Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

16.05.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΧΑΡΤΙΝΟ ΣΠΙΤΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΤΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λένα Φραγκοπούλου
Κατηγορία
ISBN
960-16-1905-4
Σελίδες
107

              "Το βιβλίο είναι αφορμή για εξέλιξη"
                             Βιβλίο – Πεπρωμένο


Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες γεννήθηκε το 1955 στην Αργεντινή. Είναι συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας και δημοσιογράφος. Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, βιογραφίες, άρθρα ποικίλων δημοσιογραφικών ερευνών. Επίσης, έχει βραβευθεί με το Εθνικό Βραβείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και το «Χάρτινο σπίτι» κέρδισε το βραβείο «Lolita Rubial». Από το 1989 ζει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγάης.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια πρωτότυπη ιστορία, που ξεκινά με τον θάνατο της πανεπιστημιακής καθηγήτριας Μπλούμα Λέννον από διερχόμενο αυτοκίνητο την ώρα που διάβαζε ένα ποίημα της Έμιλυ Ντίκινσον. Μετά από μερικές εβδομάδες ο πρώην εραστής και διάδοχός της στην έδρα παραλαμβάνει ένα αντίτυπο του «Γραμμή σκιάς» του Τζότζεφ Κόνραντ, που προοριζόταν για εκείνη. Το αντίτυπο έχει ίχνη τσιμέντου, καθώς και μια παράξενη αφιέρωση. Τότε ξεκινά το ταξίδι για την προέλευση του βιβλίου, την ιστορία του, τη βαθύτερη σημασία του. Ο ήρωας κατά την διάρκεια της διαδρομής του δεν θα ανακαλύψει στοιχεία μόνο για το βιβλίο, αλλά θα ανιχνεύσει τα βαθύτερα σημεία του εαυτού του. Σταδιακά, αποκαλύπτεται ενώπιον του αναγνώστη μια αλήθεια τόσο απλή, όσο και τρομακτική για τον ίδιο τον άνθρωπο, τη γνώση, τον έρωτα.
     
Ο Κάρλος Μαρία Ντομίνγκες χρησιμοποιεί στο εν λόγω έργο του γλώσσα απλή και καθημερινή. Η λιτότητα και η σαφήνεια του κειμένου καθιστούν την ανάγνωση προσιτή, αλλά και ενδιαφέρουσα στον καθένα. Κάθε λέξη συμπαρασύρει τον «θεατή» στα ταξίδια που περιγράφονται, ντυμένα με απλουστευμένες και όμορφες εικόνες, στις εσωτερικές αναζητήσεις που ανιχνεύονται, στο ιδεώδες που σελίδα τη σελίδα οικοδομείται.
     
«Τα βιβλία αλλάζουν το πεπρωμένο των ανθρώπων». Σ’ αυτή τη χαρακτηριστική φράση συμπυκνώνεται το νόημα του βιβλίου. Η μετάφραση της Λένας Φραγκοπούλου καθίσταται χρήσιμος καθοδηγητής στο ταξίδι ενός βιβλίου, για τον έρωτα, την αναζήτηση, τον άνθρωπο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ