Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

16.07.2009
facebook email
Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
976-960-03-4873-6
Σελίδες
327

Η αφήγηση ως θεραπεία και ως διαθήκη

Ο Σεμπάστιαν Μπάρυ είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της Ιρλανδίας, αλλά και των αγγλικών γραμμάτων γενικότερα. Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά έργα τη δεκαετία του 1980, ορισμένα από τα οποία, όπως το “The Steward of Christiandom”, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς του ιρλανδικού θεάτρου. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1998 και από τότε ασχολείται και με τα δυο λογοτεχνικά είδη.

«Η μυστική γραφή» είναι η ιστορία της υπέργηρης Ροσίν ΜακΝάλτι, η οποία βρίσκεται για σχεδόν πενήντα χρόνια κλεισμένη σε μια ψυχιατρική κλινική. Καθώς το ψυχιατρικό ίδρυμα στο οποίο νοσηλεύεται πρόκειται να κατεδαφιστεί, η Ροσίν αποφασίζει να γράψει την ιστορία της ζωής της. Ξεκινάει από την παιδική της ηλικία, στα τρομακτικά χρόνια του εμφυλίου πολέμου, τη δεκαετία του ’20. Παρουσιάζει τη σχέση λατρείας που είχε με τον πατέρα της, τον πόνο που της προκάλεσε ο θάνατός του, την προσπάθειά της να επιβιώσει σε μια καθολική κοινωνία ούσα κόρη προτεστάντη. Και ύστερα γνωρίζει τον Τομ, τον παντρεύεται παρά τα εμπόδια που τους έβαλε η μητέρα του και νομίζει ότι είναι ευτυχισμένη. Ώσπου μια τυχαία συνάντηση με έναν παλιό γνωστό της, μάρτυρας της οποίας γίνεται ένας αυστηρός παπάς, οδηγεί στην ακύρωση του γάμου της, την τοποθέτησή της στο περιθώριο και τελικά στον εγκλεισμό της στην ψυχιατρική κλινική.

Η Ροσίν είναι η αφηγήτρια και απευθύνεται στον αναγνώστη. Έχει βρει τη δύναμη, έστω και στο τέλος της ζωής της, να ξεκαθαρίσει τις αναμνήσεις της και να παρουσιάσει τα γεγονότα που την οδήγησαν στο περιθώριο όπως τα βίωσε. Στη δική της αφήγηση παρεμβάλλονται οι σημειώσεις του γιατρού Γκρεν που την παρακολουθεί και που έχει αναλάβει τη μεταφορά της σε άλλο ίδρυμα. Έχει κι αυτός μια ιστορία να αφηγηθεί, αφού προσπαθεί να συνέλθει από το θάνατο της γυναίκας του. Όμως, όπως πλέκονται οι αφηγήσεις αυτών των δύο ανθρώπων, έτσι μπλέκονται και τα νήματα της ζωής τους και πρέπει ο γιατρός Γκρεν να διαβάσει ολόκληρη την αφήγηση της Ροσίν για να ανακαλύψει την αλήθεια του δικού του παρελθόντος.

Με ζωντανή γλώσσα και πνευματική διαύγεια η Ροσίν ανατρέχει στο παρελθόν της και την ιστορία της χώρας της: ο εμφύλιος και η επέμβαση των καθολικών παπάδων στην καθημερινότητα καθορίζουν την τύχη της. Η ηλικιωμένη γυναίκα δεν κατηγορεί κανέναν και δεν παραπονιέται, απλά αναρωτιέται πόσο εύκολα η μοίρα ακολουθεί τη δική της πορεία. Και συγχωρεί όλους όσους την πλήγωσαν κι έτσι καταφέρνει να βρει την ψυχική της γαλήνη και να οδηγήσει το γιατρό στα μονοπάτια που οδηγούν στην κατανόηση και την αποδοχή της ζωής όπως ακριβώς εμφανίζεται στο δρόμο του καθενός... χωρίς κανένα σχέδιο, μια ατέλειωτη σειρά από τυχαίες αποφάσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ