Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

17.04.2009
facebook email
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λύο Καλοβυρνάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-320-6
Σελίδες
479

Κίνητρο για δολοφονία: η ύπαρξη χαράς

Ο Χένινγκ Μάνκελ γεννήθηκε το 1948 στη Σουηδία και πρωτοεμφανίστηκε στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας του το 1978, όταν δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα με την ιστορία ενός ανθρακωρύχου. Ωστόσο, η επιτυχία ήρθε με τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κουρτ Βάλαντερ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό.

Στο «Ένα βήμα πίσω» η ιστορία εκτυλίσσεται το καλοκαίρι του 1996. Μια παρέα τριών νέων εξαφανίζεται την παραμονή της γιορτής του Μεσοκαλόκαιρου. Πρόκειται για μια παρέα νέων που διασκέδαζε με το να μεταμφιέζεται με ρούχα περασμένων εποχών για να «ταξιδεύει» στο χρόνο. Λίγες μέρες αργότερα ένας επιθεωρητής βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του. Ο επιθεωρητής Βάλαντερ και οι συνάδελφοί του βρίσκονται αντιμέτωποι με το φόνο ενός συναδέλφου που φαίνεται ότι έψαχνε να βρει τα εξαφανισμένα παιδιά. Όταν ένα ζευγάρι ανακαλύπτει τυχαία σε ένα δρυμό τα πτώματα των τριών εξαφανισμένων νέων, ο Βάλαντερ αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο φίλος του μάλλον είχε πλησιάσει το δολοφόνο τόσο πολύ που του κόστισε τη ζωή. Και ποια μπορεί να είναι αυτή η γυναίκα, τη φωτογραφία της οποίας βρήκαν στο σπίτι του δολοφονημένου αστυνομικού αλλά κανένας δεν φαίνεται να γνωρίζει στη Σουηδία; Μήπως ο δολοφόνος ήταν γυναίκα και είχε κάποια σχέση με τον επιθεωρητή; Ο Βάλαντερ αρχίζει να βγάζει κάποια συμπεράσματα για να καταρριφθούν αμέσως όταν ο δολοφόνος ξαναχτυπά.

Η ιστορία δομείται μέσα από την τριτοπρόσωπη αφήγηση που ευνοεί το γρήγορο ρυθμό του βιβλίου και τις αρκετές ανατροπές που παρουσιάζει. Ο πρωταγωνιστής επιθεωρητής Κουρτ Βάλαντερ είναι ένας χαρακτήρας που μάλλον απέχει από το στερεότυπο των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων αστυνομικών μυθιστορημάτων: μεσήλικας, μοναχικός, με προβλήματα υγείας, αλλά με πείσμα και θέληση να διαλευκάνει το μυστήριο. Το δυνατό σημείο της ιστορίας, όμως, είναι ο δολοφόνος και το κίνητρό του. Ένας, επίσης, μοναχικός άνθρωπος που δεν μπορεί να αντέξει τη χαρά των άλλων, υποφέρει να βλέπει χαρούμενους ανθρώπους και για αυτό το λόγο αποφασίζει να τους αφαιρέσει τη ζωή. Ο πόνος του άλλου μπορεί να είναι ανεκτός έως ευχάριστος για αυτόν, έτσι οι δολοφονίες που διαπράττει του προσφέρουν ικανοποίηση και τη -δική του- ψυχική ισορροπία που η ευτυχία των θυμάτων του είχε διαταράξει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ