Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΟΘΩΝ

02.10.2009
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Η ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ ΠΟΘΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
OPERA
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-8397-28-6
Σελίδες
185

Ενδιάμεσοι τόποι, ενδιάμεσες ζωές

Ο Αλμπέρτο Τόρες Μπλαντίνα γεννήθηκε το 1976 στη Βαλένθια. Είναι συγγραφέας, μουσικός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και καθηγητής της ισπανικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Το 2007, με τη «Λέσχη των ανομολόγητων πόθων», κέρδισε το πρώτο βραβείο στο λογοτεχνικό διαγωνισμό «Οι δύο όχθες» που διοργανώνεται στην Ισπανία.

Ο Σαλβαδόρ Φουενσάντα είναι καθαριστής σε ένα ισπανικό αεροδρόμιο. Διηγείται σε επιβάτες που περιμένουν την πτήση τους διάφορες ιστορίες, πολλές από αυτές απίστευτες: του Εδουάρδο με το αεροβόλο που όταν μεγάλωσε βρέθηκε στην Ινδία και μετά στο Νεπάλ, του Φινλανδού ποιητή που πέθανε χωρίς να το πάρει είδηση κανείς σε αυτό το αεροδρόμιο, του Ντομίνγκο Μιλιόν και της Λέσχης των Ανομολόγητων Πόθων, ενός παιγνιδιού εκπλήρωσης επιθυμιών. Ο καθαριστής βρίσκεται κοντά στη σύνταξη. Έτσι οι ιστορίες του είναι απαύγασμα εμπειρίας σε χώρους απρόσωπους όπως ένα αεροδρόμιο, κέντρο διερχομένων, όπου όλα μπορεί να συμβούν.

Μερικές φορές οι ιστορίες διακόπτονται, για να συνεχιστούν με τον επόμενο επιβάτη. Έτσι ο αφηγητής σταδιακά αποκαλύπτεται, όπως και τα πρόσωπα των ιστοριών του. Και με αυτό τον τρόπο εγκαθίσταται η επικοινωνία με τον ακροατή-αναγνώστη. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση υποχωρεί και ο Σαλβαδόρ γίνεται ο τριτοπρόσωπος αφηγητής ολόκληρου του κειμένου. Διηγείται ιστορίες, επινοεί και κατασκευάζει την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που, όπως βεβαιώνει ένας από τους ήρωές του, υπάρχει μόνο στο μυαλό μας (σελ. 77).

Στα αεροδρόμια ζούμε σε έναν ενδιάμεσο χώρο, έναν ενδιάμεσο χρόνο. Όλα μπορεί ν΄αλλάξουν, ακόμη και η ζωή να συνεχιστεί εκεί που σταμάτησε πριν από χρόνια, μπροστά σε έναν πίνακα ανακοινώσεων.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να θέσουμε έναν προβληματισμό ως προς την ελληνική απόδοση του τίτλου (Cosas que nunca ocurrian en Tokio): ναι μεν δεν απομακρύνεται πολύ από το περιεχόμενο, απέχει όμως από το νόημα που ίσως ο συγγραφέας ήθελε να δώσει στη νουβέλα του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ