Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ

01.04.2009
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θεοφανώ Καλογιάννη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3536-8
Σελίδες
417

Μπαίνεις εσύ στη ζωή, ή εκείνη μπαίνει σε σένα;

Ο Γιαν Χένρικη Σβαν γεννήθηκε στη Σουηδία το 1959. Μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη και φοίτησε στα πανεπιστήμια της Σορβόνης και της Στοκχόλμης όπου ζει και εργάζεται σήμερα. Έχει εκδώσει 8 μυθιστορήματα ενώ το 2001 «Οι περιπλανώμενοι» ήταν υποψήφιο για ένα από τα σπουδαιότερα Σουηδικά βραβεία.

«Οι περιπλανώμενοι», όπως ξεκάθαρα δηλώνει και ο τίτλος του είναι ένα μυθιστόρημα που εξιστορεί τη ζωή των περιπλανώμενων πρωταγωνιστών του. Η Σεσίλια, μόνη με το αυτιστικό αγοράκι της, η Μάρθα, η νεαρή όμορφη τσιγγάνα, η Έντιτ που συλλέγει μανιακά χαμένα γάντια, ο Εμίλ που δεν έχει που να κοιμηθεί και ο Νιλς. Όλοι τους περιπλανώμενοι στη ζωή, χωρίς καθόλου ή με αξιοθρήνητα καταλύματα, σε μια βασανιστική - αν όχι άθλια - επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα. Πορείες με βασανιστικό παρελθόν και χωρίς ελπίδα στο αύριο, σε μια κοινωνία που, όταν δεν αδιαφορεί, απλά βλέπει χωρίς πρόθεση ουσιαστικής επέμβασης, η οποία και δεν ζητιέται εν κατακλείδι. Η ταλαιπωρημένη μάνα, η Ρομά, ο Σουηδός που μοιάζει με μετανάστη, σχήματα όλοι τους συμβολικά των κοινωνικών διαφοροποιήσεων σε μια χώρα που φημίζεται για τα κοινωνικά της προγράμματα. Τα γεγονότα ερμηνεύονται σύμφωνα με τους κώδικες του καθενός, οι συναντήσεις παρερμηνεύονται, τίποτα δεν αλλάζει στην ουσία του. Ένα συνεχές πάρε – δώσε, με μοναδική σχεδόν έννοια να περάσει «και αυτή η μέρα».

Αυτά συμβαίνουν έξω, στον κόσμο. Στο κεφάλι όμως όλων τους, εκεί που εδρεύει η μεγαλύτερη μηχανή κατασκευής βασάνων, ο νους, οι ερμηνείες των γεγονότων, και οι προσωπικές μεταφράσεις των λόγων των άλλων, γίνονται αίτια αναστολών διεκδίκησης όσων επιθυμιών ψευτοζούν ακόμα. Αν για τον παρατηρητή της συμπεριφοράς τους είναι περιπλανώμενοι, για όποιον έχει τη δυνατότητα να δει μέσα τους, η περιπλάνηση ξεκινάει στις σκέψεις τους, και γεννοβολά στις πράξεις τους. Αυτή ακριβώς η περιπλάνηση τους εμποδίζει να ζήσουν την πραγματικότητα. Όπως περίπου γίνεται και γύρω μας. Σε όλους σχεδόν! Ο κάθε ένας και η κάθε μία, παρατηρεί, κάνει τις δικές του υποθέσεις, αναλύει και κτίζει την καθημερινότητά της πάνω σε αν που διαρκώς ανακαλύπτει η φαντασία, δημιουργούν οι φόβοι ή/και αναπλάθουν οι μέχρι τότε εμπειρίες. Ο οδηγός ενός «ειδικού» λεωφορείου που συλλέγει ιστορίες αντί για εισιτήριο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην πορεία κάποιων, ενώ παράλληλα τα όσα ξεχασμένα είναι ακόμα ζωντανά σε όλους τους, θα δώσουν την τελευταία μάχη για να επαναφέρουν τον καθένα στη ζωή, ή μάλλον πιο σωστά να επαναφέρουν τη ζωή στον καθένα τους.

Η δομή του μυθιστορήματος είναι ασυνήθιστη. Ένα κεφάλαιο στον ένα πρωταγωνιστή, το επόμενο στον άλλον, και το μεθεπόμενο στον επόμενο κ.ο.κ ενώ κάθε φορά που γυρνάς στον ίδιο περιπλανώμενο, τον βρίσκεις λίγο πιο κάτω στην πορεία του. Έτσι ο αναγνώστης μπαίνει στο πετσί του καθενός και παρακολουθεί από μέσα του τα όσα εκείνος βλέπει. όπως τα βλέπει. Η γλώσσα βοηθάει με ακρίβεια σε αυτό με τις μικρές φράσεις και τις λεπτομερείς περιγραφές των προσωπικών, υποθετικών τις περισσότερες φορές, αναλύσεων. Η εξέλιξη, βήμα-βήμα για τον καθένα, με παράλληλες ματιές και σε όλους τους άλλους, διαμορφώνει τελικά ένα σκηνικό θεατρικό όπου όλοι οι ήρωες παρατηρούνται ολοκληρωμένα. Μια αλληγορία για τον κόσμο που στήνουν οι άνθρωποι στο κεφάλι τους και που γίνεται το μεγαλύτερο εμπόδιό τους στο να ζήσουν αληθινά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ