Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Ο ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ

16.05.2007
facebook email
Ο ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΗΓΗΣΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παναγιώτης Υφαντής, Βασίλης Καραγιώργος
Κατηγορία
ISBN
960-7951-04-2
Σελίδες
280
         «Αστυνομικά αινίγματα σε μεσαιωνικό φόντο»
 
Το μεσαιωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα έχει συγκινήσει ουκ ολίγους συγγραφείς. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα μυθιστορήματα αυτού του είδους, με κορυφαίο, ίσως, το «Όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο. «Ο Ιεροεξεταστής» είναι ένα μυθιστόρημα που κατατάσσεται σε αυτό το λογοτεχνικό είδος. Ο συγγραφέας του μυθιστορήματος, ο ιταλός Ρίνο Καμιλέρι γεννήθηκε το 1950 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πίζα όπου ζει. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή, ενώ αρθρογραφεί και σε ορισμένες εφημερίδες.
           
Στην Πίζα, λοιπόν, τοποθετεί ο Καμιλέρι την ιστορία του. Βρισκόμαστε στα 1247 και μπροστά από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο της πόλης βρίσκεται το πτώμα μιας πανέμορφης, αλλά «ελευθέρων ηθών» γυναίκας. Την υπόθεση αναλαμβάνει να ξεδιαλύνει ένας ιεροεξεταστής, πρώην σταυροφόρος, ο Κοράντο. Σύμμαχος του θα είναι ένας μοναχός, ο Γκάντο, φίλος και παλιός συναγωνιστής του στους Αγίους Τόπους. Στην προσπάθεια τους να λύσουν το μυστήριο θα συναντήσουν δυο απροσδόκητους συμμάχους: έναν ιδιόρρυθμο Τούρκο και ένα σκοτσέζο μάγο. Τα περίεργα, όμως, δεν σταματούν σε αυτούς τους δυο παράξενους βοηθούς, αλλά συνεχίζονται καθώς οι έρευνες τους θα τους οδηγήσουν στην αίρεση των Καθαρών. Ο δολοφόνος, ωστόσο, θα αποδειχθεί κάποιος που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί.
           
Ο Καμιλέρι έχει δομήσει με πολύ έξυπνο τρόπο το μυθιστόρημα του, καθώς χρησιμοποιεί το τέχνασμα της εισαγωγικής επιστολής που ισχυρίζεται ότι τα γεγονότα που ακολουθούν είναι πραγματικά. Οι δυο μοναχοί πρωταγωνιστές και οι περιπέτειες τους θυμίζουν άλλα λογοτεχνικά ζευγάρια ντεντέκτιβ, όπως τον Γουλιέλμο και τον Άντσο στο «Όνομα του Ρόδου». Παράλληλα, ο συγγραφέας φροντίζει να τοποθετήσει και στιγμές όπου κυριαρχεί το χιούμορ. Βέβαια, το μυθιστόρημα έχει και ένα δεύτερο επίπεδο, πέρα από το καθαρά αστυνομικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δυο μοναχοί συζητούν για την πίστη και το Θεό. Αναρωτιούνται για τη φύση των πειρασμών και για την ύπαρξη της κακίας μέσα στην ίδια τους την ψυχή. Αμφισβητούν την αγάπη τους για το Θεό, ωστόσο προσπαθούν να προστατέψουν το χριστιανισμό από τις αιρέσεις, καθώς η θρησκεία τους είναι η ελπίδα τους για ένα καλύτερο κόσμο.

Ο Καμιλέρι, λοιπόν, δημιουργεί ένα μυθιστόρημα όπου η πρόκληση του αστυνομικού αινίγματος συνδυάζεται άριστα με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Πολύ καλή η μετάφραση των κυρίων Υφαντή και Καραγιώργου, οι οποίοι παρέχουν χρήσιμες υποσημειώσεις σχετικές με τη μεσαιωνική πραγματικότητα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ