Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΙΑΝΩΝ

14.09.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΙΑΝΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αθηνά Ψυλλιά
Κατηγορία
ISBN
978-960-19-0369-9
Σελίδες
372

Ένα νεκροταφείο πιάνων και όχι μόνο

Ο Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο γεννήθηκε το 1974 στην Πορτογαλία. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Γλωσσών και Σύγχρονων Λογοτεχνιών του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Συνεργάζεται με διάφορα έντυπα στην Πορτογαλία και το εξωτερικό. Το 2001 έλαβε το μεγάλο λογοτεχνικό Βραβείο «Ζοζέ Σαραμάγκου» για το μυθιστόρημα Nenhum Olhar. Θεατρικά του έργα παίζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές σκηνές, ενώ τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Το «Νεκροταφείο πιάνων» είναι ένα μυθιστόρημα με φόντο την Πορτογαλία στις αρχές του περασμένου αιώνα, όπου ένα εργαστήριο ξυλείας φιλοξενεί πλήθος πιάνων που έχουν καταστραφεί ή δεν μπορούν να επιδιορθωθούν. Εκεί ζει και αναπτύσσεται η ζωή και η ιστορία μιας οικογένειας. Ο συγγραφέας μάς παραθέτει τις μικρές καθημερινές στιγμές, που συνθέτουν την πορεία της οικογένειας μέσα στον χρόνο, σε διάστημα δύο γενιών. Τη λύπη που διαδέχεται τη χαρά, το γέλιο που συνοδεύεται από αστεία, το κλάμα που αποτελεί την έκρηξη των συγκρούσεων, τα πάθη που φέρνουν ελπίδες και όνειρα, τις γεννήσεις που ραντίζουν με νέο άνεμο την ατμόσφαιρα και τέλος τους θανάτους που ολοκληρώνουν το δημιούργημα που ονομάζεται Ζωή.

Σε μια πρώτη επαφή το βιβλίο μού θύμισε σε αρκετά σημεία το «Εκατό χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αν αφαιρέσουμε βέβαια το μαγικό ρεαλισμό, ενώ και το ύφος του Πεϊσότο θυμίζει λίγο τον Σαραμάγκου. Κατά τα λοιπά, οι αφηγήσεις γίνονται σε πρώτο πρόσωπο, σε δύο χρονικά σημεία στον άξονα πατέρας-γιος και οι αφηγητές είναι παντεπόπτες στα στιγμιότυπα των οικογενειακών στιγμών. Η δομή είναι ιδιαίτερη, χωρίς να αφήνει κακές εντυπώσεις, ενώ το παιχνίδισμα του συγγραφέα με τα σημεία στίξεως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική. Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι, αφού ο αφηγηματικός λόγος υπό το πρίσμα του πατέρα και του γιου, κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα. Θετική εντύπωση αφήνουν και οι μικρές προτάσεις, που αποτελούνται από δυο το πολύ τρεις λέξεις και δρουν στακάτο στη ροή της ανάγνωσης. Ακόμα, πολλές φορές στο κείμενο επαναλαμβάνονται οι λέξεις μέσα στην ίδια περίοδο, γεγονός που δυναμώνει τα σημεία στα οποία ο συγγραφέας θέλει να δώσει έμφαση ή να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο, με ιδιαίτερη τεχνική και ύφος, που μπορεί σε κάποιο βαθμό να μπερδέψει τον αναγνώστη με τις εναλλαγές στην αφήγηση των προσώπων και του χρόνου, αλλά στο τέλος αφήνει μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ