Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΗΣ ΣΑΥΡΑΣ

16.07.2009
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΗΣ ΣΑΥΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρύσα Τσαλικίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-233-3
Σελίδες
578

Δείρτε, κλέψτε, φυλακίστε, σκοτώστε. Ηθικό είναι ό,τι μας δίνει τον έλεγχο.

Η Κάρεν Κόνελι γεννήθηκε το 1969 στον Καναδά. Έζησε σε Ταϊλάνδη, Ισπανία, Γαλλία και στην Ελλάδα. Πέρασε δυο χρόνια στη μεθόριο Ταϊλάνδης – Βιρμανίας, ανάμεσα σε Βιρμανούς εξόριστους. Σήμερα διδάσκει δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο. «Το κλουβί της σαύρας» τιμήθηκε με το βραβείο Orange πρώτου μυθιστορήματος.

Υπάρχουν χώρες που έχουν δικτατορικά καθεστώτα και τις γνωρίζουμε γιατί αναφέρονται συχνά στα δελτία ειδήσεων, αλλά υπάρχουν και χώρες που παρ’ ότι διοικούνται από δικτάτορες για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν αναφέρεται σχεδόν κανείς σε αυτές. Φαίνεται ότι τα κριτήρια αναφοράς σε τέτοια καθεστώτα είναι ειδικού βάρους και το ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι αυτό το «ειδικό βάρος» τροποποιείται, μετατοπίζεται και καλλωπίζεται ή κατακεραυνώνεται ανάλογα με γεωπολιτικά συμφέροντα. Σε μια τέτοια χώρα, τη Βιρμανία, διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου «Το κλουβί της σαύρας». Ο γιατρός Τσάου Γουίν Θου, γνωστός επιστήμονας αλλά και εξαιρετικός άνθρωπος, φυλακίζεται ως «φιλοκομουνιστής». Η σύζυγός του, μορφωμένη, καλλιεργημένη γυναίκα, ανοίγει καθαριστήριο ρούχων και καταφέρνει να συντηρήσει και να σπουδάσει τα παιδιά της, τον Τέζα και τον Άουνγκ Μιν. Τα δυο παιδιά, στο δικό τους σταυροδρόμι ζωής, τραβούν διαφορετικούς δρόμους. Ο Άουνγκ Μιν πηγαίνει στα σύνορα και εντάσσεται σε ομάδες ένοπλής αντίστασης κατά του καθεστώτος, ενώ ο Τέζα γράφει και τραγουδάει, μαζί με τον καταπιεσμένο λαό, τα δικά του τραγούδια που δεν αργούν να γίνουν σύμβολο αντίστασης κατά του καθεστώτος. Επονομάζεται Αηδόνι και καταλήγει στη φυλακή καταδικασμένος σε εικοσαετή κάθειρξη.

Η ζωή στη φυλακή, η καθημερινότητα σε ένα κελί στην απομόνωση, το λιγοστό φαγητό, οι απάνθρωποι ξυλοδαρμοί, οι επινοήσεις του μυαλού για να καταφέρει να μείνει ζωντανό, αλλά και η ουσιαστική βοήθεια του διαλογισμού που σαν καλός βουδιστής εξασκεί, αναμιγνύονται άτσαλα και άμετρα. Η ζωή διαμορφώνεται σε ένα ειδικό πλαίσιο όπου κυριαρχεί η πείνα, αφού ακόμα και τα λιγοστά δικαιούμενα για τους έγκλειστους τρόφιμα γίνονται εμπόρευμα για πώληση από τους φύλακες. Η κοινωνία πίσω από τα τείχη, αν και σε άλλη κλίμακα, μοιάζει με τα όσα γίνονται στον έξω από αυτά κόσμο. Ο Τέζα, χαίρει εκτίμησης από πολιτικούς και ποινικούς κρατούμενους αλλά και από δεσμοφύλακες και ίσως γι’ αυτό κάποιοι τον ξυλοφορτώνουν ιδιαίτερα άγρια.

Η εξιστόρηση κυλάει στο κελί του σκελετωμένου σωματικά Τέζα, στην προηγούμενη ζωή του, μέσα από αναμνήσεις και εικόνες που ζωντανεύουν με τη βοήθεια του διαλογισμού, αλλά και με την πνευματική του ανάταση που επιτυγχάνεται σταδιακά. Οι χαρακτήρες φυλακισμένων, δεσμοφυλάκων, μικροκομπιναδόρων, ρουφιάνων στο μικρόκοσμό τους είναι όπως δίπλα μας, αν και εκδηλώνονται πολύ πιο ελεύθερα σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας, είτε γιατί είναι ήδη καταδικασμένοι είτε γιατί ασκούν εξουσία. Η χωρίς όριο και έλεγχο εξουσία, λειτουργώντας καταλυτικά, αποκαλύπτει αγριότητες, προβληματικές ψυχικές καταστάσεις αλλά και την καλοσύνη, όπου αυτή έχει καταφέρει να διατηρήσει τους σπόρους της. Όπως ακριβώς συμβαίνει κι έξω από εκεί, με μια διαφορά όμως. Στη φυλακή, η καλοσύνη -αγνή και αφτιασίδωτη-, πρέπει να κρυφτεί και να μην διαφημιστεί για να εξαργυρωθεί, όπως γίνεται στον έξω κόσμο.

Η γλώσσα είναι περιγραφική, χωρίς υπερβολές στο χρωμάτισμα των εικόνων και μεταφέρει με ζωντάνια τα «ταξίδια» του μυαλού του Τέζα στο πριν αλλά και σε μια άλλη θεώρηση όσων γίνονται με βάση τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του. Η συγγραφέας με την επί μακρόν έρευνά της, κατάφερε να μας δώσει ένα βιβλίο όπου τα γεγονότα φανταστικά μεν, αλλά δομημένα πάνω σε συνθέσεις πραγματικών εξιστορήσεων, ζωντανεύουν σε μια πολύ πιο άγρια έκδοση από όσα για επτά χρόνια είχαμε ζήσει εμείς στην Ελλάδα. Μια υπενθύμιση για όλους μας, ώστε να παρατηρούμε τα όσα συμβαίνουν πέρα μακριά, μα και κυρίαρχα εδώ (!), με μάτια ανοικτά χωρίς τις «τσίμπλες» της όποιας, με δημοκρατική επίφαση, τακτοποίησης του εγωκεντρικού κόσμου μας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ