Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΨΕΜΑ

01.07.2009
facebook email
ΨΕΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βάσω Συνοδινού
Κατηγορία
ISBN
978-960-6715-68-6

Η δύναμη της αφήγησης

Ο Enrique de Heriz γεννήθηκε το 1964 στη Βαρκελώνη και σπούδασε φιλολογία. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση και την επιμέλεια κειμένων προτού αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Το «Ψέμα» είχε μεγάλη επιτυχία και έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.

Η εβδομηντάχρονη ανθρωπολόγος Ισαβέλ ταξιδεύει στη ζούγκλα της Γουατεμάλας, όταν από μια σύμπτωση θεωρείται νεκρή. Έχοντας μελετήσει πολλά τελετουργικά θανάτου και πένθους, βρίσκεται στη θέση να πρέπει να παρατηρήσει το δικό της "θάνατο". Αποφασίζει να παραμείνει στη Γουατεμάλα και δεν ενημερώνει τους δικούς της ανθρώπους. Πίσω στην Ισπανία, τα τρία παιδιά της και ο άντρας της, που πάσχει από Αλτσχάιμερ, πρέπει να αντιμετωπίσουν το χαμό της. Η κόρη της η Σερένα αντιμετωπίζει το θάνατο της μητέρας της όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή της: κάνοντας ερωτήσεις. Δεν μπορεί να καταλάβει πόσο πιθανή είναι η σύμπτωση να υπάρχουν δυο μυστηριώδεις θάνατοι στην ίδια οικογένεια, καθώς και ο παππούς της ο Σιμόν είχε πεθάνει μυστηριωδώς. Αρχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι με την ιστορία της οικογένειάς της, τον σχεδόν μυθικό παππού, τις αφηγήσεις του πατέρα της και την παράξενη ιστορία του κινέζου ποιητή Λι Πο. Ώσπου η Ισαβέλ αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην οικογένειά της, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βοηθήσει στην "επαναφήγηση" του παρελθόντος της οικογένειας, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν όλοι στο μέλλον.

Η ιστορία αυτής της οικογένειας παρουσιάζεται μέσα από τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις της Ισαβέλ και της Σερένα. Και οι δύο γυναίκες έχουν μια έντονη σχέση με το γραπτό λόγο: η Ισαβέλ εξαιτίας της δουλειάς της και η Σερένα λόγω της συνήθειάς της να σημειώνει τα πάντα. Οι αφηγήσεις τους έχουν έντονη συναισθηματική χροιά, γιατί ουσιαστικά αποτελούν μια επανεξέταση της ζωής τους αλλά και του παρελθόντος της οικογένειάς τους. Και οι δυο γυναίκες προσπαθούν να εντοπίσουν τα ψέματα που καθόρισαν τη ζωή όλων τους και συνεχίζουν να κυβερνούν το παρόν τους. Η επιστροφή της Ισαβέλ δίνει το έναυσμα για τη νέα αφήγηση της οικογενειακής ιστορίας για να μπορέσουν όλοι να πετάξουν τα φαντάσματα του παρελθόντος και να χαράξουν νέα πορεία. Βέβαια, δεν καταφέρνουν ποτέ να ξεκαθαρίσουν ποια ήταν η αληθινή ιστορία του παππού Σιμόν ή του ποιητή Λι Πο, αλλά καταλήγουν ότι δεν έχει σημασία. Η αξία του παρελθόντος τους βρίσκεται στην αφήγησή του ξανά και ξανά, με τα μικρά ψέματα και τις αλήθειες του. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η δύναμη των λέξεων που υπάρχει στην κάθε αφήγηση και που δίνει στον αφηγητή και τους ακροατές του τη δυνατότητα να διαλέξουν την αλήθεια που μπορεί να τους προσφέρει την κάθαρση.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ