Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ

16.05.2007
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ
Εκδοτικός Οίκος
ΩΚΕΑΝΙΔΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέλλα Βρετού
Κατηγορία
ISBN
960-410-404-7
Σελίδες
589

                           “Η Ιστανμπούλ σε μαύρο φόντο”

Η αναζήτηση της ταυτότητας ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, την Ανατολή και τη Δύση

Γεννημένος στους κόλπους μιας κουλτούρας που συνεχώς απομακρύνεται από τις ανατολικές ρίζες της, και που προσπαθεί να προσδιοριστεί ως δυτική, ο Ορχάν Παμούκ είναι ο πρώτος Τούρκος συγγραφέας που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2006 για το βιβλίο του ΄΄Ιστανμπούλ΄΄. Βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Έχει γράψει συνολικά δέκα μυθιστορήματα, εκ των οποίων τα έξι έχουν μεταφραστεί και στην ελληνική γλώσσα. Στην πεζογραφία του κυριαρχεί ένα κράμα διαφορετικών φυλών, εθνοτήτων, θρησκειών και πολιτισμών που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην Κωνσταντινούπολη. 

Είναι αδιαμφισβήτητη η διαχρονική ακτινοβολία της πόλης. Ο Ορχάν Παμούκ μας ξεναγεί στο παρελθόν και στο παρόν της. Μιλά για τη ζωή του, για τα παιδικά του χρόνια, για την εφηβεία του, για τους νεανικούς έρωτες του, αλλά ταυτόχρονα και για την προσωπική αναζήτηση του που τον οδήγησε στη συγγραφική τέχνη. Μιλά για τους Έλληνες και το Βυζάντιο, αλλά και για τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα. Περιγράφει τον οδυνηρό διχασμό της τουρκικής κοινωνίας ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση. Μας δίνει τον παλμό της καρδιάς των κατοίκων της σημερινής Ιστανμπούλ. Η θλίψη τους παραλύει. Οι άχρωμες εικόνες της πόλης επιβεβαιώνουν τη μελαγχολία τους. 

Ο τρόπος που επιλέγει ο συγγραφέας να μιλήσει για τη δική του Ιστανμπούλ, είναι προσωπικός και βιωματικός. Κινείται μεταξύ αυτοβιογραφίας και οδοιπορικού. Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως δοκίμιο με ιστορική χροιά, καθώς αναφέρεται στην παρακμή και στην ήττα της κάποτε ισχυρής οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως επίσης και στη φτώχεια των σημερινών κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά, ιδιαίτερη θέση κατέχει ο Βόσπορος από τον οποίο πηγάζει η λαχτάρα για ζωή. Η οξυδερκής και διεισδυτική ματιά του Ορχάν Παμούκ, σε συνδυασμό με το φιλελεύθερο πνεύμα του, κυριαρχούν στο έργο. Την ωραία αίσθηση της γραφής βοηθούν οι φωτογραφίες από το οικογενειακό του άλμπουμ, οι γκραβούρες και τα καρτ-ποστάλ.

Γενικότερα, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μελαγχολική περιδιάβαση στην αθέατη για τον τουρίστα πλευρά της πόλης. Ο Ορχάν Παμούκ συνθέτει το πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις αναμνήσεις του και μέσα από τις περιγραφές περιηγητών, λογοτεχνών, ζωγράφων και σκηνοθετών. Η απλή γλώσσα  προσδίδει στο ογκώδες αυτό βιβλίο φυσική ροή και συνοχή με αποτέλεσμα η ανάγνωση του να μην γίνεται ιδιαιτέρως κουραστική. Αξίζει να σημειωθεί η μεταφραστική εργασία της κ. Στέλλας Βρετού η οποία απέδωσε επιτυχώς στην ελληνική γλώσσα  την ελευθερία της έκφρασης και το φιλελεύθερο πνεύμα του Παμούκ. Χρησιμοποιώντας αυτούσιες κάποιες τουρκικές λέξεις, όπως τη λέξη ΄΄χιουζούν΄΄(θλίψη), μας φέρνει σε άμεση επαφή με το συγγραφέα και το ύφος του.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ