Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ

16.06.2009
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μπελίκα Κουμπαρέλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-468-5
Σελίδες
418

...Ένα κτήνος είναι ο άνθρωπος, που κοιμάται και ξυπνάει
μονάχα για να φάει σαν το κτήνος. Δεν άξιζε τη δωρεά
του χρόνου... Με αμνησία ζώου.
                                                                       Σαίξπηρ, Άμλετ

Ο Ίντρα Σίνχα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βομβάη. Ο πατέρας του ήταν Ινδός αξιωματικός του Ναυτικού και η μητέρα του Αγγλίδα συγγραφέας. Εκπαιδεύτηκε στην Ινδία και στην Αγγλία και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Εργάστηκε ως επιμελητής κειμένων στη διαφήμιση και ως μεταφραστής ινδικών έργων στα αγγλικά. Το 1999 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, «The Cybergypsies», μια αναδρομή στη «λίθινη εποχή» του Διαδικτύου και το 2002 το πρώτο του μυθιστόρημα «Τhe death of Mr Love». To δεύτερο μυθιστόρημά του, «Άνθρωποι και Ζώα», το εμπνεύστηκε από την τραγική οικολογική και ανθρώπινη καταστροφή που υπέστη η επαρχιακή ινδική πόλη Μποπάλ το 1984, ύστερα από διαρροή τοξικών σε εργοστάσιο πολυεθνικών συμφερόντων. Το συμβάν αυτό, αν και έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια, συνεχίζει να ρημάζει τους κατοίκους και το περιβάλλον της περιοχής.

Ο αφηγητής της ιστορίας ονομάζει τον εαυτό του Ζώο. Είναι ένας νεαρός στην ινδική πόλη Καουφπούρ, ο οποίος απαίτησε να γραφτεί η ιστορία του, όπως ακριβώς την αφηγείται στο δημοσιογράφο. Χρησιμοποίησε κασέτες στις οποίες καταγράφει όσα ήθελε να πει. Ο νεαρός αφηγητής κάποτε ήταν όρθιος και βάδιζε, μετά όμως από το οικολογικό ολοκαύτωμα στην Μποπάλ, η σπονδυλική του στήλη λύγισε και μετατράπηκε ο ίδιος σε τετράποδο περπατώντας όπως τα ζώα. Έτσι αυτοαποκλήθηκε Ζώο. Μας εξιστορεί την αθλιότητα της ζωής του στους δρόμους μέχρι που γνώρισε τη Νίσα, ένα συνομίληκό του κορίτσι, που τον βοήθησε να γίνει μέρος μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονταν για τη δικαίωση της πόλης τους ενάντια στο εργοστάσιο και τους Αμερικάνους ιδιοκτήτες τους. Το Ζώο ερωτεύεται τη Νίσα και προσπαθεί να εκτοπίσει τον ηγέτη του αγώνα, τον Ζαφάρ, ο οποίος είναι ο αγαπημένος της. Παράλληλα στην πόλη εμφανίζεται μια Αμερικανίδα γιατρός, η Έλι, η οποία έχει σκοπό να δημιουργήσει μια κλινική για τη θεραπεία των ανθρώπων που είναι θύματα του οικολογικού αυτού εγκλήματος. Το Ζώο ευελπιστεί ότι θα μπορέσει μια μέρα να γιατρευτεί και να ξαναγίνει άνθρωπος.

Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο στη συγκλονιστική αληθινή ιστορία του ανθρώπου που ονομάστηκε ο Κουασιμόδος της Πραντές και στο οικολογικό ολοκαύτωμα που συνέβη στην Μποπάλ. Πρόκειται για μια ιστορία, που ακριβώς επειδή καταγράφηκε όπως ακριβώς την είχε αφηγηθεί ο ήρωας, αγγίζει τα όρια της τραγικότητας την οποία η απόδοση της σκληρής πραγματικότητας αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μέγεθος της καταστροφής του 1984 στην Ινδία και οι συνέπειες μέσα από αυτό το βιβλίο μπορούν να λάβουν τις πραγματικές τους διαστάσεις, καθώς ο συγγραφέας αφήνει το θύμα- αφηγητή του να μιλήσει ελεύθερα σε μια γλώσσα που μπορεί να σοκάρει και να προκαλέσει αποτροπιασμό και απέχθεια. Στόχος του συγγραφέα δεν είναι να γεννήσει στους αναγνώστες του συναισθήματα τρόμου, αλλά να μας κάνει να συναισθανθούμε ότι η καλύτερη αποτύπωση της συμπεριφοράς του ανθρώπου που ξεπερνάει πολλές φορές και τα ίδια τα ζώα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, γίνεται μέσω της περιγραφής των συνεπειών στη γλώσσα των ανθρώπων που βίωσαν τη βία. Η γλώσσα αυτή χρησιμοποιείται από το συγγραφέα ως ένα μαστίγιο και ως ένα όπλο ενάντια σε όσους προκάλεσαν και προκαλούν ακόμη την αφαίρεση αθώων ζωών και θέλουν να αυτοαποκαλούνται άνθρωποι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ