Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ

14.09.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΡΟΕΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αλέξανδρος Βέλιος
Κατηγορία
ISBN
978-960-283-256-1
Σελίδες
143

«Τροφή του πνεύματος είναι αυτό που ποτέ δεν σκέφτηκε. Το γυρεύει χωρίς να το ξέρει, το βρίσκει χωρίς να το θέλει»
                                                                                                                (σελ. 44)

Ο Πωλ Βαλερύ (1871-1945) γεννήθηκε στο Μονπελιέ, όπου σπούδασε νομικά, και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το ποίημα «Νάρκισσος». Το 1917 δημοσιεύει τη "Νεαρή μοίρα", συμβολικό ποίημα που τον κάνει διάσημο. Γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1925. Τα πεζογραφήματά του (μεταξύ άλλων, "Η ψυχή και ο χορός", 1925, "Ευπαλίνος", 1925) και οι στοχασμοί του (μια σειρά από δοκίμια, όπως οι "Ματιές στο σύγχρονο κόσμο", και σημειώσεις εργασίας όπως αυτές των "Τετραδίων") έχουν ως κύριο άξονα την πολλαπλότητα του εγώ, του ανεξάντλητου και πολυπρισματικού εγώ, ιδωμένου μέσα από το μεγεθυντικό φακό ενός πνεύματος ασκημένου και οξυμένου στο έπακρο.

Το βιβλίο «Σκέψεις και αφορισμοί» του Πωλ Βαλερύ ανήκει σε μια σειρά έργων σπουδαίων λογοτεχνών, στοχαστών, ανθρώπων του πνεύματος γενικότερα, που κυκλοφορούν με τον τίτλο MICROMEGA από τις εκδόσεις Ροές. Το συγκεκριμένο, λοιπόν, βιβλίο, όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο, είναι μια σταχυολόγηση από τις 500 και πλέον σελίδες που συνθέτουν τον κύριο κορμό του έργου του Πωλ Βαλερύ, «Ημερολόγιο καταστρώματος». Εδώ, όπως και στα αναλόγου θέματος βιβλία του συγγραφέα, κύριο ζήτημα είναι ο ίδιος ο Βαλερύ, ο εαυτός του και οι πτυχές του, η ποικιλία και ο χρωματισμός των στοιχείων της προσωπικότητάς του, η αναζήτηση και το κυνηγητό ενός πνεύματος που καταφέρνει πάντοτε να κρύβεται στα πιο απόμερα σημεία της ψυχής.

Ο Βαλερύ δεν γράφει για να καταλάβει τον εαυτό του και να αποδεσμευτεί από τα δεσμά του ίδιου του χαρακτήρα του. Αντίθετα, πρώτα καταλαβαίνει και μετά γράφει, πρώτα αναγνωρίζει και μετά εκθέτει τα πορίσματά του. Σε αντίθεση με πολλούς συγγραφείς ο Βαλερύ από την πρώτη κιόλας γραμμή παρουσιάζει εν πλήρη διαφανεία τα σημεία εκείνα που τον στοιχειοθετούν ως άνθρωπο από κάθε άποψη και πρίσμα.

Η συγκεκριμένη έκδοση είναι μια πολύ καλή δουλειά που συμπληρώνεται στο τέλος του βιβλίου με ένα επίμετρο, προκειμένου να κατανοήσει ακόμα καλύτερα ο αναγνώστης τον Πωλ Βαλερύ, ενώ η μετάφραση και ο πρόλογος, κυρίως, του Αλέξανδρου Βέλιου είναι πραγματικά εξαιρετικά.

Εν τέλει παραθέτουμε δυο σχόλια από τον πρόλογο, τα οποία σκιαγραφούν σε μεγάλο βαθμό το ύφος του σπουδαίου Γάλλου συγγραφέα : «Ο Βαλερύ παρατηρεί τον εαυτό του, που παρατηρεί τον εαυτό του να παρατηρεί τον εαυτό του, μπροστά σ’ έναν καθρέφτη».«Στο τέλος κάθε στοχασμού υπάρχει ένας αναστεναγμός, αλλά ένας στεναγμός για τι; Και ιδού ο φαύλος κύκλος ξαναρχίζει».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ