Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ

01.04.2009
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μυρτώ Καραγεώργη-Γυφτοδήμου
Κατηγορία
ISBN
978-960-453-089-2
Σελίδες
392

Αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή και την αγάπη

                                    Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι
                                                              Κατά Ματθαίον

Μια δάντεια νύχτα του 1813, σε μια πόλη της Βόρειας Ευρώπης, το παιδί μιας πόρνης γεννιέται - παιδί; Αν κρίνει κανείς από τις τραγικές παραμορφώσεις του κορμιού του, θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει τέρας, ένα πλάσμα καταδικασμένο ήδη από τη φύση και ακόμα περισσότερο από τους ανθρώπους που το αντικρίζουν, να πάρει μόλις μερικές ανάσες κι έπειτα να πεθάνει, γλυτώνοντας από έναν μαρτυρικό βίο.

Αλλά το νεογέννητο, δύσμορφο και κωφάλαλο αγοράκι θέλει να ζήσει - γαντζώνεται απ' τη ζωή και πολεμά με νύχια και με δόντια να κρατηθεί απ' αυτήν. Το ίδιο εκείνο βράδυ, σ' ένα διπλανό δωμάτιο του πορνείου, ένα ακόμα παιδί γεννιέται - ένα υγιές κοριτσάκι, με ομορφιά αγγελική. Τα δύο αυτά πλάσματα, τόσο ακραία διαφορετικά και ταυτόχρονα ενωμένα από τη μοίρα, μεγαλώνουν μαζί αγαπώντας και φροντίζοντας το ένα το άλλο, ώσπου θα χωριστούν στα δώδεκά τους χρόνια. Και το έπος της αναζήτησης από τον τερατόμορφο Ερκίλ της αγαπημένης του Ενριέτε, αρχίζει...

Κι επειδή κάθε πλάσμα έχει το δικό του πεπρωμένο και η φύση δεν αφήνει κανένα από τα παιδιά της απροστάτευτο, αλλά δίνει σε όλα τα μέσα για να επιβιώσουν, ο Ερκίλ έχει την ικανότητα να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων και να επηρεάζει το μυαλό τους - εξαιτίας αυτού του χαρίσματος θα βασανιστεί από την Ιερά Εξέταση, θα δουλέψει σε τσίρκο, θα διασκεδάσει την ανία πλούσιων αστών που τον επιδεικνύουν στα σαλόνια τους. Και σε κάθε μυαλό στο οποίο μπαίνει αναζητά την εικόνα της Ενριέτε, ώστε να εντοπίσει τα ίχνη της. Θα τη συναντήσει και πάλι, για να τη χάσει ξανά, οριστικά - και τότε το χάρισμά του γίνεται όπλο μίσους και εκδίκησης. Όμως, όποιον η αγάπη κερδίσει τον έχει κερδίσει για πάντα: ο Ερκίλ θα βρει τελικά ένα δρόμο στη ζωή, για την οποία τόσο αγωνίστηκε από την πρώτη του ανάσα.

''Ο άγγελος και το τέρας'', που έγινε bestseller στη Σουηδία, είναι ένα ιστορικό κατά βάση μυθιστόρημα που ακολουθεί τη σχολή των μεγάλων Λατίνων συγγραφέων όπως ο Μάρκες, ενώ θυμίζει αρκετά και το ''Άρωμα'' του Πάτρικ Ζίσκιντ. Πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο, σκοτεινό αλλά και την ίδια στιγμή αισιόδοξο, συνδυάζει το βασικό του θέμα -μια παράξενη, αδιέξοδη και τραγική ερωτική σχέση-, με την ιστορία, τη θεολογία, την ψυχολογία, αλλά και ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος όπως η διαμόρφωση της νοηματικής γλώσσας των κωφαλάλων και το φαινόμενο της τηλεπάθειας.

Η γραφή του συγγραφέα είναι πυκνή και σε αρκετά σημεία -με κορυφαίο το κομμάτι της εκδίκησης του Ερκίλ-, σχεδόν καθηλώνει τον αναγνώστη με τη δύναμή της, ενώ η γλώσσα του κειμένου, σε πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά, είναι γεμάτη ακραίες εικόνες, άλλοτε φρίκης και σκληρότητας και άλλοτε γεμάτες ομορφιά και λυρισμό - άλλωστε τόσο η μουσική όσο και η ποίηση διατρέχουν το βιβλίο. Συμπερασματικά, ένα πλούσιο και ''χορταστικό'' μυθιστόρημα, όπου μυθοπλασία και ιστορία συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα μια από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης της σύγχρονης λογοτεχνίας...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ