Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΘΥΕΛΛΑ

09.09.2009
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΘΥΕΛΛΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Έφη Γιαννοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978960-03-2748-3
Σελίδες
358

Μια αναγεννησιακή ιστορία μυστηρίου

Ο Χουάν Μανουέλ δε Πράδα γεννήθηκε το 1970. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Θαμόρα και τώρα ζει στη Σαλαμάνκα. Αν και είναι πτυχιούχος Νομικής, μοναδική του επαγγελματική ενασχόληση υπήρξε η λογοτεχνία. Τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες, έχει καλλιεργήσει την αφήγηση, την κριτική και τη μετάφραση και έχει τιμηθεί στη διάρκεια της καριέρας του με πολυάριθμα λογοτεχνικά βραβεία. Το "Αιδοία" του χάρισε παγκόσμια φήμη που εδραιώθηκε με τα επόμενα βιβλία του, El Silencio del Patinador (H σιωπή του πατινέρ, 1995), Las mascaras del heroe (Οι μάσκες του ήρωα, 1996) και La tempestad (Η θύελλα, 1997).

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στο είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος εν πρώτοις. Ο Αλεχάντρο Μπαγιεστέρος, ένας νεαρός καθηγητής Τέχνης, φτάνει στη Βενετία για να μελετήσει από κοντά τον πίνακα «Θύελλα» του Ιταλού ζωγράφου Τζορτζόνε. Μόλις μπαίνει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, έρχεται σ’ επαφή με τον διευθυντή της Ακαδημίας, όπου φιλοξενείται ο περίφημος πίνακας. Τη στιγμή εκείνη ακούγεται ένας πυροβολισμός από κάπου κοντά. Πηγαίνει στο παράθυρο και βλέπει έναν άντρα αιμόφυρτο να βγαίνει από το απέναντι κτίριο. Ο θάνατος του άντρα, ενός διάσημου παραχαράκτη, θα τον φέρει στο κέντρο των εξελίξεων ως μάρτυρα. Ο διευθυντής της Ακαδημίας και η κόρη του, ο αστυνόμος που ηγείται των ερευνών, ένα ζεύγος πλούσιων συλλεκτών έργων τέχνης, ο φύλακας της Ακαδημίας, η ξενοδόχος, θα αποτελέσουν τις γνωριμίες που θα κάνει τις επόμενες ώρες και ημέρες, ενώ σταδιακά αναδύεται ένα επικίνδυνο παιχνίδι γύρω από τις κλοπές σπουδαίων πινάκων και την πλαστή αντιγραφή τους.

Το βιβλίο του Χοσέ Μανουέλ Δε Πράδα είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο το σπουδαιότερο στοιχείο δεν είναι τόσο η πλοκή της υπόθεσης και η εξέλιξή της, όσο το ύφος και η γραφή του συγγραφέα. Σε μια ατμόσφαιρα αναγεννησιακή, εμποτισμένη με στοιχεία νουάρ, το μπουκοφσκικό ύφος της γραφής δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στο κείμενο. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, ενώ η εξαιρετική γλώσσα είναι «ντυμένη» με εκπληκτικές παρομοιώσεις. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι καθ’ όλα ανθρώπινοι, παρασυρμένοι από τα πάθη και τις αδυναμίες τους, σε βαθμό που ο αναγνώστης εύκολα μπορεί να ταυτιστεί με τον καθένα από αυτούς, καθώς οι ιστορίες τους ξεδιπλώνονται κατά την εξέλιξη της υπόθεσης. Οι διάλογοι είναι μετρημένοι, δίχως υπερβολές, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα.

«Η Θύελλα» είναι ένα βιβλίο που δίνει στον αναγνώστη μια αστυνομική ιστορία χωρίς κυνηγητά και περιπέτεια, στηριγμένη στους ανθρώπινους ήρωες, ενώ αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική μετάφραση της Έφης Γιαννοπούλου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ