποιου την είπε, έρχεται ένα ιδιαίτερο βιβλίο να περιγράψει τον κόσμο που ζούμε, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Δεν το έγραψε κάποιος τυχαίος και η μυθιστορηματική του δράση περιέχει μυθοπλασία, η οποία όμως βασίζεται σε πραγματικές τεχνολογικές και, λιγότερο ή περισσότερο, σε κυβερνητικές επιλογές, σε συνδυασμό με υπαρκτές κοινωνικές συνθήκες. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Γενιά Χnet», Κόρυ Ντοκτορόου,, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Το περιοδικό Forbes τον περιέλαβε ανάμεσα στους 25 ανθρώπους του διαδικτύου με τη μεγαλύτερη επιρροή, ενώ το Word Economic Forum τον συμπεριέλαβε στους Νέους Παγκόσμιους Ηγέτες. Διατηρεί μόνιμες στήλες σε γνωστά περιοδικά, είναι αρχισυντάκτης του blog Boing Boing και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία.

Ο δεκαεπτάχρονος Μάρκους Γιάλλοου, καλός μαθητής και άριστος γνώστης υπολογιστών και προγραμματισμού, από υπερβολική αντίδραση των υπευθύνων σε μια τρομοκρατική ενέργεια, καταλήγει παράλογα -μαζί με πολλούς άλλους-, στη φυλακή και στα βασανιστήρια. Έχοντας βιώσει την τρομοκρατία όσων δηλώνουν δημόσια διώκτες της, όταν αποφυλακίζεται κι ενώ οι γονείς του τον είχαν για νεκρό, αντιδρά στην παρανομία των ειδικών δυνάμεων, στήνοντας ένα κρυφό δίκτυο επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Καθώς το δίκτυο γιγαντώνεται, αυξάνονται οι αντισυνταγματικές ενέργειες της ασφάλειας, ενώ συγκρούονται καθημερινά η συντηρητική αντίληψη «εν ονόματι τού να είμαστε ασφαλείς» με την πραγματικότητα, «τότε γιατί κανείς μας δεν αισθάνεται ασφαλής;» Η προσωπική ζωή χάνει την αξία της, αφού η «προστασία» της ασφάλειας των πολλών επιτρέπει τα πάντα. Η ελευθερία γίνεται μια λέξη χωρίς πρακτική σημασία. Από το σχολείο και τους δρόμους, όπου όλα παρακολουθούνται με κάμερες, μέχρι τις κινήσεις κάθε πολίτη που καταγράφονται μέσω πιστωτικών καρτών ή καρτών διοδίων, ο πόλεμος μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών και των ειδικών δυνάμεων μεγαλώνει καθημερινά. Συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα, απολύσεις δασκάλων, εξαφανίσεις ατόμων, μια αδιάλειπτη κρατική τρομοκρατία απλώνεται στην πόλη, χάριν της αποφυγής της τρομοκρατίας των τρομοκρατών. Όλοι ψάχνουν τον αρχηγό του παράνομου δικτύου. Και όπως γίνεται συνήθως, η υπηρεσία, με την εκτός ορίων αστυνόμευση, αντί να κυνηγήσει τους πιθανούς τρομοκράτες, που κανείς δεν βλέπει πουθενά, στήνει σχέδια για να δημιουργήσει γεγονότα, προσπαθώντας να κατασκευάσει «τρομοκράτες» και να ενισχύσει την αναγκαιότητα ύπαρξής της...

Η αφήγηση ρέει σαν γάργαρο νερό. Η γλώσσα είναι απλή, καθημερινή. Οι τεχνικοί όροι, μετρημένοι στα δάκτυλα. Η επεξήγησή τους κάνει τον αναγνώστη σοφότερο για το διαδίκτυο και τις δυνατότητες παρακολούθησης μέσω αυτού –και όχι μόνο-, αλλά και όσον αφορά την προστασία των προσωπικών του δεδομένων. Η πλοκή του «Γενιά Χnet» κρατάει δέσμιο το μυαλό και πολλές φορές σε τέτοια εγρήγορση -μοιάζει να το ζεις ο ίδιος-, που δεν μπορείς να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου.

Ένα βιβλίο, ένα σύγχρονο «1984», για όσα ήδη εφαρμόζονται παράνομα, κάνοντας λάστιχο τα όρια του νόμου. Τεχνολογικά μέσα τα οποία ήδη υπάρχουν και που τα χρόνια που θα έρθουν θα κάνουν -πραγματικά ή στημένα- τις παράνομες χρήσεις τους να φαίνονται ολοένα και περισσότερο αναγκαίες. Ο τρόμος για τους τρομοκράτες (που καλλιεργείται υπερβολικά σε σχέση με άλλες μεθόδους που σκοτώνουν εκατοντάδες φορές περισσότερους), θα γαλουχήσει τις νεότερες γενιές. Στο όνομά του, αστυνομικές ενέργειες που φαινόντουσαν ασύστολα παράνομες και ήταν καταδικαστέες από την κοινωνία πριν από μόλις 20 χρόνια, είναι όχι μόνο υπαρκτές, αλλά και αποδεκτές για όσους μεγαλώνουν σήμερα. Το πόσο θα εξελιχθούν και μέχρι πού θα φτάσουν τα όποια μέτρα παρακολούθησης, είναι θέμα που επαφίεται στην αγάπη του ανθρώπου, όχι για τη ζωή του, αλλά για μια ζωή με ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ