Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ

01.06.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΘΑΛΑΣΣΑ, ΘΑΛΑΣΣΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ηλιάνα Μέρμηγκα
Κατηγορία
ISBN
960-264-000-6
Σελίδες
601

               " Άνθρωποι και καταστάσεις "
                        Ακτή, θάλασσα, ζωή

Η Άίρις Μέρντοχ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1919 και έζησε στο Λονδίνο και το Μπρίστολ τα μαθητικά της χρόνια. Σπούδασε στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ. Από το 1948 δίδασκε φιλοσοφία στο St. Anne’s College της Οξφόρδης. Έκανε την εμφάνισή της  στο λογοτεχνικό στερέωμα το 1954 με το «Μέσα στο δίχτυ». Έλαβε πλήθος διακρίσεων και έδωσε σειρά διαλέξεων στα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον  John Bayley και πέρασε μαζί του ολόκληρη τη ζωή της. Στο τέλος της ζωής της χτυπήθηκε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και πέθανε σε ίδρυμα το 1999.
 
«Σ’ αυτό το δαιμονόπληκτο προσκύνημα, που είναι ο ανθρώπινος βίος, τι άλλο μας περιμένει θα ‘θελα να ξέρω».
Πώς μπορεί ένας άνθρωπος, που αναζητά την απομόνωση και την ελευθερία, να ξεφύγει από τις ορδές των ανθρωπίνων σχέσεων ; Μακριά από τις επιρροές της ματαιοδοξίας ξαναζεί, ανασυντάσσεται και έρχεται σε πειθήνια επαφή με την φύση. Αυτό είναι αρκετό για τον ίδιο, για την ψυχή του. Γίνεται θέλγητρο για τους υπολοίπους, που έμειναν πίσω, καθώς αποζητούν δίπλα του λίγες στιγμές λύτρωσης και πνευματικής γαλήνης. Γεύονται και απομυζούν την καθαρότητα μιας μορφής και ύστερα, εύκολα και απλά την εγκαταλείπουν, για να επιστρέψουν στους δικούς τους ρυθμούς.
     
Το λυκόφως αποκαλύπτει μια σκιά, που, όσο κι αν παλεύει, αδυνατεί ν’ απαγκιστρωθεί από τις υποχρεώσεις της συμβατικότητας. Εκτυλίσσονται ενώπιόν του σκηνές θυμού, μίσους, ανάγκης, αγάπης, που, όντας μακριά από τις κοινωνικές προσταγές, κάθε φορά του προκαλούν την ίδια έκπληξη. Η παρουσία των άλλων ερεθίζει για λίγο την κοινωνικότητά του και προς στιγμήν γεννάται θέμα επιστροφής στην πολιτισμένη κοινωνία. Συνταρακτικά γεγονότα προλαβαίνουν τη ζωή και κάνουν τις αποφάσεις πιο απλές.
     
Μια εκπληκτική παρουσίαση των ανθρωπίνων σχέσεων, με άριστη σκιαγράφηση χαρακτήρων σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, που λόγω της θεατρικής γραφής της Άϊρις Μέρντοχ, παίρνουν σάρκα και οστά. Οι ατμοσφαιρικές εικόνες και το στήσιμο απλοϊκών σκηνικών δημιουργούν μια ολοκληρωμένη θέα απέναντι στον χρόνο, τον τόπο και τις ανθρώπινες παρουσίες. Η εμβάθυνση στην προσωπικότητα των χαρακτήρων, όπως διαμορφώνεται στην απομόνωση και στη συντροφικότητα, καλεί τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την πορεία τους και ν’ αναζητήσει στους ήρωες τα προσωπικά στοιχεία του.
     
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για την φύση της ψυχής, της μοναχικότητας, του ανθρώπου. Η μετάφραση της Ηλιάνας Μέρμηγκα αποδίδει εξαιρετικά το ύφος και την δύναμη του κειμένου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ