Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙ

01.04.2009
facebook email
ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΚΡΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-204-3
Σελίδες
387

Ένας ιδιωτικός ντεντέκτιβ παρατηρητής της κοινωνίας

Είναι περίπλοκο το να κατατάξει κάποιος τα μυθιστορήματα του Στόλενσεν: έχουν πρωταγωνιστή έναν ιδιωτικό ντεντέκτιβ, τον Βαργκ Βέουμ, άρα ανήκουν στην αστυνομική λογοτεχνία, η θεματολογία τους, όμως, ξεφεύγει από τα στενά όρια ενός αστυνομικού μυθιστορήματος και κινείται προς κοινωνικά ζητήματα, ενώ παρουσιάζει μια μάλλον ζοφερή εικόνα της Νορβηγίας.

Ο Βαργκ Βέουμ αναπτύσσει φιλία με έναν πρώην αστυνομικό και αντιστασιακό, τον Χιάλμαρ Νύμαρκ, ο οποίος έχει μια εμμονή με δυο περιστατικά του παρελθόντος που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ποιος τα προκάλεσε. Το πρώτο περιστατικό αφορά έναν δολοφόνο και προδότη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με το παρατσούκλι «Ποντικοφάρμακο». Αν και ευθυνόταν για αρκετούς θανάτους, ποτέ δεν αποδείχτηκε ποιος ήταν. Το δεύτερο συμβάν εκτυλίχτηκε κάποια χρόνια αργότερα, όταν σε ένα εργοστάσιο χρωμάτων ξέσπασε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καούν δεκαπέντε άνθρωποι. Τα αίτια της πυρκαγιάς έμειναν αδιευκρίνιστα, ενώ ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παρέμεινε ατιμώρητος. Ο Νύμαρκ είναι τόσο παθιασμένος με τις υποθέσεις που έχει συγκεντρώσει αρκετό υλικό. Ο ξαφνικός του θάνατος, που στα μάτια του Βέουμ φαίνεται δολοφονία, και η εξαφάνιση του υλικού αρχίζουν να βάζουν σε υποψίες τον ντεντέκτιβ, ο οποίος για να λύσει το γρίφο των εγκλημάτων του παρελθόντος πρέπει να βρει το δολοφόνο του φίλου του.

Η ιστορία αναπτύσσεται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του Βαργκ, ενός ντεντέκτιβ που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και οι περισσότερες υποθέσεις που αναλαμβάνει δεν καλύπτουν τις οικονομικές του ανάγκες, αλλά προκύπτουν εξαιτίας του καλόψυχου χαρακτήρα του. Η συγκεκριμένη ιστορία ενώνει το σκοτεινό παρελθόν της νορβηγικής κοινωνίας με το δύσκολο παρόν της. Οι υποστηρικτές του ναζισμού του παρελθόντος έχουν χαθεί, αλλά καινούργια φιλοναζιστικά κινήματα ξεφυτρώνουν. Η ατιμωρισία των πλουσίων του παρελθόντος σημαδεύει τη ζωή των ατόμων ακόμα και στο παρόν του βιβλίου. Ο Βαργκ συνειδητοποιεί ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν μεν, αλλά ακόμα βασανίζουν κάποιους. Και αυτοί οι λίγοι που ενδιαφέρονται είναι τα επόμενα πτώματα που σκορπίζονται στην πορεία του Βαργκ προς τη λύση των αινιγμάτων/εγκλημάτων που οδήγησαν στο θάνατο του Χιάλμαρ.

Το έγκλημα έχει πολλές μορφές, φαίνεται να λέει ο Στόλενσεν. Μπορεί να είναι το έργο ενός παρανοϊκού, ενός απελπισμένου ή μιας ολόκληρης κοινωνίας που, ακόμα κι αν δεν το διαπράττει η ίδια, το υποθάλπει, το καλύπτει και, κυρίως, το ανέχεται. Ο Βαργκ Βέουμ είναι ο ντεντέκτιβ που με τις ευαίσθητες κεραίες του εντοπίζει την αδικία και, παρόλο που ξέρει ότι δεν μπορεί να την εξαλείψει, προσπαθεί τουλάχιστον να την παραθέσει στα μάτια του κόσμου προς κρίσιν

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ