Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

28.04.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ειρήνη Παπαδάκη
Κατηγορία
ISBN
960-435-099-4
Σελίδες
190

           "Πολιτισμένοι άνθρωποι – πολιτισμένες κοινωνίες"
                                 Φυσική ελευθερία

Ο Ντενί Ντιντερό ανήκει στην έξοχη για το πνεύμα της, εποχή του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Μέλος της γαλλικής φιλοσοφικής παροικίας (Ρουσσώ, Βολταίρος, Μοντεσκιέ), υπήρξε εκ των δημιουργών της Εγκυκλοπαίδειας. Το πολύτομο λεξικό, όπως χαρακτηρίστηκε, συμπύκνωνε τη σημασία «των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων». Με το έργο αυτό, ο Ντιντερό και οι συνεργάτες του (Ντ’ Αλαμπέρ, Χώλμπαχ) αντιπαρατίθενται στις φεουδαρχικές αρχές. Το πνεύμα ελευθερίας του Ντιντερό και η κριτική στάση του απέναντι στην πολιτισμένη κοινωνία, τον έφεραν συχνά σε σύγκρουση με τις αρχές και για ένα μικρό διάστημα φυλακίστηκε. Τα σπουδαιότερα έργα του (π.χ. ο ανιψιός του Ρεμώ) δημοσιεύθηκαν μετά τον θάνατό του.
     
Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο Ντιντερό αφηγείται τρεις ιστορίες με ήρωες υπαρκτά πρόσωπα. Ξεκινάει από το ειδικό θέμα (η ιστορία αφορά τη σχέση δύο προσώπων), για να καταλήξει στο γενικό (η αφήγηση αφορά ολόκληρη την κοινωνία). Στην πρώτη ιστορία αφηγείται το ήθος, τις επιδιώξεις, τον έρωτα και την αχαριστία μεταξύ δυο εραστών. Πρόκειται για την αδιάκοπη πάλη της αγάπης με τη ματαιοδοξία. Ουσιαστικά, όμως, υποβόσκει το ζήτημα της επιβίωσης, όπως την βιώνουν οι ήρωες, ο μεν μέσα από τον έρωτα, η δε μέσα από την αλαζονεία. Βεβαίως, ο ισχυρός βγαίνει πάντοτε κερδισμένος.             

Στην δεύτερη ιστορία ο Ντιντερό παρουσιάζει ένα ζευγάρι, που ακροβατεί ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, το ηθικό και το ανήθικο. Αυτήν την φορά προσθέτει το ρόλο του κόσμου, ως λαϊκό δικαστήριο, που εύκολα παρασύρεται και συνάγει λανθασμένα συμπεράσματα. Σημειώνει επιτυχώς την ευτελή χειραγώγηση του κοινού, το οποίο διαμορφώνει αντιλήψεις, που αλλοιώνουν τα πραγματικά γεγονότα. Στο τρίτο μέρος παρατίθεται η γνωριμία των γάλλων αποικιοκρατών με τους φυσιολάτρες ιθαγενείς. Μέσα από τον διάλογο του ευρωπαίου ιερέα μ’ έναν γηγενή, συγκρούονται τα χρηστά ήθη και οι εξουσίες της πολιτισμένης κοινωνίας με τις φυσικές ελευθερίες του πρωτογονισμού. Ο άντρας προσφέρει στον ιερέα τις κόρες και τη γυναίκα του, ως ένδειξη φιλοξενίας. Ο φιλοξενούμενος, τρομοκρατημένος από τη γενναιοδωρία, προβάλλει συνεχώς τη θρησκεία και τη θέση του, ενώ προσπαθεί να αντισταθεί στα δώρα που απλόχερα του δίδονται. Φυσικά, η αληθινή ελευθερία υπερτερεί σιωπηρά της καταδυναστευμένης υπόστασης.
     
Ο Ντιντερό χρησιμοποιεί μια τεχνική προσφιλή στους ομοτέχνους της εποχής του, αναπτύσσει τις ιστορίες του με τη μορφή διαλόγου. Έτσι εντάσσει αμεσότερα το κοινό στη ροή της αφήγησης. Ο συνομιλητής του παίζει τρόπον τινά το ρόλο του αναγνώστη, διακόπτει συχνά την διήγηση, θέτοντας ερωτήσεις ή διατυπώνοντας κρίσεις. Ο αφηγηματικός χρόνος διαφέρει από τον πραγματικό, δίνοντας μια πληρέστερη και πιο δεμένη εικόνα των γεγονότων. 
     
Ο Ντιντερό με το έργο αυτό καθίσταται υπέρμαχος της φυσικής ελευθερίας του ανθρώπου και πολέμιος των θεσμών της ευνομούμενης πολιτείας. Η μετάφραση της Ειρήνης Παπαδάκη αναδεικνύει περισσότερο το κείμενο, ενώ το επίμετρο της Μαριλίζας Μητσού αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για την κατανόηση του φιλοσοφικού στοχασμού του Ντιντερό.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ