Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

12 ΜΙΚΡΑ ΚΕΪΚ

28.04.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
12 ΜΙΚΡΑ ΚΕΪΚ
Εκδοτικός Οίκος
ΗΛΕΚΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρύσα Τσαλικίδου
Κατηγορία
ISBN
960-6627-26-8
Σελίδες
410
Η Ντομίνικα Ντέρι είναι μια νέα τσέχα συγγραφέας (γεν. 1975), η οποία μετά την ενηλικίωσή της, ταξίδεψε πολύ και έζησε σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, περιλαμβανομένου και του Σίδνεϊ, όπου ζει τώρα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, «Δώδεκα μικρά κέικ», κυκλοφόρησε πρόσφατα σε μετάφραση από τα αγγλικά

Πρόκειται για ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που παρακολουθεί τη ζωή της Ντομίνικα από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όταν αρχίζει ν΄ ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω της και για περίπου τέσσερα χρόνια. Η ηρωίδα γεννιέται σε ένα οικογενειακό περιβάλλον γεμάτο αγάπη, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην Τσεχοσλοβακία μετά τη συντριβή της Άνοιξης της Πράγας. Το τελευταίο αυτό γεγονός έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικογένεια, αφού ο παππούς και η γιαγιά της Ντομίνικα, που είναι στελέχη της κομματικής ελίτ, αποκληρώνουν τη μητέρα της, ενώ ο πατέρας της δεν μπορεί να στεριώσει σε δουλειά λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Η Ντομίνικα είναι ένα κοριτσάκι με μεγάλη αυτοπεποίθηση που έχει πάντα μια καλή κουβέντα για όλους και καταφέρνει όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά και να αναδείξει τις κρυμμένες από τον κομμουνισμό αρετές της κοινωνικής ζωής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δώδεκα χορταστικά κεφάλαια που αντιστοιχούν όλα σε μια περιπέτεια της μικρούλας. Κάθε κεφάλαιο φέρει, εκτός από την αρίθμηση, και έναν τίτλο («Η μικρή λιχουδιά», «Η στέγη», «Ο κύκνος»… ) και δεν είναι απαραίτητο να συνδέονται μεταξύ τους χρονικά. Στην εύλογη απορία ενός αναγνώστη πώς μπορεί ένα παιδί να θυμάται τόσες λεπτομέρειες, η Ντομίνικα Ντέρι απαντά σε συνέντευξή της («Καθημερινή», 12 Μαρτίου 2006) πως και η ίδια ένιωσε  έκπληξη που θυμόταν τόσα πολλά καθώς έγραφε τα «Δώδεκα μικρά κέικ»: «Ήταν σαν να ξέθαβα θαμμένους θησαυρούς. Σκάβοντας όλο και πιο βαθιά, ξετρύπωνα τις αναμνήσεις μου και τις αντιπαρέβαλλα με αυτές των γονιών μου και των φίλων μου. Αν σε ορισμένα σημεία κάνω συνδετικές γέφυρες και τις απελευθερώνω από το χρονικό πλαίσιο, αυτό γίνεται προς όφελος της αφήγησης». Από το μυθιστόρημα δεν λείπουν τα σχόλια για την πολιτική κατάσταση, για το πώς οι Τσέχοι τα έβγαζαν πέρα με τις ελλείψεις βασικών αγαθών, το χαφιεδισμό, την έντονη παρουσία του κράτους σε όλους τους τομείς της ζωής, για τις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις, καθώς και για ορισμένες όψεις της ζωής υπό το κομμουνιστικό καθεστώς που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές στη Δύση. Ο ρόλος της εκκλησίας, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι πολύ σημαντικός στην κοινωνία της μικρής πόλης λίγο έξω από την Πράγα όπου μεγαλώνει η Ντομίνικα ( «Το κίτρινο στεφανάκι»).

Η αφήγηση μοιάζει σαν παραμύθι – όλες οι περιπέτειες της Ντομίνικα έχουν θετική κατάληξη. Κι όμως, κάτω από την ακατάβλητη αισιοδοξία και επιμονή της Ντομίνικα κρύβεται κάποτε μια σπαρακτική για τις ζωές των ανθρώπων και το μέλλον τους καταγραφή της καθημερινής ζωής υπό το κομμουνιστικό καθεστώς. Η καλή μετάφραση της Χρύσας Τσαλικίδου και η αψεγάδιαστη έκδοση της «Ηλέκτρας» αναδεικνύουν το κείμενο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ