Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

Η ΣΤΕΝΗ ΠΥΛΗ

01.06.2007
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΣΤΕΝΗ ΠΥΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λίλα Καναμάρα
Κατηγορία
ISBN
960-455-066-7
Σελίδες
182

                      "Ο έρωτας και η άρνηση του"

Η Στενή Πύλη [1907] είναι το βιβλίο που καθιέρωσε τον Αντρέ Ζίντ [1869-1951, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1947] ως έναν απ' τους κορυφαίους Γάλλους συγγραφείς του εικοστού αιώνα. Αν και περισσότερο γνωστός στους νεώτερους για τις κριτικές του μελέτες για την τέχνη και τους δημιουργούς, με τις οποίες άσκησε μεγάλη επιρροή στους Γάλλους διανοούμενους της εποχής του, αυτή η νουβέλα που πραγματεύεται τα μεγάλα ζητήματα του έρωτα και της θυσίας με τρόπο απλό και δροσερά ρομαντικό, συγκίνησε ιδιαίτερα το αναγνωστικό κοινό ενώ συνεχίζει και σήμερα να συγκινεί όσους με καθαρή καρδιά αφήνονται στη γοητεία της- ακριβώς όπως η αληθινή αγάπη.
   
Ο συγγραφέας μας εισάγει στην ιστορία μ' έναν πρωτότυπο τρόπο, βάζοντας τον ήρωα του να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γράψει ένα βιβλίο όπως ίσως θα έκαναν άλλοι αλλά θα αφηγηθεί απλά τις αναμνήσεις του χωρίς να τις ωραιοποιήσει ή να τις ανασκεύασει. Το σκηνικό στήνεται στην γαλλική εξοχή, στην έπαυλη μιας αστικής οικογένειας όπου δύο ξαδέρφια περνούν τα καλοκαίρια τους. Εκεί μέσα στην φύση και τα κοινά τους διαβάσματα, θα διαπιστώσουν ότι είναι πλασμένοι απ' το ίδιο υλικό και επιθυμούν τα ίδια πράγματα. Αυτή την ψυχική συγγένεια θα την ονομάσουν έρωτα και θα ονειρευτούν μια κοινή ζωή. Η ανακάλυψη όμως της Αλίσα ότι η μικρότερη αδερφή της είναι επίσης ερωτεύμενη με τον Ζερόμ, θα αποτελέσει αφετηρία μιας βασανιστικής πορείας για τους δύο ερωτευμένους, την οποία παρακολουθεί ο αναγνώστης μέσα απ' την αλληλογραφία τους.
   
Το βιβλίο κλείνει με σελίδες απ' το ημερολόγιο της νεκρής πια Αλίσα, όπου ξετυλίγεται όλη η αγωνιώδη της προσπάθεια ν' απαρνηθεί τα συναισθήματα της και ευθέως μας παραπέμπει στον αρχετυπικό μυθιστορηματικό αυτόχειρα του Ρομαντισμού, τον Βέρθερο του Γκαίτε.
Ο Αντρέ Ζίντ μέσα στις λίγες σελίδες αυτής της νουβέλας, κατορθώνει να να παρουσιάσει μια μελέτη της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης που βιώνει την σύγκρουση μεταξύ επιθυμίας και αυταπάρνησης, μεταξύ συναισθήματος και υποχρέωσης, μεταξύ της αίσθησης του πεπρωμένου και της αίσθησης του καθηκόντος. Ακριβώς όπως ο ίδιος έζησε στο μεταίχμιο δύο αιώνων, έτσι και η γραφή του συνδυάζει το πάθος του ρομαντισμού του 19ου αιώνα με την δύναμη της αστικής ηθογραφίας του 20ου ενώ αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο την ιδιαίτερη εκείνη ψυχολογική καταστάση που ονομάζουμε έρωτα.
 
Αυτή είναι η στενή πύλη του κατά Λουκά Ευαγγελίου όπου αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου- η οποία συμβολίζεται στο κείμενο από την μυστική πόρτα του κήπου που οι ήρωες συναντώνται για τελευταία φορά. 
Αυτός είναι ο στενός και δύσκολος δρόμος της ανθρώπινης ψυχής, παγιδευμένης στη δίνη της δημιουργικής και ταυτόχρονα καταστροφικής δύναμης των συναισθημάτων.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ